Metų sekliai grąžina viltį

Grožinėje literatūroje ir detektyviniuose filmuose policininkai dažniausiai vaizduojami kaip sumanūs, viską galintys žmonės. Realybė ne visada sutampa su šiuo įvaizdžiu. Pareigūnai mažai kam pasakoja apie savo kasdienybę, kuri neretai būna alinanti, verčianti staiga keisti laisvalaikio planus ir pamiršti poilsį.

Praskleidė paslapčių šydą

Geriausius, sumaniausius seklius porą pastarųjų metų renka ne tik policijos valdžia Vilniuje.

Kriminalinės policijos pareigūnai, pasižymėję ypatingu sumanumu bei sugebėję demaskuoti nuožmiausius nusikaltėlius išrenkami ir visuose Klaipėdos apskrities policijos komisariatuose bei Kriminalinės policijos valdybose.

Šiandien, Kriminalinės policijos dieną, pareigūnai praskleidė savo darbo paslaptis ir kai kurias iki šiol neviešintas detales.

"Jei žmogus nenori dirbti, jokios pačios geriausios sąlygos ar paskatinimai jam neįpūs darbštumo. Kita vertus, daugybė kriminalistikos pareigūnų kasdien kovoja už saugesnį mūsų visų gyvenimą. Sveikindamas juos profesinės dienos proga neslėpsiu pasididžiavimo ir pasitikėjimo daugeliu kolegų. Aukščiausio lygio profesionalai, atsidavę profesijai, kelia policijos prestižą ir verčia tikėti, kad Lietuva apsivalys nuo nusikaltėlių", – teigė Klaipėdos apskrities policijos viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius.

Tragedija sukrėtė visą Klaipėdą

Drastiškiausias, labiausiai sukrėtęs Klaipėdą ir itin skaudžių pasekmių sukėlęs nusikaltimas – dėvėtų drabužių pardavėjos nužudymas buvo išaiškintas per parą. Jau po dienos pareigūnai įkišo už grotų kaltininkus.

Todėl Metų seklio rinkimų komisijos įsitikinimu, apskrities Metų seklio titulo labiausiai verta grupė Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnų, išaiškinusių šį nusikaltimą.

Tai Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus viršininkas Donatas Bieliūnas, šio skyriaus vyriausiasis tyrėjas Andrius Motužis, vyresnysis tyrėjas Nerijus Gudavičius bei 3-iojo skyriaus vyresnioji tyrėja Birutė Bartkevičienė.

Daugelis klaipėdiečių dar prisimena, kad birželio 30-ąją šalia Naujosios turgavietės buvo žiauriai nužudyta pigių rūbų pardavėja, dviejų mažų vaikų motina. Ji buvo subadyta daugybe peilio dūrių.

Pradėjus tyrimą, iškeltos kelios nusikaltimo versijos. Nužudytąją radusi moteris bei kiti netoli dirbę ir vaikštinėję žmonės negalėjo nieko pasakyti apie įtariamus asmenis.

Tą pačią dieną į policiją kreipėsi klaipėdietis Jurgis Ašmontas. Šis žmogus pro savo buto langą pamatė du bėgančius vyrus.

Pamanęs, kad tai sportuojantys jaunuoliai, jis greitai suprato, kad klysta. Vienas šių vyrų paskubomis kimšo į kuprinę moterišką rankinę.

J.Ašmontas suvokė, kad tai nusikaltėliai. Tada jis dar nežinojo, kokį žiaurų nusikaltimą jie įvykdė.

Vyras šoko į savo automobilį ir nusivijo bėglius. Paspaudęs automobilio garso signalą klaipėdietis privertė vieną bėglių atsisukti.

Tačiau jo nufotografuoti telefonu J.Ašmontui nepavyko. Užtat jis per akimirką įsiminė nusikaltėlio veidą.

Bėgliai dingo Žvejybos uosto rajono kiemuose.

"Kai maždaug po valandos išgirdau apie žiauriai nužudytą moterį, supratau, kad vijausi žudikus. Nuskubėjau į policiją ir padėjau sudaryti fotorobotą. Tada labiausiai jaudinausi, kad nepadaryčiau klaidos", – vėliau pasakojo J.Ašmontas.

Prašė leisti pavogti butelį

Netrukus netoli Minijos gatvės ir Statybininkų prospekto sankryžos, šalia įmonės "Progresas" teritorijos, miškelyje žmonės aptiko kruviną moterišką rankinę, įvairių kortelių ir piniginę.

Visos detalės vertė manyti, kad taip pasielgti galėjo narkomanai. Patyrę policininkai sumojo, kad būtent tokie asmenys dažnai prasimano pinigų vagiliaudami parduotuvėse.

Dalis pareigūnų nuskubėjo į didesniuosius prekybos centrus bendrauti su apsaugininkais. Jiems policininkai rodė ką tik sudarytą fotorobotą. Vienas apsaugos darbuotojas pažino neseniai alkoholinių gėrimų vogusį asmenį.

Policininkai suskubo peržiūrėti vaizdo kamerų įrašus. Juose užfiksuoti du vagys atitiko liudininko apibūdintus vyrus, jie buvo net taip pat apsirengę.

Pareigūnai nustatė įtariamuosius. Visų parduotuvių apsaugos darbuotojai buvo įpareigoti pranešti policijai, vos pamačius šiuos vyrus.

Miestas buvo pilnas uniformuotų ir civiliais rūbais vilkinčių policininkų.

Nusikaltimą tiriantys policijos asai neapsiriko. Kitą dieną po žmogžudystės į vieną parduotuvę atėjęs įtariamasis pats kreipėsi į apsaugininką.

Prašymas buvo keistas – jis teigė, kad netrukus išvažiuos ne trumpesniam nei 15 metų laikotarpiui ir prašė leisti pavogti butelį stipraus gėrimo.

Apsaugininkas neišsidavė pažinęs nusikaltėlį, išvarė jį iš parduotuvės, bet prieš tai paskambino policininkams.

Patruliai gavo detalų įtariamojo apibūdinimą, jiems beliko jį sulaikyti. Vos prieš porą mėnesių iš pataisos namų išleistas vyras neturėjo namų, pragyvenimo šaltinio, buvo priklausomas nuo narkotikų.

Jo bendrininkas buvo identifikuotas anksčiau ir sulaikytas savo paties namuose. Jis taip pat buvo teistas.

"Kiekvieną kartą tirdami panašius nusikaltimus pareigūnai kelia daugybę versijų. Pasiskirstoma grupėmis, kurių kiekviena jas tikrina. Neretai sėkmę lemia ne tik didelis profesionalumas, bet ir ypatinga intuicija, mokėjimas teisingai įvertinti kiekvieną detalę. Šiuo atveju buvo panašiai. Pareigūnai tikrino lombardus, landynes, probuojamųjų asmenų sąrašus, atliko daugybę kitų operatyvinių veiksmų – gyrė šį nusikaltimą išaiškinusius pareigūnus R.Vaitkevičius. – Mūsų metų sekliai Lietuvoje paskelbti ketvirtaisiais."

Išaiškino mašinų vagių gaują

Klaipėdos apskrityje antraisiais Metų seklio konkurse tapo trys Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos vyriausieji tyrėjai: Simona Valiukonytė, Evaldas Kulevičius ir Artūras Narūnas.

Tai jie demaskavo šešių nusikaltėlių grupuotę, Klaipėdoje ir jos apylinkėse porą metų nuolat vogusius "Toyota" markės automobilius.

Gaujos organizatorius buvo sugalvojęs nusikaltimo schemą ir ne vienus metus ją taikė gyvendamas Ispanijoje. O kai ten buvo pričiuptas, tą patį ėmėsi daryti Klaipėdoje.

Gaujoje aktyviai veikė iš Tauragės rajono kilusios dvi jaunos seserys.

Vokietijos policijos pareigūnų duomenimis, iš internetu parduodamų šios grupės pavogtų automobilio detalių buvo galima nesunkiai vėl surinkti visą mašiną.

Nors tyrimas dar nebaigtas, jau turima įrodymų, kad ši gauja pavogė 16 automobilių.

Gyventojai plojo pareigūnams

Trečioji vieta konkurse šįkart teko Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnams Linai Granickaitei ir Jevgenijui Krasnovui, ištyrusiems narkotikų prekybą didžiausioje miesto piktžaizdėje.

Šios valdybos pareigūnai surengė neregėto masto operaciją Minijos g. 129 name, kur nemažai metų čigonai prekiavo heroinu.

Pasirengimas šiai operacija užtruko ne vieną mėnesį. Buvo būtina išsiaiškinti ne tik kas ir kur parduoda kvaišalus, bet ir atidžiai išstudijuoti buvusio bendrabučio patalpas, sužinoti, kur įmanoma pasislėpti ar pabėgti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anekdotas

anekdotas portretas
devetu,drabuziu apiplesima,isaiskino per para...kada liudininkai nurode,visas isvaizdos detales beliko tik susemti......

emigrantas

emigrantas portretas
Va čia tai tikri pareigunai, pagarba jiems.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių