Metų jūrininkas – H. Žalandauskas

Klaipėda yra miestas, kuriame svarbiausi žmonės – jūrininkai. Tai nėra vien skambūs žodžiai. Šie žmonės sudaro jūrinės valstybės pagrindą. Todėl Metų jūrininko konkursas kasmet tampa vis populiaresnis, sulaukia vis didesnio klaipėdiečių aktyvumo, o neretai ir aistrų. Aštuntuoju šios nominacijos laimėtoju vakar iškilmingai paskelbtas kompanijos "DFDS Seaways" keltui vadovaujantis kapitonas Henrikas Žalandauskas.

Pavadinimui pritarė žurnalistai

Renginių organizatorius Algirdas Guzauskas yra tas žmogus, kurio galvoje gimė mintis rengti Metų jūrininko konkursą.

Kelerius metus iki pirmojo tokio konkurso buvo renkamas Metų kapitonas, Metų jūreivis, Metų bocmanas.

Tačiau A.Guzauskas svajojo, kad renginiu nebūtų skirstomos jūrinės profesijos, todėl teko sukti galvą, kaip tokį konkursą pavadinti.

"Ilgokai neradome žodžio, kuris gražiai sujungtų įvairias jūrines profesijas – ne tik kapitonus, bet ir mechanikus, kokus, o gal net kranto darbuotojus. Trejus metus taip trypčiojome vietoje, bijodami įžeisti įvairių profesijų jūrininkus. O kai priartėjo Jūros šventės jubiliejus, mane apėmė neviltis ir nuėjau į "Klaipėdos" laikraščio redakciją pasitarti. Žurnalistai mane palaikė, taip gimė Metų jūrininkas. Tąkart labai greitai surengėme konkursą, nes spaudė laikas. Man buvo svarbu, kad renginys vyktų su miesto vardą turinčio dienraščio "Klaipėda" vėliava", – konkurso gimimo aplinkybes prisiminė A.Guzauskas.

Būta svarstymų, kaip organizuoti konkursą, siūlymų buvo daug, bet nugalėjo sveikas protas ir paprastumas.

Tiesa, renginio sumanytojui teko nemažai aiškinti jūrinių įmonių vadovams, kad prašo ne ilgiausiai dirbančių jūrininkų pavardžių.

Prašyta siūlyti tokius žmones, kurie nusipelnė bendradarbių pagarbos už asmenines savybes, už visuomeninę veiklą, pagalbą žmonėms.

"Sulaukiau visokių klausimų. Klausinėjo net, ar galima konkursui siūlyti bufetininkę. Jei žmogus yra nusipelnęs, tai kodėl gi ne? Juk jūroje labai svarbu, kaip maitinami jūreiviai, – juokavo renginių organizatorius. – Kad ir kurį jūrininką žmonės išrinktų, tikslas yra parodyti, jog darbas jūroje yra labai sunkus, o Jūros šventė yra ta reta proga, kada galime jiems padėkoti ir parodyti, kokie jie yra svarbūs."

Ambicija būti jūrine valstybe

Konkursas įsisuko, tapo populiarus ir, kaip atskleidė balsavimo aktyvumas, svarbus jūrininkams bei jų šeimoms.

Dienraščio "Klaipėda" redakcijoje konkurso metu jaučiama įtampa, mat skambina ir įtarūs skaitytojai, kurie domisi, ar kas nors galėtų padaryti kokios nors įtakos balsų skaičiuotojams arba paveikti rezultatus. Būtent todėl balsavimas yra visiškai viešas.

Tiesa yra ta, kad visi iki šiol paskelbti Metų jūrininkai pelnė nuoširdžią jūrinės bendruomenės pagarbą. Tai paneigia bet kokius anonimų burbėjimus ar įtarimus.

"Jeigu norime vadintis jūrine valstybe, jūrininkai turėtų būti svarbiausi ne tik Klaipėdoje, bet ir šalyje žmonės. Tokiu atveju jūrininkai turi būti ir signatarai, ir šaukliai, ir pionieriai, ir svarbiausių darbų artojai. Kuo svarbesni mums bus jūrininkai, tuo arčiau jūrinės valstybės ne tik de jure, bet ir de facto mes būsime, – teigė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. – Manau, jūrininkus gerbia net ir jūra, todėl būtų keista, jei mes, vaikštantys žeme, nepagerbtume. Tie žmonės pirmiausia nusipelnė didžiulio dėkingumo už atsidavimą nelengvai profesijai. Be abejo, jie verti ir ypatingo pagerbimo, kad ir kada bei kokia forma jis būtų. Pagerbdami Metų jūrininką, mes taip pat pagerbiame savo pačių ambicijas būti jūrine valstybe, ir tai yra garbingas, gražus ženklas pagerbiant kilniausius tos profesijos riterius."

"Fortum" reiškia pagarbą

Kasmet Metų jūrininkas paskelbiamas ir apdovanojamas Jūros šventės ceremonijos atidarymo metu, kai šventinių eitynių dalyviai nuklega į Kruizinių laivų terminalą, kur ir vyksta svarbiausi Jūros šventės renginiai.

Specifine tradicija tampa ir tai, kad konkurso laimėtojai šventės metu negali pasimėgauti šlovės minute, nes būna išplaukę.

Pavyzdžiui, pernai Metų jūrininku paskelbto Arvydo Glazausko šlovės minute teko mėgautis jo bičiuliui kapitonui Henrikui Žalandauskui.

Taip atsitiko ir šiemet. Dienraščio skaitytojų valia Metų jūrininku išrinktas H.Žalandauskas vakar buvo Kylyje. Apdovanojimus už jį atsiėmė bendrovės "DFDS Seaways" vykdantysis direktorius Jonas Nazarovas.

Jis perduos kolegai ne tik dienraščio surengto konkurso simbolį – įmonės "3D stikle" sukurtą statulėlę, kurioje – lazeriu išgraviruotas burlaivis.

Konkurso laimėtoją tradiciškai apdovanoja ir renginio rėmėja įmonė "Fortum Klaipėda".

Metų jūrininko rinkimus "Fortum Klaipėda" remia jau penktus metus.

Uostamiestyje įsikūrusi bendrovė siekia būti aktyvia miesto gyvenimo dalyve, todėl prisideda rengiant ir didįjį miesto metų įvykį – Jūros šventę: renginių metu jos darbuotojai švarins miestą, be to "Fortum Klaipėda" šiemet įrengė įdomią karuselę šeimų zonoje.

Kaip teigė šios įmonės socialinių projektų ir kultūrinių renginių atstovė Sandra Nagdasova, Metų jūrininko pagerbimo iškilmės yra labai gražus Jūros šventės akcentas.

"Mūsų įmonė remia ir kultūrą, ir mokslą. Būdami uostamiesčio įmonė, gerai suprantame, koks sunkus ir svarbus yra jūrininkų darbas. Palaikydami juos ir išreikšdami savo pagarbą šios profesijos žmonėms prisidedame prie daugiausia miestiečių pagarbos nusipelniusių jūrininkų nominavimo šventės. Norėtume, kad jūrininkai būtų labiau pastebimi ir vertinami ne tik mieste, bet ir visoje šalyje", – kalbėjo įmonės "Fortum Klaipėda" atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių