„Meridiano“ gimtadienį šventė daugybė klaipėdiečių

Šeštadienis Klaipėdoje – miesto simboliu tapusio burlaivio „Meridianas“ gimimo diena. Į iškilmes atvyko ir šį laivą pastačiusios šalies – Suomijos ambasadorius, ir žilagalviai jūrininko karjerą burlaivyje pradėję jūrų kapitonai, ir miesto vadovai bei buvusio laive restorano direktorius, o svarbiausiai – Klaipėdos be šio laivo neįsivaizduojantys klaipėdiečiai.

Viešosios įstaigos „Klaipėdos jūrinio miesto simbolis burlaivis „Meridianas“, direktorius Aloyzas Kuzmarskis priėmė svečius ir tarė sveikinimo žodį. Renginio laivo denis tapo scena.

Kaip tikrame gimtadienyje, Dangės krantinėje buvo vaišių – Lietuvos karinių jūrų pajėgų komanda klaipėdiečius vaišino makaronais, pagamintais jūreiviškai. Garbūs svečiai tarė sveikinimo žodžius ir dovanojo dovanas.

Daiktai keliaus į „Meridiano“ muziejų, o klaipėdiečiams didžiausia dovana tapo dokumentiniai kadrai apie laivo praeitį. Žiūrėdami juos jūrininkai prisiminė savo jaunystę. Vyresnieji miestiečiai nesidrovėjo pakelti rankas, kai buvęs restorano direktorius Kazimieras Sakalauskas paklausė, ar daug kas yra lankęsi legendiniame restorane „Meridiane“. Pakilo rankų miškas.

Miesto gatvėse atlikta apklausa parodė, kad miesto žmonės neįsivaizduoja gimtosios Klaipėdos be šio burlaivio.

A.Kuzmarskis iš ekrano pasakojo apie sumanymą išsaugoti laivą, kuris jau buvo pasmerktas nuskandinimui jūros gelmėse. „Meridiano“ remontas ir sugrąžinimas tapo gyvąja miesto istorija, kurioje dalyvavę didžiuojasi daugybė klaipėdiečių.

Renginio vedėjas Arūnas Valinskas švirkštavo sąmoju, skambėjo karinių jūrų pajėgų orkestro grojamos melodijos, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantų choras dainavo šantes – jūrininkų dainas.

Renginyje būta ir netikėtumų, Suomijos, kuri po Antrojo Pasaulinio karo Sovietų Sąjungai kaip reparacijas atidavė per 100 savo laivų, tarp jų ir „Meridianą“, ambasadorius Lietuvoje Christer Michelsson papasakojo asmeninį ryšį su šiuo laivu. Pasirodo, jo senelis taip pat buvo jūreivis ir yra plaukiojęs tokiais laivais, tad kas gali žinoti, kad būtent „Meridianu“ jam yra tekę skrosti pasaulio vandenynų bangas.

Iškilmių finaliniu akcentu tapo „Meridiano“ švartavimo knechto papuošto burlaivio sukakčiai skirtu atminimo ženklu, atidengimas. Dekoratyvinį bronzinį ženklą sukūrė skulptorius Svajūnas Jurkus.

Kaip ir tinka šauniam gimtadieniui, šventės pabaigoje aidėjo dainos. Žiūrovus linksmino ir ragino drauge traukti pažįstamas dainas Violeta ir Vilius Tarasovai, vėliau ant denio lipo „Junior City Jazz“ atlikėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemuncikas-girtuoklis

Zelemuncikas-girtuoklis portretas
kai išsiblaivysiu parašysiu iš esmes apie save ir savo lygio reklama aukšciau vaterlinijos

Zelemunčikas-jūreivis

Zelemunčikas-jūreivis portretas
Tie,kepurėti,save vadinantys kapitonais-paprasčiausi prekeivų už bliūdą ėdalo pasamdyti skrajutės-lankstinukai.Joks save gerbiantis kapitonas nereklamuos save tokiame lygyje,kurį tikras jūreivis pavadintų žemiau vaterlinijos.

Zelemunčikas-jūreivis

Zelemunčikas-jūreivis portretas
Ruli,ar supratai?Ta duoklė bolševikam buvo pasityčiojimas iš suomių tautos.O lietuviai dabar verčiami didžiuotis vienu iš to pasityčiojimo simbolių.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių