Medikai ir dailininkai – vardan kilnaus tikslo

Menas gydo ne mažiau nei vaistai. Šį posakį gerai iliustruoja prieš daug metų užsimezgusi Klaipėdos jūrininkų ligoninės ir uostamiesčio dailininkų draugystė.

Per du dešimtmečius daugiau nei šimtas menininkų ligoninei padovanojo 580 tapybos, grafikos, batikos, skulptūros darbų, kurie kasdien kelia nuotaiką ligoninės pacientams.

Išvien jau 20 metų

Penktadienį Koncertų salės fojė Klaipėdos jūrininkų ligoninė ir Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius minėjo prasmingos veiklos 20-metį.

Per visą šį laiką apie 120 menininkų ligoninei padovanojo 580 tapybos, grafikos, batikos, skulptūros darbų. Kai kurių dailininkų jau nebėra tarp gyvųjų, tačiau jų kūriniai ligi šiol kurią jaukumą ligoninėje ir šildo pacientų širdis.

Pirmąjį dailininkų ir medikų draugystės dešimtmetį įprasmino išleistas dovanotų darbų albumas pavadinimu „Ars vitae“, išvertus į lietuvių kalbą – „Menas gyvenimui“. Antrojo dešimtmečio dovanoti darbai sugulė į dar vieną knygą „Ars vitae II“.

Į naujo meno albumo pristatymą, vykusio minint ir kitą svarbią sukaktį – Klaipėdos jūrininkų ligoninės 23-iąjį gimtadienį, susirinko gausus būrys dailininkų. Pastarieji turėjo progą pirmieji išvysti dalį darbų iš gausios ligoninės kolekcijos.

Ligoninė – be tuščių sienų

Grožį skleidžianti medikų ir dailininkų kūrybinė bičiulystė sužavėjo daugelį. Jos rezultatas – ligoninės erdvėse suformuota didžiausia Klaipėdos dailės galerija, neturinti analogų jokioje kitoje Lietuvos gydymo įstaigoje.  

Maža to, dailės kūriniai ne tik puošia – jie atlieka svarbią meno terapijos funkciją.

Tai – klaipėdietės dailininkės scenografės Sofijos Kanaverskytės ir Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktoriaus dr. J. Sąlygos 1996-aisiais inicijuota akcija „Menininkai – pacientams“, vėliau virtusi „Ant gerumo sparnų“, kurios esmė – kasmet dailininkai dovanoja gydymo įstaigai naujausius savo kūrinius.

Todėl jiems atsidėkodamas J. Sąlyga pastebėjo, jog ne kiekvienas galėtų pasigirti turįs draugą, su kuriuo kartu – jau 20 metų ir dar nė karto nebuvo susipykę.

„Nors abu yra iš skirtingų pasaulių, Klaipėdos jūrininkų ligoninė gali pasigirti turinti tokį draugą. Tai Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius ir jo meninkai. O draugystė prasidėjo visiškai atsitiktinai, kai į ligoninę ne gydytis, o pasisvečiuoti atvyko legendinė dailininkė S.Kanaverskytė. Vizito metu naujos, tačiau tuščios palatų sienos jai pasirodė per daug liūdnos, kažko trūko. Po kiek laiko ji pareiškė, kad dailininkai atneš į ligoninę meno kūrinius. Taip ir nutiko“, – prisiminė vadovas.

Darbų kasmet daugėja

Klaipėdos jūrininkų ligoninė savo pacientus pasitinka ne tik puikiai sutvarkytais skyriais, nauja medicinos įranga, maloniu personalu, bet šimtais Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus narių kūrinių, tapusių įspūdinga ekspozicija.

Aliejinės tapybos paveikslai, akvarelės, grafikos darbai, mažoji skluptūros plastika, keramika ir tekstilė jaukiai įsikūrė visoje ligoninėje: koridoriuose, palatose, fojė, diagnostikos ir gydytojų kabinetuose. Yra darbų, specialiai sukurtų ligoninės koplyčiai. 

Per antrąjį draugystės dešimtmetį padovanotas 341 darbas. O tai yra lygiai šimtu darbų daugiau nei per pirmuosius dešimt metų.

Kaip parodos atidarymo metu atsiimdamas padėką šmaikštavo dailininkas Edvardas Malinauskas, ne veltui kasmet įteikiama vis daugiau paveikslų. „Juk dailininkai sensta, jiems neišvengiamai reikės gydytojų pagalbos“, – šyptelėjo menininkas.

Padovanojo magnoliją 

Tai, kad pacientams būtini ne tik vaistai, puikiai supranta ir Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Arūnas Sakalauskas. Jo žodžiais tariant, paveikslų galerija svarbi ir patiems menininkams.

„Daug raginti kūrėjų nereikia, entuziastų  būrys tik didėja, o darbai – vis įdomesni. Esu dėkingas J. Sąlygai, nes Lietuvoje nėra kito tokio žmogaus, kuris rodytų tokią didelę meilę dailininkams. Jau dabar matau, kad tai – rimta galerija, gaila, kad ant Koncertų salės sienų nepavyko eksponuoti visų kūrinių: skulptūros, keramikos“, – pastebėjo A. Sakalauskas ir kartu su Klaipėdos galerijos direktore Violeta Jusioniene Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovui J.Sąlygai įteikė magnoliją.

Pasak idėjos papuošti ligoninę meno kūriniais sumanytojos dalininkės S. Kanaverskytės, gerumas sugrįžta su kaupu. Triskart įstaigos medikų iš mirties nagų ištraukta moteris įsitikinusi – tai neprilygsta jokioms dovanoms ir akcijoms.

„Už gerumą atlyginama šimteriopai. Susirgę niekur kitur nesikreipiame, tik į šią ligoninę ir tai, ką dėl mūsų padaro gydytojai yra neįkainojama. Linkiu sulaukti trečios knygos“, – kalbėjo dailininkė.  

Miestiečiai gali apžiūrėti

Pasak Lietuvos dailės muziejaus Prano Domšaičio galerijos vedėjos menotyrininkės Kristinos Jokubavičienės, darbų gausa – įspūdinga, o parodoje atsispindi beveik visos dailės sritys.

„Turime jau du gražius katalogus, kurie apie Klaipėdos tapytojus kalba patys už save. Ligoninės vadovo polinkis menui įkvepia ir sukelia gražų sujudimą miesto dailės gyvenime“, – pastebėjo menotyrininkė.

Paroda Klaipėdos koncertų salėje bus eksponuojama apie porą mėnesių. Pirmąjį aukštą puošia tapybos, o antrajame kabo grafikos tapybos darbai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių