Mažo biudžeto staigmenų idėjos

  • Teksto dydis:

Bet kuris, paklaustas, kokių dovanų verti jų brangiausi žmonės, ko gero, atsakytų, jog pačių puikiausių, nuoširdžiausių ir šilčiausių. Ar toks dėmesio ženklas kainuoja brangiai – nevienareikšmiškas klausimas.

Bet kuris, paklaustas, kokių dovanų verti jų brangiausi žmonės, ko gero, atsakytų, jog pačių puikiausių, nuoširdžiausių ir šilčiausių. Ar toks dėmesio ženklas kainuoja brangiai – nevienareikšmiškas klausimas.

Nei dėmesio, nei rūpesčio, nei pastangų neįmanoma pasverti ar pamatuoti, vis dėlto rankų darbo ar simbolinė dovana nertai kelia daugiau emocijų ir džiaugsmo nei labai brangus daiktas.

"Patys svarbiausi dalykai Žemėje yra nemokami arba kainuoja nebrangiai – tai oras, vanduo, vasara, sniegas ant šakelių, saulėlydis, vaiko juokas. Mūsų dovanos, perjuostos kaspinėliu, yra tik simboliai to, kas išties svarbu. O simboliui auksinis kaspinėlis nebūtinas", – sako dailininkė Sigutė Ach, solidarizuodamasi su "Provident Finansai" projektu "100 mažo biudžeto kalėdinių staigmenų idėjų".

Jame galima rasti ir visiškai nieko nekainuojančių, ir tokių, kurioms sukurti veikiausiai užteks to, kas yra namuose, ir šiek tiek kainuojančių kalėdinių dovanų idėjų pasiūlymų.

Galbūt kai kurios šio sąrašo idėjos ir "Klaipėdos" skaitytojams palengvins kalėdinio dovanų meto iššūkius.

***

Artimiesiems ar draugams Kalėdų proga padovanokite netradicinės formos rinkinį karštam vynui. Į apelsiną prismaigstykite gvazdikėlių, išpuoškite jį įdomiais ornamentais, galite įsmeigti ir anyžiaus sėklų. Apelsiną apriškite dovanų juostele, o kartu su kaspinėliu įriškite cinamono lazdelę.

***
Kalėdos neįsivaizduojamos be gardžių patiekalų. Žmogui, kurį norite nustebinti, padovanokite receptą stiklainyje. Sluoksniais į tuščią stiklainį suberkite reikiamus produktus pyragui kepti, o patį receptą užklijuokite ant stiklainiuko. Vietoje pyrago recepto gali būti ir ingredientai karštam šokoladui: kakava, šokolado drožlės, zefyrai.

***
Nustebinkite brangų žmogų kalėdinės arbatos dėžute su linkėjimais: paprastą arbatos dėžutę nudažykite, dekoruokite kalėdiniais ornamentais. Arbatos maišelius įdėkite į rankomis pagamintus mažyčius vokelius. Ant kiekvieno vokelio užrašykite linkėjimą, vokelius taip pat gražiai apipavidalinkite.

***
Kalėdoms pagaminkite savo mėgstamiausių prieskonių mišinį ar net kelis, skirtus skirtingiems patiekalams gardinti. Juos supakuokite į nedideles atskiras talpas, sukurkite įdomią kalėdinę etiketę ir padovanokite artimiesiems bei draugams.

***
Padovanokite savo paties rankų darbo žvakę. Kaip žvakės pagrindą galite panaudoti taurę, nenaudojamą stiklinę ar nedidelį stiklainėlį. Mažytes žvakutes galima gaminti ir ledukų formelėse. Reikės dagties, vaško drožlių, eterinių aliejų ir dažų. Vašką šildykite į keptuvę su vandeniu įstatytame stikliniame inde ant viryklės. Kai vaškas ištirps, įpilkite aliejų ir dažus, išmaišykite ir atsargiai pilkite į pasirinktą formelę, kurioje įdėta dagtis. Palikite sustingti.

***
Kalėdos – pats tinkamiausias metas draugams ir kaimynams padovanoti vasarą virtas uogienes ar kitas rudens derliaus gėrybes. Sukurkite savo etiketę-sveikinimą ir užklijuokite ant uogienės stiklainio.

***
Kalėdine dovana gali tapti ir jūsų jau išbandyti ir mėgstami receptai. Ant nedidelių kortelių atspausdinkite receptų aprašymus, korteles įlaminuokite ir perverkite žiedu. Žiedą pritvirtinkite prie medinio samčio ar mentelės.

***
Jei jūsų artimas žmogus naudojasi planšete ar išmaniuoju, Kalėdoms pasiūkite jam dėkliuką. Dėkliukui siūti puikiai tiks vilna. Prie dėkliuko telefonui galima prisiūti ir kišenėlę ausinėms. Tai ir praktiška ir miela dovana, kurią mylimas žmogus nešiosis kartu.

***
Jūsų artimieji apsidžiaugs gavę dovanų rankų darbo šildyklę skausmui malšinti ar raumenims atpalaiduoti. Iškirpkite dvi norimo dydžio ir formos medvilnės iškarpas, susiūkite palikdami nedidelį plyšelį. Per jį supilkite į pagalvėlės vidų nevirtus ryžius, kviečius, pupeles ar vyšnių kauliukus, taip pat galite įdėti prieskoninių žolelių, levandų, gvazdikėlių ar rožių žiedlapių. Pagalvėlę užsiūkite. Šią pagalvėlę, priklausomai nuo dydžio, reikia šildyti 2–3 minutes mikrobangų krosnelėje ir pridėti prie skaudamos vietos.

***
Nustebinkite savo draugus padovanodami jiems pikantiškų skonių aliejų, kuriuos bus galima naudoti patiekalams ar duonai gardinti. Supilstykite alyvų aliejų į nedideles talpas. Į kiekvieną jų pasirinktinai įdėkite: mairūno šakelę, česnakų, čili pipirų ar kitų prieskonių. Aliejus prisigers pasirinktų ingredientų aromatais ir skoniais.

***
Nustebinkite draugus nusiųsdami jiems kalėdinį vaizdo sveikinimą. Šiandien daugelis turime išmaniuosius telefonus, tad tai padaryti nebus sunku. Prieš kamerą pasakykite, kaip labai juos vertinate ir linkite gražių švenčių. Tai bus puiki staigmena bet kuriam draugui, o ypač tam, kuris gyvena kitoje šalyje.

***
Ruošdamiesi Kalėdų šventėms iš sūrios tešlos nulipdykite angeliukus ar kitus kalėdinius žaisliukus. Rankų darbo dekoracijas gaminkite su vaikais, tai bus ir jiems, ir jums smagus užsiėmimas. Visa tai galite padovanoti kaimynams, draugams, tėvams ar net vienas kitam. Sūrią tešlą lipdymui pasigaminsite iš puodelio druskos, puodelio miltų ir pusės puodelio vandens. Nulipdytus žaisliukus kepkite orkaitėje, o po to galėsite juos nudažyti akriliniais dažais.

***
Atsiminimai per šventes ypač svarbūs. Tokių akimirkų prisiminimams padarykite nuotraukų laikiklį: į tuščius, stiklinius butelius ar stiklainiukus pripilkite smėlio ir susmeikite fotografijų laikiklius.

***
Trūksta pakabų svečiams atėjusiems per šventes? Namie tikrai galite atrasti visai nenaudojamų valgymo įrankių, tad būkite kūrybingi. Paimkite medinį blokelį ir šakutę arba šaukštą. Medinį blokelį nudažykite pasirinktais dažais, valgymo įrankį perlenkite perpus ir priklijuokite ar grąžtu pritvirtinkite prie blokelio. Ant jų taip pat galite kabinti raktus, puodelius, rankšluosčius.

***
Turite seno, nenaudojamo nagų lako? Tada reikės tik baltų puodelių. Pagaminkite kalėdinius marmuro puodelius. Supilkite nagų laką į vandenį ir panardinkite ten puodelį, jį sukinėdami ar panardindami kelis kartus gausite įvairias formas ir spalvos intensyvumą. Naudokite raudonas, žalias spalvas, net blizgučius.

***
Šiltos Kalėdos tada, kai šilta kojoms. Bet kurioje statybinių medžiagų parduotuvėje nusipirkite tinklelį, naudojamą statybose. Sukarpykite nenaudojamą rankšluostį juostelėmis ir jas verkite į tinklelį tiesiog užrišdami mazgeliu. Puikus vonios kilimas papuoš namus ir atrodys originaliai. Tokia dovana ypač patiks tiems, kurie mėgsta ekologišką gyvenimo būdą.

***
Iš pajūrio akmenėlių galima pagaminti puikius padėkliukus arbatiniams, puodeliams ar net maisto lėkštėms. Juos galite suklijuoti ant kamštinio padėkliuko ar sukarpyto veltinio. Galite naudoti ne tik akmenėlius bet ir cinamono lazdeles, ant jų pastačius šiltą indą, namai pakvips cinamonu.

***
Pastebėjote, kad draugai ar tėvai dantų šepetėlius ir vatos diskelius deda į paprastus puodelius? Nusipirkite stiklainiukų ir padarykite iš jų vonios rinkinį. Spalvai išgauti naudokite kreidos ir pasirinktos spalvos akrilinius dažus. Pirmiausia užtepkite kreidos dažus, leiskite jiems išdžiūti, tada tepkite akrilą. Gausite labai gražų, kiek sendintą stilių, o tokie indai tikrai papuoš namus.

***
Turbūt tarp artimųjų atsiras žmonių, kurie mėgsta daug keliauti. Kalėdų proga padovanokite kortelę-skirtuką jo lagaminui. Kortelę pagaminkite iš spalvoto popieriaus, gražiai užrašykite to žmogaus vardą, pavardę ir kitus svarbius kontaktinius duomenis. Kortelę įlaminuokite, perriškite kaspinu. Tokią dovanėlę gavęs žmogus neabejotinai bus dėkingas, kad rūpinatės jo daiktais ir nepamirštate jo pomėgių.

***
Mėgstančiam skaityti žmogui padovanokite rankų darbo skirtukus knygoms. Juos galite pasiūti ar pagaminti iš įvairių medžiagų, pavyzdžiui, sagų. Paimkite spalvotą sąvaržėlę ir prie jos priklijuokite sagutę. Padarykite tokių skirtukų komplektą. Prie skirtukų galite prisegti įdomių užrašų, pavyzdžiui, "Užmigau čia". Skirtukus sudėkite į maišelį ir perriškite kaspinėliu.

***
Jei per Kalėdas žadate aplankyti draugus ar kaimynus, bet nežinote, kaip juos pasveikinti, tada geriausia dovana – dalelė jūsų šventinės nuotaikos. Padovanokite jiems rankų darbo kalėdinę eglutę iš saldainių. Ją lengvai pagaminsite storą popieriaus lakštą susukdami į kūgį. Ant jo ratu klijuokite turimus saldainius, geriausia, kad jų popierėliai būtų žali. Galite pamaišyti su spalvotais, kurie imituos eglutės žaisliukus. Ant viršūnės užklijuokite žvaigždę, ir dovana paruošta.

***
Draugams, tėvams ar antrajai pusei galite padovanoti po mažą dovanėlę penkiems jų pojūčiams. Į penkias nedideles dėžutes sudėkite dovanėles, kurios asocijuojasi su pagrindiniais žmogaus jutimais. Į dėžutę regėjimui įdėkite nuotrauką, į dėžutę lytėjimui – masažinį kamuoliuką, į dėžutę, skirtą kvapams, – smilkalų, kitoje, skirtoje garsui, – kompaktinį diską su melodijomis, o skoniui pamaloninti puikiai tiks pačių kepti meduoliai.

***
O kodėl artimiesiems po eglute nepadėjus gardžių riešutukų? Riešutai – sveiki ir maistingi, jie patys savaime – puiki dovana, tačiau juos galima paskrudinti kartu su prieskoniais. Tam galima naudoti anakardžio riešutus (400 g), taip pat reikės dviejų šaukštų medaus, vieno kiaušinio baltymo, dviejų šaukštų kario, vieno šaukštelio jūros druskos, vieno šaukšto manų kruopų. Viską sumaišykite ir kepkite.

***
Jei norite sukurti dar vieną išskirtinę dovaną – sukurkite originalius valgymo įrankius. Tereikia nuspalvinti jų rankenėles purškiamaisiais dažais. Rinkitės smagias spalvas: raudoną, oranžinę, mėlyną, pasirinkite blizgius, o ne matinius dažus. Įrankius apriškite kaspinėliais ir sudėkite į dailią dėžutę.

***
Kalėdų proga padovanokite artimiesiems rankšluostį su išsiuvinėtais jų inicialais. Jį gavęs žmogus tikrai apsidžiaugs. Ši išskirtinė dovana jam kasdien primins Jus.

***
Žiemą artimiesiems labai pravers "šeimos daktaro" rinkinys. Į jį sudėkite vaistažoles, kurias galbūt rinkote vasarą, arba nupirkite jas vaistinėje ar kalėdinėje mugėje. Puikiai tiks mėtos ir melisos, turinčios raminantį poveikį, ramunėlės – nuo uždegimo, liepų žiedai – nuo peršalimo, citrina – bendram imunitetui stiprinti, imbieras, taip pat medus. Kiekvienam šių vaistų galite pridėti ir šmaikštų užrašą, pavyzdžiui, "Medus – vaistas nuo dienos kartėlio".

***
Niekas taip puikiai nesukuria kalėdinės nuotaikos kaip papuošimai namuose. Jūsų pačių sukurta šventinė girlianda gali tapti puikia kalėdine dovana draugams, kaimynams ar artimiesiems. Ant pasirinktos spalvos ir storio virvelės verkite džiovintus vaisius, pavyzdžiui, apelsinus. Tarp jų galite verti ir iš spalvoto popieriaus karpytas eglutes ar snaigutes, taip girlianda taps dar žaismingesne.

***
Žiema – gamtos sąstingio ir ramybės metas. Todėl labai smagu namuose turėti augalą, skleidžiantį gyvybės energiją. Draugams, kaimynams ar artimiesiems padovanokite savo mėgstamo ar jau auginamo augalo sėklų bei gražų vazonėlį, kurį galite dekoruoti patys. Nepamirškite prisegti auginimo instrukcijos ar patarimų, kaip geriau jį prižiūrėti. Augalas – ar gėlė, ar prieskonis – tikrai suteiks džiaugsmo bet kuriam žmogui. Juk taip smagu stebėti kaip auga savo rankomis pasodintas augalėlis.

***
Jei puikiai sutariate su vaikais ir draugų rate yra tokių, kurie augina mažylius, nudžiuginkite juos padovanodami savo, kaip auklės, paslaugas. Palepinkite draugus galimybe laiko skirti sau ir padovanokite jiems "Auklės kuponą". Tai bus puiki ir nuotaikinga dovana jūsų draugams, kurie tikrai apsidžiaugs ją gavę. O artimiesiems, draugams ar kaimynams, kurie namuose laiko augintinius, galite padovanoti augintinių priežiūros kuponą su pažadu prižiūrėti jų numylėtinius, kai šeimininkai atostogaus.

***
Nors žiemą ir šalta, surenkite "barbekiu" lauke. Pasirūpinkite marinuota mėsa, griliumi, karšta arbata, šilta apranga ir pasikvietę brangius žmones keliaukite į gamtą. Tai bus puiki staigmena Kalėdų rytą.

***
Kalėdos – džiaugsminga šventė, tačiau praėjus šventiniam laikotarpiui dažnai užplūsta pošventinė depresija. Pasirūpinkite, kad jūsų draugai, artimieji ir kiti mylimi žmonės patirtų džiaugsmingas akimirkas ne tik per šventes, bet ir po jų. Padovanokite jiems gerą nuotaiką visiems metams. Į stiklinį indelį supilkite baltų mėtinių žirnelių ir ant stiklainėlio užrašykite "Geros nuotaikos vitaminai".

***
Bičių medus – vienas svarbiausių žiemos atributų, saugančių nuo nemalonių ligų. Padovanokite draugui ar kitam artimam žmogui pagardinto medaus stiklainėlį. Įprastu skystu medumi užpilkite lazdyno ar migdolų riešutus, palaikykite kelias dienas prieš dovanodami.

***
Kalėdų proga draugams ar šeimai padovanokite kino seansą namie. Numatytą dieną pasirūpinkite kalėdiniais filmais, kukurūzų spragėsiais, o improvizuotus bilietus į kino seansą įteikite iš anksto.

***
Sakoma, jog prieš Kalėdas reikia apsikuopti, susitvarkyti daiktus. Gal besirausiant spintoje radote marškinių, kurių beketinate nešioti? Tačiau neišmeskite jų – pagaminkite užvalkalėlį pagalvei. Imkite vidurinę dalį taip, kad sagos būtų per pagalvės vidurį. Iškirpkite kvadratą ir jį apsiūkite. Jei tai vyriški marškiniai, tokia detalė puikiai papuoš vyro namų interjerą ir suteiks vyriškos dvasios.

***
Kokios šventės be nuotraukų? Suorganizuokite fotosesiją artimam žmogui. Suplanuokite, galbūt net sugalvokite įdomią vietą, kurioje galėtumėte laisvai fotografuotis, parinkite dekoracijas ir temą. Tai išties bus puiki staigmena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    2
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių