Litas baigia kadenciją

Skaičiuojamos paskutinės lito gyvavimo akimirkos. Rytoj – paskutinė diena, kai šalyje bus leidžiama atsiskaityti dviem valiutomis. Tuo turėtų baigtis pereinamasis euro įvedimo laikotarpis Lietuvoje.

Skaičiuojamos paskutinės lito gyvavimo akimirkos. Rytoj – paskutinė diena, kai šalyje bus leidžiama atsiskaityti dviem valiutomis. Tuo turėtų baigtis pereinamasis euro įvedimo laikotarpis Lietuvoje.

Specialistai tikino, kad pora savaičių, kai šalyje cirkuliavo ir litai, ir eurai, praėjo sklandžiai.

"Didesnių nusiskundimų girdėti neteko, viskas vyko gana sėkmingai. Valiutų keitimo pereinamasis laikotarpis yra susijęs ne tik su pinigais, bet ir žmonių psichologija. Buvo prognozuota, kad pereinamuoju laikotarpiu pirkimas gali kristi, tai buvo pastebima ir mūsų krašte", – tvirtino Klaipėdos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos vadovas Aras Mileška.

Esą panaši patirtis buvo ir anksčiau už Lietuvą eurą įsivedusiose šalyse – Estijoje bei Latvijoje.

Teigiama, kad žmonės Lietuvoje kol kas vargsta eurus versdami į litus ir atvirkščiai.

"Kol žmonės suvoks, kokia ta euro vertė, tol prekyba bus susilpnėjusi. Priprasti prie naujos valiutos Lietuvos gyventojai turėtų maždaug per pusmetį, tada viskas stos į savo vietas. Perėjimui prie euro buvo ruoštasi, sunkumai buvo žinomi. Tai palengvino pasikeitimus tiek verslininkams, tiek pirkėjams", – pabrėžė A.Mileška.

Naujausių apklausų duomenimis, iki sausio 10 d. du trečdaliai atsiskaitymų grynaisiais parduotuvėse buvo atliekami tik eurais. 56 proc. apklaustųjų teigė piniginėse turintys tik grynųjų eurų.

Lietuvos banko duomenimis, sausio 9-ąją apyvartoje cirkuliuojantis grynųjų eurų kiekis viršijo grynųjų litų kiekį (1,25 mlrd. eurų (50,4 proc.) ir 1,23 mlrd. eurų litais (49,6 proc.)).

Pasibaigus atsiskaitymo dviem valiutomis laikotarpiui, litus nemokamai išsikeisti bus galima Lietuvos paštuose ir kai kuriose kredito unijose iki kovo 1 d., o komerciniuose bankuose – iki birželio 30 d. Tiesa, dar maždaug 90-yje bankų skyrių pinigus mainyti bus galima visus metus.

Lietuvos bankas litus į eurus nemokamai keis neribotą laiką. Lietuva, šių metų sausio 1 d. įsivedusi eurą, tapo 19-ąja euro zonos nare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai

labai portretas
labai gaila,musu valiuta buvo kaip karaliene kitu valiutu tzvilgiu. GAILA.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių