Lietuvos jūrų muziejus rengiasi atidarymui

Po beveik dešimties metų renovacijos Lietuvos jūrų muziejus-akvariumas ruošiasi atverti duris lankytojams, kurių laukia viena moderniausių ekspozicijų Baltijos šalyse. Per pastarąsias kelias savaites atnaujinimo darbai bus baigti.

Remontas užsitęsė dėl krizės

Gruodžio 3 d., sekmadienį, įspūdingu spektakliu bus atidarytas atnaujintas Jūrų muziejus-akvariumas, kurio išsiilgo ne tik klaipėdiečiai, bet ir Lietuvos bei užsienio lankytojai.

Akvariumo rekonstrukcija prasidėjo 2007-aisiais ir kainavo apie 15 mln. eurų, pinigų skyrė ir valstybė, ir pats muziejus. Retas atvejis, kai kultūros įstaiga sukaupia tiek pinigų, kad galėtų investuoti į savo objekto kūrimą.

Muziejininkai teigia, kad jiems labai gaila, jog atnaujinimas užtruko 10 metų. Esą renovacija užsitęsė dėl įvairių dalykų – ir dėl teisinių aplinkybių, ir dėl ekonomikos krizės.

"Po atnaujinimo atsiras tai, ko lig šiol nebuvo, – akrilo tunelis. Jis bus gal tik 25 metrų ilgio, bet labai įspūdingas. Tai bus vienas pagrindinių atsinaujinusio akvariumo traukos taškų. Jis leis pažinti jūros povandeninį pasaulį – virš lankytojų galvų plaukios ne tik seniai pažįstami eršketai, kurie į Klaipėdą atvežti prieš 15 metų iš Volgos žiočių ir dabar siekia beveik 2 metrų ilgį, bet ir rajos", – atskleidė muziejaus atstovė Nina Puteikienė.

Beje, eršketai dabar gyvena išoriniame muziejaus baseine, kur anksčiau plaukiojo jūros žinduoliai. Tad šiuo metu lankytojai ten, kur ne taip seniai gyveno ruoniai ir pingvinai, gali pamatyti  šias pažeme plaukiojančias archajiškas, dinozaurų laikus menančias žuvis.

Žuvims ruošia vandenį

Kai tik vandens cheminę sudėtį pavyks stabilizuoti, didysis akvariumas, kuris yra virš akrilo tunelio, bus pripildytas vandens.

"Vandens valymas užtrunka ilgai, nes statybinių medžiagų likučiai, kitos cheminės medžiagos yra agresyvios gyvybei, todėl vandenį reikia taip išvalyti, kad žuvys akvariumuose jaustųsi kaip "namuose". Kol kas į didįjį akvariumą suleistos trys mažos žuvytės, kurios išbando naują terpę", – pasakojo N.Puteikienė.

Didžiajame akvariume anksčiau buvusios stiklo dekoracijos, primenančios stalaktitą, neliks, tačiau bus įrengtas jūros dugno interjeras. Žmonės matys ne tik plaukiojančias žuvis, bet ir tai, kas paprastai guli jūros dugne – nuskendusio laivo fragmentus, inkaro liekanas.

"Pagrindinė istorija, kuria kviesime keliauti lankytojus atsinaujinusiame akvariume, prasidės nuo lietuviškų upeliukų, per Baltijos ir Šiaurės jūras į Atlanto vandenyną ir tęsis iki tropinių jūrų. Čia bus galima pamatyti visus gyvūnus, kurie ir gyvena tuose vandens telkiniuose – nuo mums pažįstamų aukšlių, ešerių, lydekų, menkių, vėgėlių iki mažiau pažįstamų dziegorių, jūros žvaigždžių, rajų. Lankytojų išties laukia įspūdinga akvariumo galerija", – tikino N.Puteikienė.

Dviejuose 50 kubinių metrų akvariumuose plaukios Lietuvos ežeruose ir Kuršių mariose gyvenančios žuvys.

Unikali egzotinių gyvių kolekcija

Anot Jūrų muziejaus atstovės, atnaujintame muziejuje bus eksponuojama apie 70 egzotiškiausių žuvų ir bestuburių rūšių septyniuose koraliniams rifams skirtuose akvariumuose.

Šitie koraliniai rifai itin mėgiami lankytojų, nes šiltosios jūros išsiskiria savo gamtos spalvomis, ten gyvenančios žuvys yra labai įspūdingų formų, dydžių ir yra itin išraiškingos.

"Tos žuvys jau atgabentos į muziejų. Kad būtų perkeltos į akvariumą, jos turi tam tikrą laiką išbūti vadinamuosiuose karantino akvariumuose. Dabar stebima, kaip jos prisitaiko prie naujos aplinkos", – teigė N.Puteikienė.

Gruodžio 3-iąją esą galbūt dar nebus pilnos ekspozicijos įvairovės, tačiau ji bus pildoma palaipsniui. Antrame muziejaus aukšte įrengtas 20 metrų cilindro formos akvariumas bus skirtas ausytosioms medūzoms.

"Akvariumą galėčiau palyginti su sodu. Kad akvariumas "suvešėtų", reikės šiek tiek laiko, kad žuvys paaugtų ir atsiskleistų savo grožiu. Iki rekonstrukcijos gėlavandenių žuvų rūšių turėjome apie 40, dabar turėsime daugiau nei 60. O šiltųjų jūrų gyvūnų bus apie 100 rūšių. Laiko iki atidarymo liko labai mažai, dar daug kas nepadaryta, bet labai stengiamės", – teigė N.Puteikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių