Legendiniam aktoriui V. Kancleriui – memorialinė lenta

Nedidelis namelis Žvejų gatvėje, kuriame kadaise gyveno legendinis Klaipėdos teatro ir kino aktorius Vytautas Kancleris, papuoštas atminimo lenta. Pirmadienį apžiūrėti meno kūrinio susirinkę klaipėdiečiai neabejojo, kad ši asmenybė verta viso paminklo.

Tarptautinę teatro dieną pagerbtas Klaipėdai ir visai Lietuvai svarbus kūrėjas V.Kancleris. Jo atminimui skirta memorialinė lenta nuo šiol kabo senamiestyje, ant Žvejų ir Teatro gatvių sankirtoje esančio namo.

Dar praėjusiame amžiuje jame dienas leido pats V.Kancleris su šeima, o šiuo metu čia veikia viešbutis.

Žinia apie tėčio įamžinimą sukėlė džiugią nuostabą jo dukrai dokumentinių filmų režisierei Daliai Kanclerytei bei sūnui Žilvinui Andriui Kancleriui.

"Tikrai labai džiaugiamės, kad pagaliau tėvelis įamžintas. Pati šią naujieną sužinojau prieš kelias savaites iš Klaipėdos dramos teatro direktoriaus Tomo Juočio. Ta proga iš Vilniaus atvažiavo brolis, esame laimingi ir pakylėti", – optimistiškai kalbėjo D.Kanclerytė.

Apie ketinimus Klaipėdos dramos teatro scenos patriarchui sukurti atminimo lentą kalbėta jau seniai.

Atidengiant pastarąją pasidžiaugta, kad pagaliau gražūs planai virto realybe.

"Viešbučio savininkas pažinojo tėvelį ir su malonumu pasirašė šiam planui. Aktorius – kaip liepsna, kai žvakė sudega, jo nebelieka. Todėl geriausia dovana jam – meilės savo miestui sugrąžinimas", – vaizdžiai apibūdino legendinio aktoriaus dukra.

Lentos autorius – dailininkas Romas Klimavičius, mecenatas – bendrovės "Mūsų laikas" valdybos pirmininkas Rimantas Cibauskas.

"Svarbiausia palikta žymė, kad kažkada buvo toks žmogus, kuris labai mylėjo Klaipėdą ir savo darbą. O kokia menine forma tai išreikšta – ne taip svarbu", – šypsojosi pašnekovė.

Daugiau nei pusę amžiaus teatro scenoje praleidęs ir Lietuvos teatro istorijai neįkainojamą turtą palikęs V.Kancleris sukūrė apie 140 įvairaus plano – herojinių, tragedinių, dramatinių, komedinių, charakterinių vaidmenų teatre ir 30 vaidmenų kino bei televizijos filmuose. Už tai jis gavo nusipelniusio artisto, liaudies artisto apdovanojimus.

1995 m. V.Kancleriui įteiktas Gedimino 4-ojo laipsnio ordinas. Po poros metų, 1997-aisiais, aktorius anapilin iškeliavo Klaipėdoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Graudu

Graudu portretas
Gerai prisimename per juros sventes Neptuna......ir dar ....vejo plaikstomus plaukus. Visa Klaipeda Ji zinojo ir paslapcia dziaugesi Ji pamate....vaikstanti senamiestyje.....man graudu......

Man jis

Man jis portretas
tuomet dar jaunai mergiotei visada asociavosi su Klaipėdos centru, senamiesčiu, aukštosiomis meno mūzomis.Gal todėl kad visada jį ten sutikdavau praeinantį gatve Užsigalvojusį ir lyg susiliejusį su diena, aplinka...Dar ir dabar stovi akyse paskutinis susitikimas ant Biržos tilto..tokią snieguotą ir vėjuotą popietę einantis su sklaidoma vėjo plaukų ketera..

pagarba

pagarba portretas
Stulbinančio grožio, stoto ir tikro talento vyras. Jam tik kunigaikščius, vaidilas, filosofus vaidinti. Palyginti su dabartiniais aktoriukais, aprėdytais išaugtiniais, vienos sagos švarkeliais... Kur nerasta nei ūgio, nei balso, nei grožio, kur nelabai ir atskirsi atskirs:;vyrukas ar mergina?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių