LCC tarptautinis universitetas teismui apskundė Švietimo ir mokslo ministeriją

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje veikiančio LCC tarptautinio universiteto steigėjai ir valdyba kreipėsi į teismą siekiant užtikrinti teisėtų universiteto interesų gynybą. Tokių veiksmų prireikė Švietimo ir mokslo ministerijai numačius naująją studijų akreditavimo tvarką. LCC bendruomenės teigimu, naujieji reikalavimai pažeidžia teisėtus universiteto lūkesčius. 

LCC tarptautinio universiteto nerimą sukėlė preliminarūs Mokslo ir studijų įstatymo aiškinimo ir taikymo pokyčiai, kur numatoma, kad nuo kovo 1 d. šalies aukštosios mokyklos turėtų teisę vykdyti tik akredituotų krypčių studijas. Visų LCC dėstomų kursų studijų programos būtų akredituotos su ribojimais. 

Vadinasi, universitetas nebeturėtų teisės priimti naujų studentų, o jo veikla būtų paralyžiuota. Visgi mokymo įstaigos steigėjai ir valdyba atkreipia dėmesį, kad netgi jeigu tai ir buvo preliminarus sprendimas dėl akreditavimo, visiškai ignoruotos kelios esminės aplinkybės.

„Universitetų vertinimas vykdytas prioritetą teikiant vadinamiesiems mokslinių tyrimų universitetams. Tačiau visiškai ignoruojami artes liberales universitetai, kuriuose stengiamasi daugiau dėmesio skirti individualiems studentams, jų visapusiškam išsilavinimui, didaktiniams sugebėjimams. Tokį modelį ir siekėme pritaikyti kurdami LCC tarptautinį universitetą. Savo misija visuomet laikėme kitokio universitetinio išsilavinimo vizijos reprezentavimą Lietuvoje. Dabar jai iškilo grėsmė“, – teigė LCC tarptautinio universiteto vienas iš steigėjų Art DeFehr.

LCC steigėjus ir valdybos narius labiausiai stebina tai, kad Švietimo ir mokslo ministerija visiškai ignoravo tą faktą, jog universitetas niekada neprašė ministerijos finansavimo studijoms, mokslui ir pan. Jis išsilaiko savarankiškai, biudžetą surinkdamas iš Europos ir Šiaurės Amerikos mecenatų paramos ir mokesčių už studijas. 

Dar didesnę nuostabą kelia tai, kad dar 2016 m. kovą LCC tarptautiniam universitetui jau buvo suteikta 6 metų trukmės akreditacija. Ministerijos sprendimas ją apriboti pažeistų bet kokius protingumo ir teisėtų lūkesčių principus.

„Mes labai tikimės, kad ši problema tėra nesusipratimas, kuris bus greitai išspręstas. Ministerijai jau išsiuntėme visus dokumentus, kurie turėtų paaiškinti situaciją. Pasitikime Lietuvos teisine sistema. Norime ir toliau garsinti jos vardą tarptautiniu mastu. Vis dėlto esame nusiteikę atidžiai stebėti situaciją. Tikrai nenorime kurti konflikto, bet nesulaukę sprendimo iki balandžio 1 d. buvome priversti kreiptis į teismą“, – sakė A. DeFehr.

Jis neslepia, kad toks nesusipratimas ypač skaudus ir dėl to, jog LCC tarptautinis universitetas daug prisidėjo ir prie nepriklausomos Lietuvos akademinės bendruomenės kūrimo. Jis buvo įsteigtas tuometinės šalies Vyriausybės kvietimu. Artes Liberales universitetas turėjo sudaryti savotišką vakarietišką atsvarą vis dar pagal sovietinį modelį veikusiems universitetams. Vakarietišką švietimo modelį LCC tarptautinis universitetas Klaipėdoje sėkmingai puoselėja jau 26 metus.

Šiuo metu LCC tarptautiniame universitete mokosi apie 550 studentų, iš kurių du trečdaliai yra užsieniečiai. Kiekvieną semestrą jų gretas papildo apie 50 studentų, pagal mainų programas atvykstančių iš Šiaurės Amerikos, Europos bei Azijos. Dauguma dėstytojų į Klaipėdą dirbti atvyksta iš Vakarų Europos, Kanados, JAV. LCC kuruoja ir unikalią Artimųjų Rytų studijų programą, į Lietuvą pritraukiančią studentus iš karo niokojamų šalių.

Praėjusią savaitę Klaipėdoje veikiančio LCC tarptautinio universiteto steigėjai ir valdyba oficialiu raštu kreipėsi į Lietuvos Respublikos prezidentę, premjerą bei Švietimo ir mokslo ministrę, prašydami įvertinti situaciją, susidariusią paskelbus apie Mokslo ir studijų įstatymo aiškinimo ir taikymo pokyčius. Panašiu laišku į aukščiausius šalies vadovus kreipėsi ir universiteto alumnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Praeivis

Praeivis portretas
Nu dar tokio "diskusinio" nusišnekėjimo nėr buvę :) Iš abiejų pusių. O jei iš tiesų, tai Klaipėdoje apskritai neįmanomas joks aukštuoju bandomas vadinti mokslas. Tegu tai būna "valstybinis universitetas" ar mecenatų remiamas "tarptautinis" darinys. Klaipėda jau nuo pat pokario yra ypač alergiška mokslui ir aukštajai kultūrai apskritai. Kiek prasilavinę žmonės čia mato tik beviltiškos tremties vietą ir stengiasi kuo greičiau ištrūkti ar bent vaikus savo kuo toliau išsiųsti. Ir tai absoliučiai nepriklauso nuo valdančiųjų vėliavų spalvos. Kloaka, kad ir kaip besistengtum ją perdažyti, tokia ir liks. Su visais savo požymiais ir be jokių vilčių nors minimaliai pasikeisti.

Aksioma to ,,Dar kartą .."

Aksioma to ,,Dar kartą .." portretas
Iš jūsų nuoširdaus komentaro aišku, kad jūs kaip ir Klaipėdos valdantieji, tikrai nenorite kad emigrantai gryžtų.Nes niekaip neatsilaikytumėte prieš protingesnius ir drasesnius, nei dabartiniai vos išgyvenantys ir verslo bei aferiugų smaugiami miestiečiai.Net iki švietimo sist.klanai ir užsienio sektos daėjo ir lietuvių pinigines tuština..:D)

Jo Klaipėdos atstovei/atstovui

Jo Klaipėdos atstovei/atstovui portretas
Manau užuominų pakanka, kad suprastumėte, jog fabrike nedirbu, bet ir dirbančių ten, skirtingai nei kaikurie tamsiapročiai lietuviai, neniekinu. Grįšiu, nepergyvenkite taip smarkiai, jums nuo to mažai kas pasikeis. Nesinervinkite, nuo nervinimosi plaukai žilsta ir slenka. Jūs geriau dar -u balsių "nosines" pasimokinkite rašyti, nelabai kaip gaunasi. Daugiau pastangų ir išeis.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių