LCC tarptautinio universiteto alumnai neiškentė: kreipėsi į šalies vadovus

  • Teksto dydis:

Reaguodami į Švietimo ir mokslo ministerijos vykdomą aukštojo mokslo reformą ir dėl jos iškilusią grėsmę LCC tarptautiniam universitetui, jo alumnai šiandien atviru laišku kreipėsi į aukščiausius šalies vadovus, prašydami atkreipti dėmesį į susidariusią situaciją. Anot jų, preliminarūs sprendimai dėl akreditacijų šalies aukštųjų mokyklų studijų programoms suteikimo priimti ne tik skubotai, bet ir vienašališkai, neįtraukiant paties universiteto atstovų ir bendruomenės.

Pagal naująją tvarką, studentų priėmimas į LCC nebegalėtų būti vykdomas, o esamiems studentams baigus mokslus, visos neakrediduotos studijų programos būtų iš karto išregistruotos.

LCC alumnai negali suprasti, kodėl staiga norima nutraukti veiklą universiteto, kuriam vos prieš porą metų (2016 metais) buvo suteikta 6 metų akreditacija, turėjusi galioti iki 2022 metų.

Vos per kelias dienas beveik 700 laišką pasirašiusių absolventų nuomone, ministerijos veiksmai grubiai pažeidžia bet kokius protingumo ir teisėtų lūkesčių kriterijus.

JAV kino kompanijoje „Warner Bros“ tarptautinių vartotojų tyrimų vadove dirbanti Eleonora Jonušienė sako, kad susirūpinimą jai kelia ne tik teisiniai klausimai, tačiau ir vertybinis požiūris.

„Vertinant universiteto veiklą, visiškai nebuvo atsižvelgta į esmines aplinkybes, dėl kurių LCC universitetas yra išskirtinis visoje Lietuvoje. ŠMM derėtų žinoti, kad Vakarų pasaulyje egzistuoja paradigminiai skirtumai tarp mokslinių tyrimų universitetų ir taip vadinamų „Artes liberales“ universitetų, didesnį dėmesį skiriančių visapusiškam asmenybės tobulėjimui“, – sako ji.

Kreipimąsi taip pat pasirašęs mokslų daktaras Ainius Lašas konstatuoja, kad toks universitetų vertinimas aiškiai demonstruoja pakankamai siaurą šalies politikų požiūrį.

„ŠMM inicijuotas universitetų vertinimas orientuotas išskirtinai į tai, kas vadinama mokslinių tyrimų universitetu. Vis dėlto, pasaulyje sėkmingai veikia platesnio akademinio išsilavinimo universitetai. Prioritetas čia teikiamas studentų visapusiškam išsilavinimui, didaktiniams sugebėjimams, kritiniam mąstymui. Būtent tokiu modeliu ir veikia LCC universitetas. Tam jis Lietuvos nepriklausomybės aušroje ir buvo pakviestas į Lietuvą“, – teigia jis.

Laiške pabrėžiama, kad 26 metus sėkmingai veikianti platesnio universitetinio išsilavinimo sistema leidžia LCC universitetui puikiai pasirodyti tarptautinėje konkurencinėje kovoje ir nuolat pritraukti didelį studentų iš užsienio skaičių.

Šiuo metu LCC tarptautiniame universitete studijuoja apie 550 studentų, iš kurių net du trečdaliai yra užsieniečiai. Kiekvieną semestrą jų gretas papildo apie 30 studentų, pagal mainų programas atvykstančių iš Šiaurės Amerikos.

Dauguma dėstytojų į Klaipėdą atkeliauja iš Vakarų Europos, Kanados, JAV. Visa tai pasiekiama be valstybės subsidijų, nes universitetas save išlaiko iš Europos ir Šiaurės Amerikos mecenatų paramos ir mokesčių už studijas.

LCC taip pat kuruoja unikalią Artimųjų Rytų studijų programą, į Lietuvą pritraukiančią studentus iš karo niokojamų šalių.

LCC alumnai ragina ŠMM iš naujo įvertinti sprendimą dėl LCC tarptautinio universiteto studijų programų akreditavimo. Jų teigimu, priešingu atveju tarptautinė bendruomenė gali nesuprasti, kodėl siekiama diskredituoti Lietuvos vardą tarptautiniu mastu garsinantį universitetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ilona

Ilona portretas
As taip skaitau komentarus, ir geriau buciau neskaicius. Raso zmones bet ka, neismanydami nei terminu, nei situacijos. Turbut issilavinimo perteklius pas jus gerbiamieji. Iveskit I google raktazodzius, lcc, liberal artsvir t.t. bent siek tiek pasidomekite pries komentuodami.

Jurgita

Jurgita portretas
Saunuoliai alumnai. Jei valstybe nori uzdaryti privacia imone - tai jau primena sovietini rezima. Jei kam idomu apie LCC studiju kokybe, paklauskit alumnu ir kaip jie magistro studijose mokydavo VU, VGTU ir kitu valstybiniu universitetu studentus. Musu magistre, dvi top pirmunes buvo is LCC.

aha 207

aha 207 portretas
Akumuliatoriaus klemas - Alfaklubo Forumas forumas.alfaklubas.lt/index.php?topic=63755.0 Akumuliatoriaus klemas. « Įrašytas: 2009-03-02 21:20 ». Niekur forume neradau jokio panasaus dalyko, tai gi klausimas, alfa 166 prie pliusinio klemo jungiasi trys laidai, visi prijungti atskirai ant to pacio klemo, pas mane kaip neseniai paaiskejo trukes pliuso ir ziema sukele problemu siokiu tokiu, nupirkau is iki uz kelis litus ...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių