Laukia smagus šeštadienis: „Meridiano“ jubiliejų švęs visa Klaipėda

Artėjantį šeštadienį uostamiestyje bus minima svarbi data – miesto jūrinio simbolio "Meridiano" 70-asis gimtadienis. Klaipėdiečiai turės išskirtinę progą geriau susipažinti su burlaivio istorija, pasivaišinti jūreivišku patiekalu bei paklausyti koncerto.

Įtrauks į pasaulinį registrą

Ilgaamžis laivas, kurį norėta ir nuskandinti, ir susprogdinti – tikras klaipėdiečių džiaugsmas – dažnas prie jo fotografuojasi, smalsiai apžiūrinėja, užsuka į restoraną kavos ar pietų.

Todėl švęsti "Meridiano" gimtadienį kviečiami visi klaipėdiečiai ir miesto svečiai.

Vienas šio laivo gaivintojų, kuris ir toliau rūpinasi jo išlaikymu, Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos "Bega" valdybos pirmininkas Aloyzas Kuzmarskis teigė, kad šis laivas nepaprastai daug reiškia viso Klaipėdos regiono gyventojams.

"Meridianas" yra visos Lietuvos – jūrinės valstybės simbolis.

"Tai sakydamas turiu labai stiprų argumentą. Kai 2012-ųjų lapkritį išvedėme "Meridianą" į doką, atsimenu kiek daug žmonių atėjo prie Dangės krantinių jį išlydėti tvarkyti. Kai kurie sakė, kad galbūt ištempiame į paskutinę kelionę. Kai vėlgi rudenį, lyjant ir pučiant žvarbiam vėjui, "Meridianas" sugrįžo atgal į savo vietą, žmonių buvo daugiau nei per Jūros šventę. Visi šie dalykai dar kartą parodo, kad "Meridianas" yra visos Lietuvos – jūrinės valstybės simbolis", – kalbėjo A.Kuzmarskis.

Pašnekovas sakė tikįs, kad laivas sulauks ir savo 100-ojo gimtadienio.

Šiemet žadama atlikti jo vertinimą ir kitas reikalingas procedūras, kad "Meridianas" būtų įtrauktas į pasaulinį istorinių burlaivių registrą.

"Jau atsipirko"

"Labai džiaugiuosi, kad tąkart jūs ėmėtės iniciatyvos. Plačiai mieste skambėjo – kvailystė, neatsipirks. Esu įsitikinęs, kad priėmus sprendimą ne palaidoti "Meridianą", o jį atstatyti, jau tada viskas atsipirko. Klaipėdai ir miestiečiams atsipirks visą gyvenimą, tiek, kiek laivas bus čia. Tai įvykis, kuris leido sutelkti tautą", – įsitikinęs Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus.

Savo įspūdžiais apie laivą pasidalijo ir jame jūrinę praktiką atlikęs garsus kapitonas Sigitas Šileris.

"1957-ųjų gegužę patekau į "Meridianą" ir labai didžiuojuosi tuo, kad šis laivas man padėjo žengti patį pirmąjį žingsnį į tą žinomumą", – šyptelėjo S.Šileris.

Atidengs bronzinį ženklą

Rengiamas burlaivio 70 metų jubiliejaus minėjimas bus skirtas pagerbti visus, kurie yra susiję su šiuo istoriniu laivu.

Šeštadienį 13 val. Dangės upėje šalia "Meridiano" startuos Klaipėdos krašto buriavimo sporto mokyklos "Žiemys" jaunųjų buriuotojų regata "Meridiano" taurei laimėti. Bus varžomasi "Optimist" klasės laiveliais.

Lietuvos jūrų muziejus prie "Meridiano" pristatys edukacinę programą, jos dalyviai galės išmokti rišti jūrinius mazgus, pažinti laivų tipus, suprasti jūrinių vėliavėlių reikšmę. Šventės proga vėl bus atidaryta Lietuvos jūrų muziejaus meninė platforma "Susižadėję su jūra" šalia laivo stovinčiame jūriniame konteineryje.

Nuo 15.30 val. renginio svečiai kviečiami pasistiprinti bei nemokamai pasivaišinti tradiciniu jūreivišku patiekalu – makaronais, kuriuos ruoš Lietuvos karinių jūrų pajėgų komanda.

16 val. prasidės "Meridiano" sukakties minėjimas, bus galima susipažinti su istorija, kai laivas dar plaukiojo jūromis ir vandenynais, kai praktiką jame atliko vėliau garsiais tapę kapitonai.

Vienas iškilmingiausių gimtadienio akcentų – "Meridiano" švartavimo knechto, papuošto burlaivio sukakčiai skirtu atminimo ženklu, atidengimas. Dekoratyvinį bronzinį ženklą sukūrė skulptorius Svajūnas Jurkus.

Šventę vainikuos koncertas ant denio, dalyvaus Violeta ir Vilius Tarasovai, grupė "Junior City Jazz", "Leader Dance" šokėjos ir kiti.

Vienintelis ant vandens

Beje, renginyje laukiama ir Suomijos ambasadoriaus Lietuvoje Christerio Michelssono. Mat "Meridianas" prieš 70 metų pastatytas būtent Suomijoje ir buvo vienas iš beveik šimto medinių burlaivių, kuriuos Suomija po Antrojo pasaulinio karo pastatė ir perdavė Sovietų Sąjungai kaip dalį karo reparacijų.

Iš visų šios serijos laivų "Meridianas" yra vienintelis išlikęs ant vandens.

2012-aisiais buvo iškulsi grėsmė netekti "Meridiano", nes laivas buvo apleistas ir tuomečiai jo šeimininkai paprašė leidimo jį nuskandinti.

Laimei, atsirado mecenatai, kurie inicijavo "Meridiano" atkūrimą. Vienas jų – uostamiesčio verslininkas A.Kuzmarskis, kuris ir toliau rūpinasi "Meridiano" išlaikymu, verslininkas taip pat yra viešosios įstaigos Klaipėdos jūrinio miesto simbolis burlaivis "Meridianas" vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas  portretas
Gaila,kad šlovinamas tik p.Kuzmarskis.Apie A.Kaveckį ,neužsiminta.Nebūtų Meridianas atstatytas be Aido Kaveckio.Tai žinau nes pats dirbau,vadovaujant Aidui ,atstatymo ir paleidimo eksplotacijon laikotarpiu.Gėda Aloyzai,žmonės viską prisimena.Sėkmės tesiant Aido Kaveckio ir jo žmonos,pradėtą projektą!

Na

Na portretas
Nelabai yra kuo džiaugtis. Nykuma ir tiek, ne šventė.

Nijolė

Nijolė  portretas
Kokie pikti komentarai, kiek pagiežos. Kada išmoksite džiaugtis?
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių