Jau laukia pirmųjų stintų

Žvejai mėgėjai stebisi – tokio rudens dar nėra buvę. Spalio pabaigoje vakaris dažniausiai atnešdavo pirmųjų stintų, tačiau visą mėnesį vyrauja rytų vėjai.

„Kodėl taip yra, niekas negali pasakyti. Iš tiesų įdomu. Mėnesį pučia rytų vėjai. Buvo gandų, kad pirmąsias stintas nuo Palangos tilto ėmė gaudyti palangiškiai. Tačiau spėju, kad tai – tik vienetiniai atvejai“, – stebėjosi Lietuvos jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Esą laimikiu negali pasigirti net žvejai verslininkai. Dėl stiprių vėjų žūklės entuziastai negali išplaukti tolėliau nuo kranto.

„Praėjusį savaitgalį bičiuliai gaudė strimėles prie molo, tačiau gilyn į jūrą nelindo – didelis dreifas. Echolotas rodo, kad žuvų yra. Bet kas ten pasakys, kokios tai žuvys“, – tikino R.Dailidė.

Žvejai dūsauja, nes ne tik stintomis kol kas nekvepia, bet ir menkių nesugaunama.

„Menkes žvejai nebent tinklais traukia. Kol kas laukiame šiaurės, šiaurės rytų vėjo. Paprastai jis nuo Gotlando salos atgena šalto vandens mases, o su jomis atplaukia ir stintos. Paskui stintas atkeliauja ir menkės. Bet šį rudenį viskas yra kitaip. Vėjas pučia nuo kranto. Situacija visiškai neprognozuojama. Neaišku, kaip šiemet žvejosime. Sunku pasikliauti ir meteorologais. Mano tėvas sakydavo, kad prognozė ir lieka prognoze“, – svarstė R.Dailidė.

Kol kas žvejai laukia pasikeisiančių orų bei viliasi, kad stintos pasirodys ir mariose.

„Jei kitos savaitės viduryje orai keisis, gal ir išsipildys posakis, kad pirmąsias stintas klaipėdiečiai pradeda gaudyti spalio pabaigoje ar lapkričio pradžioje“, – vylėsi R.Dailidė.


Šiame straipsnyje: Remigijus DailidėstintosVėjas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių