Laukia neįprastai šilta žiema?

Šį savaitgalį sinoptikų pranašaujama šiluma gal ir gali įgyti bobų vasaros pavadinimą. Tačiau tikinama, kad tikroji bobų vasara gali pasirodyti net ir spalio antrojoje pusėje. Jei ji aplenks pajūrį, raginama nenusiminti, nes prognozės žada ypač šiltą rudenį ir žiemos pradžią.

Šį savaitgalį sinoptikų pranašaujama šiluma gal ir gali įgyti bobų vasaros pavadinimą. Tačiau tikinama, kad tikroji bobų vasara gali pasirodyti net ir spalio antrojoje pusėje. Jei ji aplenks pajūrį, raginama nenusiminti, nes prognozės žada ypač šiltą rudenį ir žiemos pradžią.

Savaitgalį švies saulė

Pasak klimatologų, savaitgalį atsilikusi šiltesnių orų masė esą dar nėra lauktoji bobų vasara. Aiškinama, kad ilgokai besitęsiančių šiltų orų laikotarpį tiksliau būtų vadinti vasaros tąsa. Tačiau jau kitą savaitę žadamas atšalimas, o savaitės pabaigoje pirmųjų šalnų sulauks net ir pajūris.

Pasak Lietuvos hidrometeorologinės tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjo Liongino Pakščio, savaitgalį laukiami nepastoviai debesuoti orai.

"Šeštadienį – be lietaus, o sekmadienį vietomis galimas silpnas lietus. Vėjas pūs iš rytų ir pietryčių, jo stiprumas sieks 5-10 m/s. Dienomis sušils iki 15-18 laipsnių. O kodėl ne bobų vasara? Naktį atvės iki 7-10 laipsnių", – kalbėjo L.Pakštys.

Kitą savaitę laukiam besikeičiančio debesuotumo. Tačiau daugiausiai bus be lietaus. Lietaus tikimybė bus tik savaitės pabaigoje. Vyraus rytų krypčių vėjas. Jo greitis sieks 6-11 m/s.

Tačiau oro temperatūra kitą savaitę palaipsniui kris. Savaitės pradžioje dienomis šils iki 13-16 laipsnių, o savaitės pabaigoje tesušils iki 7-10 laipsnių šilumos.

Savaitės pradžioje naktimis vės iki 6-9 laipsnių, o savaitės pabaigoje – tik 3-6 laipsniai. Vietomis kai kur pasirodys pirmosios šalnos.

Stebi Azorų salas

Tačiau klimatologai aiškina, kad tikroji bobų vasarą esą dar priešaky.

Tai dar nėra bobų vasara, ji gali ateiti net ir spalio pabaigoje.

"Pasak klimatologų, bobų vasara ateina tuomet, kai nuo Azorų salų, kurios yra Atlanto vandenyne, mus pasiekia ten susiformavęs aukšto slėgio anticiklonas. Jis Lietuvą pasiekia įveikęs visą Europą. Kadangi tai atmosferos cirkuliacijos reiškinys, pasitaiko, kad kiti reiškiniai, pavyzdžiui, ciklonai jam neleidžia prasibrauti. Tokiais metais bobų vasaros nesulaukiame", – aiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Donatas Valiukas.

Rudeninį atšilimą bobų vasara vadina ne tik lietuviai, bet ir rytų slavai, vokiečiai. Šis laikotarpis Šiaurės Amerikoje vadinamas indėnų vasara.

Italijoje ir Prancūzijoje bobų vasara vadinama Šv. Martino vasara. Bulgarijoje ir Serbijoje – čigonų vasara, Čekijoje – voratinklių vasara. Latviai išsaugojo seną gražų žodį "atvasara" – sugrįžusi vasara.

Šiltesnis ir gruodis

Prognozuojama, kad šių metų spalis gali būti puse ar visu laipsniu šiltesnis nei įprasta. Šoktelėjusią šilumą aukščiau įprastinės normos gyventojai turėtų aiškiai pajusti.

O štai lapkričio mėnesį tikėtina, kad sulauksime įprastų mūsų klimatinei zonai orų. Džiugių pakyčių šį mėnesį nežadama.

"Tačiau gruodis ir sausis kol kas prognozuojami šiltesni nei įprasta. Pasak prognozių, paskutinis rudens ir pirmas žiemos mėnesiai gali būti šiltesni 1 ar net 2 laipsniais nei įprasta", – aiškino D.Valiukas.

Tai nereiškia, kad lapkritį ir gruodį nebus sniego arba kad staiga nepašals.

"Bus ir vėjų, audrų. Mes kiekvienais metais prabrėžiame, kad klimato reiškiniai vis ekstremalėja. Orų svyravimai, kai šiltą orą staiga pakeičia šalto oro masė, taip pat yra klimato kaitos padarinys", – aiškino D.Valiukas.

D.Valiukas tikino, kad klimatologai šių metų orus prognozuoja šilčiausius per visą orų stebėjimo laikotarpį.

Skaičiuoja rekordus

Spalio šilumos rekordas buvo užfiksuotas spalio 5 dieną 1985 metais. Rekordas fiksuotas Kybartuose, ten sušilo iki 26 laipsnių. O lapkričio 1-ąją 1968 metais Kybartuose sušilo net iki 18,5 laipsnio šilumos.

Spalio 31-ąją 1956 metais atšalo iki 19,5 laipsnio šalčio.

Tačiau šiais metais rugsėjo 1-ąją Druskininkuose užfiksuotas rekordinis 35,1 laipsnių karštis.


Šiame straipsnyje: oraiorai žiemąruduo

NAUJAUSI KOMENTARAI

oi

oi portretas
pranašauja šiltą žiemą, reik ruošti kailinius, šals
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių