Laikrodžių muziejuje – unikalus eksponatas

Mediniai smagračiai, korpusas ir visos kitos detalės – taip pat iš medžio. Tai – kol kas vienintelis Lietuvoje medinis švytuoklinis veikiantis laikrodis. Jo meistras Vytautas Brazauskas – ne profesionalus laikrodininkas, bet baldų gamintojas, kuris šiuo kūriniu nustebino ne tik savo artimuosius, bet ir muziejininkus.

Idėja pagaminti medinį laikrodį kilo tada, kai 35-erių baldų meistras apsisprendė dalyvauti tarptautinėje baldų parodoje. Vytautas norėjo, kad jo darbas išsiskirtų iš kitų ir kad nieko panašaus lig šiol dar Lietuvoje niekas nebūtų sukūręs. Pasaulyje tokių laikrodžių jau yra pagaminta, tačiau mūsų šalyje – ne.

Kruopštumas ir perfekcionizmas, tokių savybių V.Brazauskui prireikė tą pusmetį, kai jis šlifavo, frezavo ir glūdino medines švytuoklinio laikrodžio detalės. Meistras neslėpė, kad neretai vienas koks smagračio dantukas staiga nulūždavo ir tekdavo visą smagratį gaminti iš naujo.

Vytauto sukurtas laikrodis išskirtinis – kiekviena detalė pagaminta rankomis iš medžio.

Vytauto sukurtas laikrodis išskirtinis – kiekviena detalė pagaminta rankomis iš medžio. Švytuoklinio laikrodžio medinis mechanizmas kurtas pagal Briano Law'so modelį. Laikrodžio gamyboje panaudotos skirtingos medienos – Amerikos juodasis riešutmedis, paprastasis klevas, platanalapis klevas, kriaušė, obelis, sapele (mahogany šeimos medis), uosio mediena.

Šeštadienį Klaipėdoje, Laikrodžių muziejuje, šis laikrodis pristatytas visuomenei. Pats meistras nusiteikęs jį čia palikti visam laikui, nes tokio eksponato muziejus lig šiol neturėjo:

„Jei jis kabės mano namuose, kokia iš to nauda? O čia jį galės matyti muziejaus lankytojai. Ir man pačiam didelis džiaugsmas, sukūrus tokį daiktą, kuris galbūt nustebins žmones“, – pasidžiaugė V.Brazauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Asta

Asta portretas
Tiek meilės ir laiko įdėti į dirbinį! Daugiau tokių, savo darbą mylinčių žmonių!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių