Kuršių marių ledą okupuoja žvejai

Stintų mėgėjai būriais veržiasi ant Kuršių marių ledo. Prognozuojama, kad savaitgalį į pajūrį patrauks ir daugybė žvejų iš žemyninės pusės.


 

Stintų mėgėjai būriais veržiasi ant Kuršių marių ledo. Prognozuojama, kad savaitgalį į pajūrį patrauks ir daugybė žvejų iš žemyninės pusės.

Keltai plauks naktį

Žvejų antplūdžiui ruošiasi ne tik Smiltynės perkėlos bendrovė, bet ir Neringos savivaldybė.

Praėjusio savaitgalio patirtis parodė, kad didžioji dauguma žvejų prie keltų ima būriuotis gerokai anksčiau nei pajuda pirmasis keltas.

"Praeitą savaitgalį darbą pradėjome pusantros valandos anksčiau nei numatyta. Pirmasis reisas turėjo įvykti 5 val. 40 min. Tačiau pirmuosius žvejus perkėlėme 4 val. 10 min. Buvo susidariusios automobilių eilės, lyg būtų vasara. Spūstis buvo iki pat Minijos gatvės", – aiškino įmonės dispečeris Donatas Vaivada.

Perkėla nusprendė paankstinti darbo pradžią. Tad naktimis iš penktadienio į šeštadienį ir iš šeštadienio į sekmadienį keltai pradės kursuoti 3 val. nakties.

Žvejų antplūdžiui ruošiasi ir Neringos savivaldybė. Nuo penktadienio popietės iki šeštadienio popietės, apytiksliai – 15 val., Alksnynės kontrolės poste veiks dvi kasos.

"Jei norima dar labiau sutaupyti laiką, galima susimokėti iš anksto, tuomet pasikels užtvaras automobiliui tik privažiavus. Tai galima padaryti internetu sumokėjus 5 eurus už įvažiavimą", – pastebėjo Neringos savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė.

Ne visur saugu

Stintų mėgėjai perspėjami, kad ne visur Kuršių marių ledas yra saugus.

Ties Malkų įlanka ledo storis tesiekia 5 centimetrus, čia žiojėja daugybė properšų, vietomis yra atviras vanduo. Ledas čia sulaužytas, tad žvejams jokiu būdu nevalia ropštis ant jo šioje vietoje.

Kita žvejų pamėgta žvejybos vieta – marių ledas ties Kairių poligonu yra nesulaužytas, bet ir čia nėra saugu.

Praėjusią parą buvo pranešimų, kad šioje vietoje teko išsimaudyti keliems žvejams.

Specialistai perspėja, kad šiose vietose yra daugybė srovių, tad faktiškai nebūna tokių metų, kad kas nors neįlūžtų ties Kairių poligonu.

Saugiausia ant ledo lipti iš Nerijos pusės. Didžioji žvejų dauguma laimę mėgina ties 14-uoju kilometru, Preila ir Juodkrante.

Ketvirtadienį buvo žvejojama ir ties Nida. Laimikiai čia nebuvo įspūdingi, tačiau savaitgalį į Nidą besiruošiantieji žvejoti jau svajoja apie vėgėlių žūklę.

Draudimas jų žvejybai baigiasi šį savaitgalį, šeštadienį žvejai galės laisvai gaudyti šias žuvis.

Kliudo drumstas vanduo

Ventės rage kol kas žvejojami tik ešeriai. Ledo storis čia siekia 22 centimetrus. Ledas ties Nida – 20 cm.

Ventėje praėjusį savaitgalį pasirodė pirmieji savadarbiai ledo automobiliai. Žvejus mėgėjus iki žvejybos vietų vietiniai gabena už 5 eurų mokestį žmogui.

"Praėjusią savaitę labai gerai kibo ties Preila. Žuvys buvo ten susitelkusios. Tačiau dabar jos jau pasiskleidė. Vadinasi, norint pagauti, reikia judėti ant ledo. Aptikai būrelį stintų, pagausi, jei neaptikai, gali sėdėti visą dieną, nieko nepagausi. Reikia vaikščioti ir ieškoti vietų", – aiškino užkietėjęs žvejys Remigijus Dailidė.

Specialistai pastebi, kad marioms ledu užsitraukus, kai yra aukštas vandens lygis, dažniausiai galima tikėtis prastesnių kibimų.

"Ten, kur drumstas vanduo, prasčiau kimba. Pavyzdžiui, ešeriai kimba skaidriame vandenyje, nebent jiems masalą po nosimi nuleisi. Vėgėlėms tai nerūpi, jos prastai mato, tad kimba ir drumstame vandenyje. Jei eketėje 2–2,5 metro gylyje nematyti vadinamosios blizgutės, vadinasi, vanduo yra drumstas", – aiškino R.Dailidė.

Ant oro pagalvės

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyris kartu su pasieniečiais laivu ant oro pagalvės mėgino įvertinti situaciją ant Kuršių marių.

Ties Kiaulės Nugara ketvirtadienį buvo matyti sulaužyto ledo lytys, kiek tolėliau, iki Smiltynės 9-ojo kilometro, ledas taip pat lūžinėjo po 5 tonas sveriančio laivo dugnu.

"Ten, kur prasideda Neringos savivaldybės ribos, žvejų matėme. Bet nedaug, apie 20. Ledas ten nėra storas, arčiau nerizikavome plaukti. Toje vietoje, kur būtume galėję patikrinti žvejus, vos tik mums pasirodžius, du vyrai skubiai susirinko mantą ir nuskuodė į krantą", – aiškino Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys.

Klaipėdos miesto savivaldybės žinioje yra marių teritorija iki Alksnynės kelio posto.

Riba baigiasi ties devintuoju kelio Klaipėda–Nida kilometru, o žvejojama dažniausiai yra kiek tolėliau, ties 14-uoju kilometru.

"Klaipėdos savivaldybei priklausančioje teritorijoje – ramu. Nes nėra ledo, vadinasi, nėra ir žvejų", – juokavo V.Valys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zvejys

Zvejys portretas
Pamatysim per žinias siastadieni kiek mūsų valstybes gelbėjimo laivas kuris išlaužė ledus nuskandino savo piliečiu! Gi nevisi bus paskaitė kad 9 km nesaugu ir lips ant ledo tamsoi o ką jie ten ras didžiules properšos kūręs padare mūsų mylima gelbėjimo tarnyba! Visiems gero ir saugaus savaitgalio! O valdininkams tegu paiilsina savo tuščias makaules ir pries darydami kita kart tegu pamąsto

zenonas

zenonas portretas
wttw, apie okupaciją šiek tiek suprantu, apie žvejybą mažai. Pskmb.

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Visą gyvenimą žvejojome tie buvusia karine prieplauka Smiltynės pusėje tarp 8 ir 9 km. dabar kažkoks asilas nusprendė-nebus žvejų-nebus problemos ir ledus išlaužė. Valio! Štai kur genialus problemos sprendimas Lietuvai. Blogiau už funkcionierių tik funkciniorius su iniciatyva....... Į 14km reikia keltis keltu (11€-uždibs perkėla), ekologijos mokęstis -5€. Galiausiai kentės mažas pajamas turintys žvejai.....Greit prie marių prieiti neis per funkcionierius. Ar tiktai buvo būtina ten laužyti ledus, ten gi laivyba aplamai nevyksta?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių