Kultūros sostinė vienys bendruomenę

Ateinančiais metais Klaipėdoje – Lietuvos kultūros sostinėje virs aktyvus kultūrinis gyvenimas. Viliamasi, kad jau dabar suplanuoti daugiau nei 150 renginių bei projektų aktyviai įsitrauks miesto bendruomenę. Bus siekiama, kad bendruomenė aktyviai prisidėtų ir kuriant bei pildant programos turinį. Kitąmet viliamasi ir miestui bei valstybei svarbių darbų proveržio.

Gausybė renginių

Uostamiestis rengiasi pasitikti kitus metus, kai taps jau 10-ąja Lietuvos kultūros sostine. Klaipėdai jau įteiktas ir simbolinis gintarais nusagstytas medelis.

Kultūros sostinės projektas uostamiestyje startuos iškart po Naujųjų. Šiuo metu, kalbant apie laukiančių metų pradžią, skaičiuojama apie 150 jau suplanuotų kitų metų renginių ir projektų.

Neatmetama ir tikimasi, kad metų eigoje renginių, veiklų, idėjų ir iniciatyvų sąrašas plėsis.

Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas pabrėžė kviečiantis visus klaipėdiečius aktyviai prisidėti pildant bei turtinant ateinančių metų renginių bei projektų būrį.

„Skambus mūsų šūkis, kad Klaipėda – neužšąlantis kultūros uostas. Labai linkėčiau ir norėčiau, kad kiekvienas klaipėdietis gerąja šio žodžio prasme, pasijustų tam tikru ledlaužiu, laužančiu nepasitikėjimo, skepsio, abejingumo, tingumo, iniciatyvumo stokos ledus. Ko gero, nuo to, kiek kiekviename mūsų bus noro būti tuo ledlaužiu arba tuo neužšąlančios kultūros uosto locmanu, tuo tą sostinės pulsą jausime pirmiausia mes labiau, o ir visa Lietuva – taip pat“, – dėstė Klaipėdos meras.

Laukia svarbūs darbai

Miesto vadovas pastebėjo, kad ateinančiais metais laukiamas ir labai rimtų bei svarbių miestui ir valstybei darbų proveržis.

Tarp laukiančių kitų metų planų – po naują ekspoziciją Lietuvos jūrų muziejuje ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje. Viliamasi, kad ateinančiais metais bus sulaukta proveržio ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcijos kontekste.

V.Grubliauskas prisipažino tikintis, kad daugelis 2017-aisiais gimsiančių ir Lietuvos kultūros sostinės žymę turėsiančių idėjų ir projektų, turės gražią istoriją ilgai ateičiai.

Sieks įtraukti bendruomenę

Ateinančiais metais įvairiais būdais bus siekiama Kultūros sostinės projekto turinį kiek įmanoma perduoti į miesto bendruomenės rankas.

Laikantis šios idėjos sukurtas ir ateinančių metų simbolis. Šis darbas buvo patikėtas Vilniaus dailės akademijos studentams.

„Iš pirmo žvilgsnio mes matome tarsi gėlytę – lengvą ženklą. Tačiau iš tiesų jis yra labai sunkus. Tai yra bangolaužis. Jo dalelė iš kurių yra padaryti mūsų uosto vartų bangolaužiai“, – apie ateinančių metų ženklą pasakojo viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Projekto vizualizacija, atspindinti bangolaužio kontūrus, teigiama, Klaipėdą pristato kaip svetingą meno ir kultūros, minties ir darbų, žmonių ir laivų uostą, kuris pasitinka naujas idėjas bei laužo nusistovėjusius standartus.

Penkios platformos

Visa 2017-ųjų Lietuvos kultūros sostinės programa bus suskirstyta į penkias platformas: Neužšąlanti istorija, Neužšąlanti klasika, Neužšąlanti jūra, Neužšąlantis menas ir Neužšąlantis miestas, kurios atspindi svarbiausias miesto kultūros ir meno sritis.

„Mes norime priminti istoriją, aktualizuoti šiuolaikinio meno reiškinius Klaipėdoje, bet labiausiai norime, kad visos šios programos dalimi, jos kūrėjais būtų mūsų bendruomenės nariai“, – pabrėžė įstaigos „Klaipėdos šventės“ projektų vadovė Goda Giedraitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vasario 16-oji

Vasario 16-oji portretas
Nepriklausomybės šimtmečio minėjimas artėja, Politikai "Lietuvos Geležinkelių" prichvatizacija užsiėmę. Valstybinius miškus švedams dar padovanosim, Singapūro vėliavą ant dujovežio iškėlę,"šiltai" miegosim....

Aksioma

Aksioma portretas
Pritariu, kad kol kas viskas atrodo gana paviršutiniškai.Jeigu jau būsime Kultūros sostinė,tai Kultūra turi būti visur.Skant-atrodyti tikrai kultūringai..Kol kas Baltijos kinoeatras, Ugnies malūnai ir kiti griūvantys senieji pastatai tikrai nepuošia tokios ,,sostinės"išvaizos.O nuo iškirstų daugiamečių medžių Klaipėdos gatvės įgauna klaikų vaizdą.Kurį dar gilina baisūs naujosios a'lia ,,šiukšlyno kultūros"stiliaus statiniai(prie jūrininkų polikl.esantis juodas ,,karstas",Manto namai ir pan.)

Anonimas

Anonimas portretas
man taip pat kelia abejones Godos " aktyvumas" . Goda "skiria "Fisch "gauna" ir dar atlyginimas ? :) gerai tas šiuolaikinis menas , tik kodėl Goda ne mecenatė jei taip nori aktualizuoti šiuolaikinio meno reiškinius Klaipėdoje ? :) Ar savos lėšos yra savos ? :) oi mergaitės , mergaitės ....manau vieša paslaptis judviejų draugystė ....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių