Ministrė: Klaipėda – neužšąlantis kultūros uostas

Klaipėdoje šeštadienį viešėjusi kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson pateikė gerų žinių. Norima, kad per trejus metus iškiltų naujas Muzikinio teatro pastatas. Uostamiestyje žadama bandyti atgaivinti ir filharmonijos filialą.

Susitiko su kultūros atstovais

Uostamiestyje viešėjusi L. Ruokytė-Jonsson kartu su miesto meru Vytautu Grubliausku lankėsi Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre, apžiūrėjo rekonstruotą Klaipėdos dramos teatrą ir čia susitiko su vietos kultūros atstovais.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ateitis – vienas iš klausimų, kuris buvo svarstytas susitikimo metu.

„Klaipėda – neužšąlantis kultūros uostas. Uostamiesčio dramos teatras, kuriame lankausi pirmą kartą, yra pats gražiausias teatras Lietuvoje. Labai norėtųsi, kad po kelerių metų atsirastų toks pats nuostabus ir pats geriausias muzikinis teatras“, – po susitikimo kalbėjo ministrė.

L. Ruokytė-Jonsson pasakojo, kad įstaiga yra pateikusi projektą, kurio vertė – 20,5 mln. eurų. Praėjusių metų lapkritį šią sumą paprašyta padidinti dar 5 mln. eurų.

„Šis klausimas labai svarbus, nepaisant to, kad mūsų biudžete naujiems projektams nėra vietos. Lėšų deficitas – labai didelis. Yra daug pradėtų projektų, kurie tęsiasi aštuonerius ar dešimt metų. Jų užbaigimas yra prioritetinis“, – tvirtino ministrė.

Tačiau, pasak L.Ruokytės-Jonsson, faktas, kad Klaipėdoje muzikinio teatro pastatas griūva ir visame regione daugiau nėra tokios įstaigos, parodo, kad labai svarbu šį klausimą išjudinti.

„Darysime viską, kad kuo greičiau priimtume tinkamą sprendimą ir pradėtume įgyvendinti šį projektą. Apie tai kalbėjome su miesto meru“, – komentavo ministrė.

Ambicingi planai

Pasak L. Ruokytės-Jonsson, biudžete jau yra rezervuota pradinė suma – 2 mln. eurų, kurie bus skirti Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro projektui, tačiau sprendimas skirti šias lėšas dar nepriimtas.

Ministrė tvirtino, kad laukiama susitikimo su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovybe, projekto kūrybine grupe tam, kad būtų pristatytas pakoreguotas projektas, investicijų efektyvumo rodikliai.

„Tada galėsime priimti sprendimus. Be to, reikia susitarti su miesto valdžia, jei norime šį projektą išjudinti dar šiais metais. Manau, kad pasiseks“, – teigė ministrė.

L. Ruokytė-Jonsson tvirtino, kad bus siekiama, jog nesikartotų blogoji patirtis, kuri buvo atstatant Klaipėdos dramos teatrą.

„Norėtume, kad Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras naujame pastate veiklą pradėtų 2020 m. pradžioje“, – komentavo ministrė.

Reikės ir miesto pagalbos

Muzikinio teatro įvardijimas kaip vieno svarbiausių objektų ne tik miestu, bet ir regionui, padėtų pajudėjimui iš mirties taško.

Anot V. Grubliausko, ministerijos pozicija Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro atžvilgiu daugiau nei viltinga ir daugiau nei įkvepianti, neemocionali, o argumentuota ir dalykiška.

„Muzikinio teatro įvardijimas kaip vieno svarbiausių objektų ne tik miestu, bet ir regionui, padėtų pajudėjimui iš mirties taško. Reikalinga ir impulsinė energija. Neabejoju, kad ji bus iš ministerijos pusės, bet, be abejo, miesto prisidėjimas įstatymų leistinomis formomis bus neišvengiamas“, – tvirtino uostamiesčio vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Angliukai Rusena

Angliukai Rusena portretas
Nepriklausomybės šimtmečio minėjimas artėja, Politikai "Lietuvos Geležinkelių" prichvatizacija užsiėmę. Valstybinius miškus dar švedams padovanosim, Ir ant dujovežio Singapūro vėliavą iškėlę,"šiltai" miegosim

Naivumes šventas

Naivumes šventas portretas
Su Klaipėdos meru ir liberalais, kurie tūpčioja pagal Laužikiene, Daujotiene ir Simonavičiūte tikėtis kažkokios kūltūros mieste būtų naivu, nebent jūs nebendravot su tom poniom, tada tikėkitės...

Jo

Jo portretas
Visų pirma, Klaipėdos koncertų salė ir atlieka Filharmonijos funkciją. Tik Kitu pavadinimu. "Steigti" Klaipėdoje minimu atveju Filharmonijos filialą yra tik vienas kelias - Koncertų salę paversti Nacionalinės filharmonijos filialu. Tada vadovus skirs jau Vilnius. Ir veiklą reguliuos bei organizuos. O gal ir neblogai - nuo miesto pečių nusiristų šiokia tokia tiesioginio finansavimo našta ir atsakomybė už kultūrinį gyvenimą :) Liktų daugiau Kultūros fabriko perfomansams hepeningams, instaliacijoms ir kitiems surogatams finansuoti. O jei dėl Teatro... Kai ministrė nuvažiuos į Šiaulius, paaiškės, kad ten nėra bent minimalių kondicijų koncertų salės akustinei muzikai atlikti (už tat yra "Arena"!!!) Ten ministrė kalbės lygiai tokias pat optimistines ir dosnumo bei pažadų kupinas kalbas. O kur dar Panevėžys ir kiti miestai... O tikrovė tokia, kad, kai Budrys užsimanys dar vieno gobeleno Valdovų rūmams, visi prižadėti ir patvirtinti finansavimai kaip mat išgaruos :)
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių