Kukuliškių piliakalnis atsivers lankytojams

Gamtosaugininkai, paveldosaugininkai ir vietos gyventojai sutarė, kad neseniai pajūryje atrastas Kukuliškių piliakalnis neturi tūnoti apžėlęs ir nepastebimas. Galima tikėtis, kad jau greitai nuo jo atsivers romantiškas jūros vaizdas, o krūmynai nebegoš jo šlaitų.

Ketvirtadienį Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus, Pajūrio regioninio parko darbuotojai susitiko su vietos bendruomenės atstovais, miškininkais ir kalbėjo apie piliakalnio tvarkymą.

Kol kas dar neatskleistą praeitį menantis piliakalnis yra saugomo miško dalis.

Pokalbio metu paaiškėjo, kad visiškai greta piliakalnio šlaitų auga reti, valstybės saugomi augalai.

Problema yra ta, kad paveldo ir gamtos saugojimo įstatymai šioje vietoje šiek tiek prieštarauja vieni kitiems.

Kadangi abiejų institucijų atstovai parodė gerą valią, pavyko suderinti institucijų interesus.

Regioninio parko direkcija nusiteikusi imtis šio objekto priežiūros ir tvarkybos bei pritaikyti jį turizmo poreikiams.

Akivaizdu, kad nuosavybės įteisinimas yra netrumpas procesas, o šių formalumų neatlikus, vargu ar įmanoma pradėti piliakalnio tvarkymą.

Susitikę suinteresuoti asmenys aptarė idėją leisti archeologams tęsti kasinėjimus ir atlikti žvalgomuosius tyrimus aplink piliakalnį.

Esama tikimybės, kad netoli piliakalnio turėtų būti likę senosios gyvenvietės bei kapinyno pėdsakų. Jeigu mokslininkams pavyktų rasti šiuos objektus, tai būtų labai įdomus lankytojams kompleksas.

Susitarta, kad Kukuliškių piliakalnio apnuoginti iškertant visus medžius neverta.

Pakaktų praretinti augmeniją, išgenėti krūmus bei menkaverčius medelius ir suformuoti proskyną į jūros pusę, kad lankytojai galėtų mėgautis gražiu vaizdu.

Pajūrio regioninio parko administracija jau turi patirties tvarkant ir valdant istorinį objektą.

Prieš daug metų kaip savo nuosavybę ji įteisino bunkerį, dažnai vadinamą juodąja tvirtove pajūryje.

"Nuosavybės įteisinimas leidžia tikėtis gauti pinigų iš Europos Sąjungos, nes bešeimininkiam turtui tvarkyti parama neskiriama", – paaiškino susitarimo esmę vyriausiasis Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ar piliakalnio reikia ar europinių pinigų reikia ar be vieno nebus antro štai kur reikalas

Kato gatvė

Kato gatvė portretas
O Puteikis dar nepasirodė?Pas mus jau į Kanto gatvę atskrido. Pradėjo savo prezidentinę agitaciją. Vyksta kiemo sutvarkymo darbai. Paruoštas projektas, darbai pagal projektą vyksta. Kieme, kaip ir visada- daro ką savivaldybė- blogai, nedaro- blogai. Nuomonių skirtumas yra visada. Ponas Puteikis pakvietė žmones pirmadienį piketuoti ir trukdyti rangovams darbą. Matomai, tikrai pradėjo rinkiminę agitaciją. Rangovai turi teisę tęsti savo darbus. Puteikiui atrodo, kad ne. Susikvietė žmones pirmadienį į piketą ,aiškindamas, kad jus policija gali pakuoti, o jis turįs neliečiamybę. Ponas Puteiki, mes to kiemo tvarkymo darbų jau laukiame 30 metų ir jūs neturite teisės , organizuodamas piketą, manau,tenkinti savo interesams, trukdyti kiemo tvarkymo darbams. Sutartyje, matyt, yra numatytos savivaldybei sankcijos už kiekvieną rangovams sutrukdytą dieną Vadinasi, mokės mokesčių mokėtojai. Apie jūsų kišimasi, informuosime ir etikos komisiją. Tokia mano nuomonė, aš taip galvoju.

Gal

Gal portretas
ir gerai,kad tebeieskoma Vakaru Europos riteriu,besikarstant nuo batu nukrytusiu pentynu ar nuo ju batu pakaltu puspadziu pasimetusiu metaliniu vinuciu....Algoms pinionzo niemo,pencijos juokina,emigracija stato klausima,buti ar nebebuti,o dvaro pasaku kuryba ima net aklus stebinti.Sena Wilno Geidemino kalna laikas budavot-nugrius su visais akmenim ir prispaus sukampeliuota dvaro istoriku ISTORIJOS PASAKELE....jau gal net siandienos vaikams neikandama. ir nebesulyginama su sena sakmele apie Jonuka ir Grytute,bloga pamote Ziezula-Pagiezula,kiek naujesne-tarybine-Skudurines Onutes nuotykiai.....Na ,o kiek kalvu-kalneliu LT zemeles plynuos Dar liks suzymet ir paskelbt istoriniu kovu piliakalniais,juk ir ten PAGONYS VAIKSCIOJO,KARVES BLIOVE,KIAULES ZVIEGE IR ISTORIJA VYKO?....Ar iki paskutinio tautiecio isemigravimo bus suspeta,uzaktuota,paskelbta?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių