Korupcijos tema – nereikšmingi skambučiai

Pasitikėjimo telefonu klaipėdiečiai praneša įvairias problemas, tačiau ne apie valdininkų korupciją. Svarstoma, ar nereikėtų šį numerį padaryti mažiau matomą.

Antradienį vyko Klaipėdos savivaldybės Antikorupcijos komisijos posėdis. Nariams pristatyta, kokios 2014–2017 m. korupcijos programos priemonės buvo įgyvendintos pernai.

Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas pasakojo, kad gyventojai turėjo galimybę pranešti apie korupciją savivaldybėje.

Tai galima padaryti ir pasitikėjimo telefonu, ir elektroniniu paštu, ir įmesti pranešimą į pašto dėžutę savivaldybėje. Tačiau, pasak vedėjo, praėjusiais metais nebuvo gauta nė vieno skundo, kuris būtų susijęs su korupcija.

„99 proc. pranešimų yra ne į temą. Žmonės išsako savo pastebėjimus, problemas. Galbūt taip yra, nes telefonas labai reklamuojamas – jis yra pateiktas savivaldybės svetainės viršuje. Žmonės mato, skambina ir tikisi, kad sulauks pagalbos“, – svarstė vedėjas.

A.Kačalinas svarstė, ar nereikėtų pasitikėjimo telefono numerį šiek tiek paslėpti – pateikti rubrikoje „Korupcijos prevencija“, o dabartinėje jo vietoje svetainės viršuje nurodyti savivaldybės informacijos numerį.

Skundai apie korupciją savivaldybėje būtų persiųsti Specialiųjų tyrimų tarnybai, kad pareigūnai atliktų tyrimą.

A.Kačalinas pasakojo, kad praėjusiais metais kitaip rinktasi sritį, kurioje ieškota korupcijos apraiškų. Anksčiau tai būdavo daroma į pagalbą pasitelkus anoniminę savivaldybės darbuotojų apklausą.

„Šis būdas buvo ydingas. Juk jei darbuotojas užsiima korupcija, jis nenurodys savo srities. Praėjusiais metais sritį atsirinkome atsižvelgę, kokią sferą vertins Specialiųjų tyrimų tarnyba. Viena iš jų buvo viešieji pirkimai. Mes pastarąją ir pasirinkome“, – teigė vedėjas.

A.Kačalinas tvirtino, kad pasikeitė tarybos sprendimų projektų vertinimo antikorupciniu požiūriu tvarka. Dabar tai galės daryti ir Antikorupcijos komisija.

„Anksčiau vertindavo kiti projektą rengusio padalinio darbuotojai. Tik pats rengėjas negalėdavo. Išėjo absurdas, kad vilkas saugo avelę. Dabar numatyta, kad tai įgyvendins du Teisės skyriaus darbuotojai ir Antikorupcijos komisija. Ši galės vertinti ne visus projektus, o pasirinktus“, – tvirtino vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių