Klaipėdos universitetui grėsmės nėra?

Į Vyriausybės planus Lietuvoje mažinti universitetų skaičių reaguojama gyvai. Uostamiesčio valdžia tvirtai įsitikinusi – Klaipėdos universitetas privalo išlikti. Vertinant situaciją, nešykštima priekaištų ir Vyriausybei.

Premjerui Sauliui Skverneliui bei švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei prabilus apie planuojamą aukštojo mokslo tinklo pertvarką ir tai, jog visoje šalyje gali likt tik penki universitetai, uostamiestis neliko nuošalyje.

Ketvirtadienį ryte Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas šalies valdžios planus aptarė su savo pavaduotojais.

"Tai yra labai operatyvi, miestietiškai pilietiška ir akademiškai emocinga reakcija į iš premjero lūpų nuskambėjusius teiginius", – akcentavo V.Grubliauskas.

Meras patikino, kad poreikio atsinaujinti ar po pertvarkos numatomo palikti valstybinių universitetų skaičiaus niekas nekvestionuoja.

Tačiau, pasak uostamiesčio vadovo, kai premjeras įvardijo, jog dėl Klaipėdos ir Šiaulių universitetų išlikimo užtikrintumo nėra, tylėti negalima.

"Nereagavimas, manau, būtų labai bloga reakcija. Kita vertus, reikėtų labai aiškiai apibrėžti, kad niekas nesirengia pasikliaudamas tik emocijomis spręsti tokių labai svarbių valstybinių klausimų. Čia reikia geros, rimtos, sveikos analizės", – dėstė V.Grubliauskas.

Pasak miesto vadovo, Klaipėdoje universitetas buvo, yra ir privalo išlikti, tačiau neabejojama ir dėl to, kad ši aukštoji mokykla turi ieškoti akademinių, mokslinių, techninių ar kitokių resursų bei atsinaujinimo galimybių.

"Švietimo ir mokslo ministerija tarsi metė karštą bulvę ar kamuolį į mūsų daržą. Premjeras pasako, kad Šiaulių ir Klaipėdos universitetų ateitimi jis nėra įsitikinęs. Turbūt ne visai korektiška proceso pradžia", – įvertino miesto vadovas.

Neabejojama, kad uostamiesčio Alma Mater teigiamai žiūrėtų į norinčiuosius jungtis prie jo, tačiau palankaus sutikimo nežadama norintiesiems šį universitetą paversti kieno nors kito padaliniu.

Neatmetama, kad tobulinant šią aukštojo mokslo įstaigą į jos valdymą galėtų įsitraukti privataus verslo, miesto atstovai.

Kitą savaitę situaciją ketinama aptarti ir su universiteto vadovybe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pijarščikas

pijarščikas portretas
Universitetas gal ir liks, bet tik jau ne dėka Grubliausko.

klaipėdietis

klaipėdietis portretas
Pasiskaitykite visą norimą padaryti pataisą žmonės, universitetas liks, mokytis jame galėsite ir toliau. Tik valdžia pasikeis. Liks tik geriausi Lietuvos universitetai, o tai rodo, kad jie viskuo pranašesti už kitus. Vadinasi ir patogumai, ir studentų skaičius, ir dėstytojų kokybė ženkliai aukštesni. Džiaukitės, kad visa tai vykdo, universitetai bus normalūs, negalės įstoti bet koks kvailys užsimanęs. Dėstytojams gal atrankas padarys, paskaitos taps kokybiškesnės. Mokymosi įstaiga nedings, tik baigsite kitą universitetą. Kad aiškiau būtų - pavadinimas skirsis. O keleto komentatorių nuomonės pagrįstos, gražu matyti vykstančią diskusiją. Ir žinoma, kaip visuomet, malonu matyti ir galinčius tik apskritai paspaudinėti kompiuterio klavišius. Be jokių žinių ir konkrečios nuomonės.........

Jack

Jack portretas
Nesąmonės. Mano nuomone, po vieną universitetą turėtų išlikti Vilniuje (VU), Kaune (KTU) ir Klaipėdoje (KU). Vien dėl to, kad geografiškai yra tinkamiausiai išsidėstę miestai, o ir populiacijos skaičius šiuose miestuose didžiausias. Mano stojimo į KU viena iš priežasčių ir buvo, kad KU šventai tikėjau, jog išliks. Esu iš Šiaulių, tačiau ŠU tikrai kėlė abejonių. Kitas indikatorius lėmęs stojimą į KU buvo studijos prie jūros, o toliau, žinoma, studijų kokybė, atsiliepimai apie dėstytojų požiūrį į studentą ir kt. Ačiū, valstiečiams už tokią nuostabią dovaną - tarsi šlapių skudurų per veidą.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių