Klaipėdos undinėlė Baltijoje – ne vieniša

Praėjusią savaitę Klaipėdoje oficialiai pristatyta Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos dėka į Danę „atplaukusi“ undinėlė.

Praėjusią savaitę Klaipėdoje oficialiai pristatyta Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos dėka į Danę „atplaukusi“ undinėlė.

Pastatė prie Biržos tilto

140 kilogramų sveriančią bronzinę skulptūrą Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos prašymu sukūrė klaipėdietis skulptorius Klaudijus Pūdymas.

Dviejų metrų ilgio undinėlė pastatyta prie Biržos tilto Karališkosios krantinės ant Danės upėje esančios aikštelės. Ji po atidengimo perduota Klaipėdos miestui. Undinėlių skulptūros paprastai tampa populiariomis, traukia praeivių dėmesį.

Lietuvos undinėlės

Klaipėda įsiliejo į Baltijos jūros miestų gretas, kur pastatytos undinėlės. Pasaulyje netgi yra savotiškas undinėlių kultas. Veikia jūros undinių gerbėjų internetinis puslapis mermaidsofearth.com. Jis skelbia, kad pasaulyje yra per 160 undinių statulų. Iš jų Europoje – 82 undinių statulos.

Šalyse aplink Baltijos jūrą nurodyta 15 undinėlių skulptūrų. Tačiau realiai šis undinėlių puslapis viso to, kas yra Baltijos jūros šalyse, neaprėpia.

Lietuva apskritai nėra įtraukta į undinėlių šalių sąrašą. Tačiau dabar, kai į Danę „atplaukė“ undinėlė, jų Lietuvoje yra mažiausiai trys. Dar tarybiniais laikais viename Palangos parkų buvo undinės skulptūra. Apie tai liudija išlikusi sena nuotrauka.

Be klaipėdietės dar viena undinė yra Vilniuje Užupyje prie tilto.

Išsiskiria Kopenhaga ir Varšuva

Iš visų Baltijos jūros šalių miestų daugiausiai undinių turi Danijos sostinė Kopenhaga. Joje ne tik žymioji undinėlė netoli uosto vartų, ją žino visas pasaulis.

Kopenhagoje yra ir beveik tiksli tik mažesnė jos kopija Tivoli parke. Taip pat Kopenhagoje yra ir dar mažiausiai dvi kitokios undinėlės, visiškai nepanašios į tą garsiąją.

Undinių miestas yra ir Lenkijos sostinė Varšuva. Pagal legendą yra laikoma, kad Varšuvoje apsigyveno Kopenhagos undinėlės sesuo. Ji neva sumaniusi pakeliauti po Europą ir netyčia patekusi į Vyslą.

Varšuvos rajone išgirdęs jos gražų balsą vienas pirklys sumojęs, kad iš to galima uždirbti – sugavo ir įkalino undinę. Varšuvos gyventojai ją išlaisvinę. Ši pažadėjusi ginti miestą nuo negandų.

Mieste pastatytos trys undinių skulptūros – dvi su kardais ir skydais, viena pučianti ragą (kriauklę). Undinė pavaizduota ir Varšuvos herbe. Ji puikuojasi taip pat ir Lenkijos Bialobrzegi miesto herbe.

Nemažai undinių yra ir Vokietijos miestų herbuose: Bachnitco, Vesterdeichstricho, Iseno, Merscho, Rapelsdo, Vangerlando.

„Rusalkų“ kaimynystė

Populiarios undinės ir Rusijos Kaliningrado srityje. Dvi undinės, tiesa, su kojomis yra Svetlogorske. Jos čia vadinamos „rusalkomis“.

Savo „rusalką“ turi ir Talinas. Piritoje dar 1902 m. pastatytas paminklas – mergina su sparnais ir kryžiumi rankoje. Jis skirtas nuskendusiam carinės Rusijos šarvuotlaiviui „Rusalka“ atminti. Laivas Suomijos įlankoje nuskendo 1893 metais, žuvo 178 žmonės.

Peterhofo rūmuose, netoli Sankt Peterburgo, garsiojo fontano kompozicijoje yra dvi auksu žibančios undinės, o gal veikiau „rusalkos“ – vyresnė (stambi) pučianti ragą – su kūdikiu, ir jaunesnė – klasikinių veido bruožų skulptūra.

Baltijos jūroje be undinių ir „rusalkų“ buvo dar viena vandens mergelių rūšis, vadinamosios deltinyčios. Tai moterų pavidalo nepaprasto grožio būtybės, apsirengusios drabužiais, panašiais į žuvų žvynus, pasidabinusios perlais ir gintaro karūna. Bet tokių skulptūrų nepavyko aptikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irena

Irena  portretas
Undinėlė nuostabi, tačiau jos buveinė turėtu būti prie jūros. Dabartinė vieta baisi

trumpalaikė skulptūrėlė

trumpalaikė skulptūrėlė portretas
nuvargusi klubo mergelė

labai graži

labai graži portretas
undinėlė, ir visai nesvarbu, kad kažkur pasaulyje kažkas panašaus jau yra. Juk Jūratės ir Kastyčio skulptūra Palangoje irgi ne naujiena, kažkur kažkas yra, bet čia, prie jūros ji labai dera, juolab, žinant nepaprasto grožio baladę apie ją. Kuo daugiau gražių (ne kokių modernistinių) skulptūrų Lietuvoje, tuo gražesnis bus mūsų kraštas.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių