Klaipėdos turizmo mokykloje – klastojimas?

Švietimo ir mokslo ministerijos auditoriams užkliuvo rimti teisės aktų pažeidimai Klaipėdos turizmo mokykloje, kurios vadovas nurodė, jog įstaiga mokiniams organizavo mokymą pameistrystės forma, tačiau paaiškėjo, kad tokių mokinių išvis nebuvo.

Užkliuvo direktoriaus ataskaita

Klaipėdos turizmo mokykla nurodė organizavusi mokymą pameistrystės forma 59 mokiniams, tačiau 2016 m. tokių mokinių nebuvo apskritai, mokykla nepateikė nė vienos tokios sutarties, tikino Švietimo ir mokslo ministerijos auditoriai.

Mokyklos direktoriaus 2016 m. veiklos ataskaitoje nurodyta, kad profesinis mokymas organizuojamas pameistrystės forma.

"Auditoriai tikrino dokumentus – ar atitinka tai, kas yra tų metų mokyklos veiklos ataskaitoje. Bet mokykla audito metu nepateikė nė vienos profesinio mokymo organizavimo pameistrystės forma sutarties, todėl negalima patvirtinti, kad mokykloje būtų faktiškai organizuojama tokia profesinio mokymo forma", – dienraščiui patvirtino ministerijos Komunikacijos skyriaus atstovai.

Mokykla audito metu nepateikė nė vienos profesinio mokymo organizavimo pameistrystės forma sutarties.

Turi savo versiją

Mokyklos direktorius Audrius Kurlavičius teigė, kad jo vadovaujamoje įstaigoje visi mokiniai, kurie buvo įsidarbinę įmonėse ir derino mokymąsi su darbu, turėjo sudarytas trišales Praktinio mokymo organizavimo mokinio darbo vietoje sutartis. Bet tai ne tas pats, kas pameistrystės formos sutartis.

"Ar tai galima traktuoti kaip dokumentų klastojimą? Manau, kad ne. Nes esmė – ta pati. Niekas nereikalavo tų pameistrystės formos sutarčių. Tai buvo 2016 m., niekas nuo to nenukentėjo. Nei mes suklastojome dokumentus, nei ką. Jei tai būtų įvykę, man mažiausiai būtų skirtas papeikimas", – aiškino A.Kurlavičius.

Anot direktoriaus, Lietuvoje iki 2020 m. norima pasiekti, kad iki 20 proc. profesinių centrų moksleivių mokytųsi pameistrystės forma.

Galbūt todėl A.Kurlavičius savo ataskaitoje ir užrašė, kad vaikai mokėsi pameistrystės forma, nors sutartys buvo kitokios.

Kodėl taip buvo pasielgta, Klaipėdos turizmo mokyklos vadovas paaiškinti negalėjo.

Netoleruos neskaidrumo

Švietimo ir mokslo ministerijos auditoriai, ministrės pavedimu, profesinio mokymo įstaigas, turinčias viešosios įstaigos statusą, išsamiai pradėjo tikrinti praėjusių metų pabaigoje, išaiškėjus piktnaudžiavimo atvejams Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre.

Anot švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės, atlikto audito išvados padėjo suprasti situaciją, kas daug metų vyko profesinio mokymo įstaigose, kiek šiame sektoriuje buvo aplaidumo.

"Mokymo įstaigų vadovų, kurie meta šešėlį ir ant sėkmingai dirbančių profesinio mokymo įstaigų, savivalė ir neskaidrumas nebus toleruojami", – tikino ministrė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rycka

Rycka  portretas
Kas dieną Kutavičiaus lakerkos blizgeja ir blizgeja paskutinių laiku

Janis

Janis portretas
Tokiam asmeniui turėtų būti atimta teisė artintis prie ugdymo įstaigų, o ką kalbėti apie vadovavimą.

Vidas

Vidas portretas
Suktas žmogelis tas Kurlavičius. Išlys ir per adatos skylutę.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių