Klaipėdos savivaldybės kontrolieriai nagrinėjo skolas

Žemės nuomos mokesčio skola sudomino Klaipėdos savivaldybės kontrolieriaus tarnybą. Nuo 2006-ųjų iki 2013 m. įsiskolinimo už valstybinės žemės nuomą suma uostamiestyje padidėjo daugiau nei 9 kartus ir šiuo metu siekia beveik 16 mln. litų. Tačiau didžiosios jos dalies – 13 mln. litų net nesitikima kada nors atgauti.

Žemės nuomos mokesčio skola sudomino Klaipėdos savivaldybės kontrolieriaus tarnybą. Nuo 2006-ųjų iki 2013 m. įsiskolinimo už valstybinės žemės nuomą suma uostamiestyje padidėjo daugiau nei 9 kartus ir šiuo metu siekia beveik 16 mln. litų. Tačiau didžiosios jos dalies – 13 mln. litų net nesitikima kada nors atgauti.

Siuntinėjo priminimus

Nuo 2003-iųjų valstybinės žemės nuomos mokesčio administravimas atiduotas savivaldybėms. Klaipėdos savivaldybės kontrolieriaus tarnyba nustatė, kad per pastaruosius 10 metų skola už valstybinės žemės nuomą didėjo ir skolininkų skaičius augo.

"Kiekviena savivaldybė yra suinteresuota iš nuomos gauti kuo daugiau pajamų ir mums užkliuvo, kodėl skola pradėjo taip sparčiai augti", – tvirtino Klaipėdos savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė.

Per 2013 m. Klaipėdos savivaldybė išsiuntė daugiau nei tūkstantį priminimų, kad fiziniai ir juridiniai asmenys susimokėtų valstybinės žemės nuomos mokestį. Teismui perduotas 381 skolininkas, iš jų – 222 fiziniai asmenys.
Esą daugeliu atvejų skolų sugrąžinimo tikimybė maža, nes beviltiškų skolininkų sąrašas – didelis.

Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba pasiūlė miesto tarybai nustatyti beviltiškų skolų nurašymo tvarką. Tačiau D.Čeporiūtė pripažino, kad šias skolas nėra taip paprasta nurašyti, nes esą panaikinus tuos skaičius, būtų iškraipytos buhalterinės ataskaitos.

Rekordininkas – klaipėdietis

Valstybinės žemės nuomos mokesčio skolininkų lyderis – klaipėdietis, fizinis asmuo, skolingas 3,1 mln. litų. Jis 2006 m. pabaigoje aukcione pasiūlęs didžiausią kainą, išsinuomojo valstybinės žemės sklypą S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje.

"Tačiau jau kitais metais jis nuomos mokesčio nesumokėjo ir įkrito į skolas, kurios dabar siekia daugiau nei 3 mln. litų. Nuomos sutartis iš karto buvo nutraukta, nors buvo sudaryta 99 metams", – patvirtino Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėja Jolanta Uptienė.

Dienraščio duomenimis, milijonus litų valstybinės žemės nuomos mokesčio skolingas klaipėdietis yra teistas už kriminalinius nusikaltimus ir šiuo metu oficialiai jokio turto neturi.

Surinko 7,4 mln. litų

Didžiausią valstybinės žemės nuomos mokesčio skolų dalį sudaro bankrutuojančių, bankrutavusių, likviduojamų, restruktūrizuojamų įmonių įsiskolinimai bei skolos, susidariusios anksčiau nei prieš trejus metus.

Praėjusių metų pabaigoje valstybinės žemės nuomos mokesčio skola siekė beveik 16 mln. litų, iš jų – 13 mln. litų senos beviltiškos skolos.

Per pastaruosius 10 metų šios skolos sparčiai augo ir, palyginti su 2006-aisiais, kai įsiskolinimai už valstybinės žemės nuomą siekė tik 1,7 mln. litų, o pajamos – 8 mln. litų, 2013 m. pabaigoje viskas apsivertė ir skola išaugo daugiau nei devynis kartus. Ir daugiau nei du kartus viršijo pajamas, gautas už valstybinės žemės nuomą.

Pernai Klaipėdos miesto biudžeto pajamos sudarė beveik 377 mln. litų, iš kurių pajamos iš valstybinės žemės nuomos mokesčio sudarė 7,4 mln. litų, tai yra beveik 2 proc. visų biudžeto pajamų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių