Klaipėdos rajonas sumanė pragaištingą planą?

Klaipėdos rajonas surezgė planą, kuris gali sugriauti daugiau nei dešimtmetį kurtą vieningą viso regiono atliekų tvarkymo sistemą.

Specialistai tokius užmojus vertina vienareikšmiškai – tai atsirūgs ne tik rajono, bet ir kitų savivaldybių gyventojams. Dėl rajono planų gresia ir ES sankcijos bei brangiai kainuosiantys ginčai teisme.

Nori savo tvarkos

Jau šį ketvirtadienį Klaipėdos rajono savivaldybės taryba rengiasi tvirtinti atliekų tvarkymo plano pakeitimus.

„Šis planas yra reikalingas. Kitaip mes negalime dalyvauti dėl Regioninėje plėtros taryboje skirstomų lėšų finansavimo“, – plano rengimo priežastis paaiškino Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas.

Pašnekovas patikino, kad naujuoju planu nesiekiama išstoti iš visą Klaipėdos regioną vienijančios atliekų tvarkymo sistemos.

Naujuoju planu kaimyninė savivaldybė siekia kuo daugiau savo atliekų rūšiuoti pati.

„Kito kelio nėra. Tik rūšiavimas. Nėra jokių direktyvų, kad į KRATC patektų kuo daugiau atliekų“, – pastebėjo administracijos direktorius.

Taip, anot jo, rajonas elgėsi jau pernai ir pastebėjo, esą atliekų sutvarkymas rajone kainuoja apie 10 proc. pigiau nei tai padarytų Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC).

„Mes darome pigesnį variantą išrūšiuodami patys“, – pastebėjo S.Karbauskas.

Pateikia išgalvotus skaičius?

KRATC stebėtojų tarybos pirmininkas Vidmantas Plečkaitis pastebėjo, kad sunku suvokti viešai rajono pateikiamą informaciją, kuri deklaruojama kaip ekonominis pagrindas atliekas tvarkyti savarankiškai.

„Pagal jų pateiktus skaičiavimus galima galvą nusisukti“, – įvertino KRATC stebėtojų tarybos pirmininkas.

Viešai pateikiamoje savivaldybės atliekų tvarkymo ataskaitoje, anot V.Plečkaičio, žongliruojama tikrovės neatitinkančia informacija.

Teigiama, kad pernai Klaipėdos rajono savivaldybei atliekų tvarkymas kainavo 1 293 794,83 euro. Tačiau akivaizdu, kad rajono savivaldybės „matematikai“ dėl neaiškių priežasčių išlaidas skaičiuoja ne tokiomis kainomis, kokios buvo iš tiesų.

Minėtoje ataskaitoje pateikiama, kad po rūšiavimo likusių atliekų pristatymo į KRATC kaina – 26,28 euro už toną, tačiau, anot V.Plečkaičio, tikroji atliekų priėmimo kaina yra 35,04 euro už toną. Todėl Klaipėdos rajono savivaldybės išlaidos už 2015 metus turėjo siekti 1 331 985,82 euro.

Kaip pastebėjo pašnekovas, nors Klaipėdos rajonas deklaruoja, jog jame atliekų tvarkymo sąnaudos mažėja, tačiau, skaičiuojant realiomis kainomis, matyti, kad Klaipėdos rajono savivaldybė už savo atliekų tvarkymą pernai sumokėjo brangiau, negu būtų atliekas atvežusi rūšiuoti tiesiai KRATC, kaip ir yra numatyta regioniniame plane.

Realybės neatitinkančių skaičių pašnekovas aptiko ir analizuodamas rajono savivaldybės pateikiamą informaciją apie vadinamąjį vartų mokestį. Nors pernai jis nedidėjo, tačiau rajonas jį dėl nesuprantamų priežasčių įvardija vienu euru didesnį.

„Nežinau, kokia aukštąja matematika jie užsiima, bet žiūrint iš šono ir diskutuojant su jų specialistais, kurie Regiono plėtros tarybai turėtų įrodyti, kad jų sąnaudos mažėja, mes to nematome“, – pastebėjo pašnekovas.

V.Plečkaičio teigimu, nepatikimus Klaipėdos rajono skaičiavimus buvo pastebėjęs ir Neringos meras Darius Jasaitis. Šios savivaldybės atstovams taip pat atrodė, kad savarankiškas atliekų tvarkymas rajonui neatneštų ekonominės naudos.

Kyla realios grėsmės

Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas patvirtino, kad Klaipėda, kaip ir kitos regiono savivaldybės, nepalaiko tokių kaimyninės savivaldybės planų.

„Nepritariame ne todėl, kad mylime ar nemylime, norime draugauti ar nenorime. Argumentų yra daugiau negu pakankamai“, – apibendrino V.Grubliauskas.

Savo pastabas Klaipėdos miesto savivaldybė jau buvo pateikusi rajonui, tačiau šis vis tiek bando pavojingai stoti prieš visą likusį regioną.

Viena skaudžiausių Klaipėdos rajono siekiamo patvirtinti plano pasekmių būtų visam regionui gresiančios ES finansinės sankcijos. Nuogąstavimus jų sulaukti prieš kurį laiką jau buvo išsakę ir Aplinkos ministerijos atstovai.

„Jie vienu balsu sakė, jog atsisakant regioninės sistemos yra tikimybė, kad galima prarasti nuo 5 iki 100 proc. skirtos paramos sumos. Kalbama apie kompostavimo konteinerių „išdalijimą“ gyventojams ir Atliekų rūšiavimo gamyklą, kurią ne taip seniai atidarėme. Viso šio projekto kaina – apie 12 mln. eurų“, – dėstė Klaipėdos meras.

Jeigu sankcijos būtų pritaikytos, likusios šešios savivaldybės, kurioms turėtų atstovauti Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras, turėtų bylinėtis su Klaipėdos rajono savivaldybe dėl nuostolių kompensavimo.

„Tai yra realios grėsmės, realūs pavojai“, – pabrėžė V.Grubliauskas.

Bando užbėgti už akių

Pabrėžiama ir tai, kad prieš kurį laiką vykusiame regiono savivaldybių atstovų ir merų susitikime su Klaipėdos rajono atstovais buvo sutarta, kad prieš keičiant planą verta išsiaiškinti, kiek kainuotų plano keitimas ir ar verta žengti tolimesnius žingsnius, kokios būtų pasekmės ir menama nauda.

„Tačiau kolegos nusprendė, kad ir čia galima sulaukti ne tokio rezultato, kokio norima. Todėl bandoma pasitvirtinti savo rajono atliekų tvarkymo planą“, – pastebėjo uostamiesčio galva.

Toks Klaipėdos rajono bandymas užbėgti visoms savivaldybėms už akių kelia klausimą, kuris – regiono ar rajono – planas yra svarbesnis.

„Lietuva, būdama Europos Sąjungos narė, gyvena pagal Europos Komisijos, Europos Parlamento reglamentavimą, nuostatas, direktyvas, kurios visai Lietuvai reglamentuoja atliekų tvarkymo politiką. Lietuvoje, regionuose taip pat yra patvirtinti regionų planai, kurie yra kito rango dokumentai ir kuriuos tvirtino tų regionų savivaldybės. Ne visiškai suprantu, kaip vienos savivaldybės planas pasitvirtinti savo rajono planą gali derėti su viso regiono planu?“ – svarstė V.Grubliauskas.

Kreipėsi į ministeriją

Su Klaipėdos rajono savivaldybės planais bei derinančių institucijų pastabomis jau spėjo susipažinti ir vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš.

„Mums yra tam tikrų neaiškumų, esame paprašę Aplinkos ministerijos tarnybinės pagalbos“, – paaiškino D.Kerekeš.

Ministerijos prašoma paaiškinti, ar pagrįsti Klaipėdos savivaldybės priekaištai rajono savivaldybei dėl prievolės laikytis Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo plane numatyto atliekų tvarkymo principo.

Taip pat prašoma įvertinti, ar Klaipėdos rajono savivaldybė teisėtai nepripažįsta uostamiesčio reiškiamų pastabų ir atsisako jas tenkinti.

„Norime, kad Aplinkos ministerija padėtų išsiaiškinti tuo aspektu, ar tikrai savivaldybė gali tai įtvirtinti savo atliekų tvarkymo plane, ar ne. Tai yra planas, kuriame nustatomos užduotys. Jos jau nustatytos Valstybiniame atliekų tvarkymo plane, regioniniame atliekų tvarkymo plane. Kaip savivaldybė sieks tų užduočių, ar tas jos pasirinktas būdas mažinti į sąvartyną vežamų atliekų būdas yra geras, ar atitinka įstatymo reikalavimus, ar ne“, – dėstė vyriausybės atstovė.

Anot pašnekovės, šiuo metu galiojantis Atliekų tvarkymo įstatymas numato, kad savivaldybė savo plane turi numatyti priemones, kuriomis būtų užtikrintas valstybiniame ir regioniniame plane numatytos užduotys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu portretas
Nesu ekspertas, bet kiek žinau į Fortum turėtų būti tik neva biologinės išrūšiuotos atliekos deginimui, o važiuoja ten absoliučiai viskas, na gal metalo mažiau - o plastikas oi, ir dar kaip rūksta per kaminėlį...

pranas

pranas portretas
Pasidomekite kodel pastacius rusiavimo gamykla i kuria investuota 14mln.euru ir toliau funkcionuoja seni rusiavimo irengimai?Visi rusiuoja-visi uzdirba...Idomu butu suzinoti kiek ir ko isrusiuojama.

puiku

puiku portretas
Pritariu, nes viska nori valdyti Klaipedos KRATC-as, kuris yra didzioji Klaipedos liberalu tvirtove. Sekmes rajonui.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių