Klaipėdos piliavietėje – darbų įkarštis

Šiuo metu Klaipėdos piliavietės šiaurinėje kurtinoje vykstančius statybos darbus planuojama užbaigti 2018-ųjų pradžioje. Greitu laiku tikimasi rasti trūkstamą apie 200 tūkst. eurų sumą vidaus įrengimo darbams.

Ekspozicijai stinga pinigų

Jau įsibėgėjo Klaipėdos piliavietės šiaurinės kurtinos, sujungsiančios princų Fridricho ir Karlo bastionus, realūs atstatymo darbai. Ateityje čia įsikurs Mažosios Lietuvos istorijos muziejus.

Bus įrengtos naujos, beveik 500 kv. metrų ploto muziejaus ekspozicijai skirtos erdvės.

Statybininkai tarp bastionų pradėjo formuoti pačią kurtiną, jos viduje bus įrengtas savotiškas betono sarkofagas. Darbai pagal dvejiems metams pasirašytos sutarties reikalavimus turi būti atlikti iki 2018-ųjų balandžio.

Juos vykdo uostamiesčio bendrovė "Pamario restauratorius". Sąmatinė projekto vertė – apie 4,5 mln. eurų.

Anot Klaipėdos miesto savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriaus Ričardo Zulco, atsirado papildomų lėšų poreikis. Bus ieškoma apie 200 tūkst. eurų vidaus patalpoms – ekspozicinei salei įrengti. Šį klausimą spręs miesto taryba.

"Čia kaip miške – kiek beeitum tuo pačiu taku, vis tiek atrasi grybų. Kiekvieną kartą apsilankius piliavietėje atsiranda naujų spręstinų dalykų. Vienas jų – buvusios irklavimo bazės arba sporto centro klausimas, kuris tampa krislu akyse", – šmaikščiai išsireiškė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Senienos bado akis

V.Grubliausko teigimu, pirmiausia reikėtų pagalvoti apie tuščio pastato, kuris užstoja gražų istorinį vietovaizdį, atstatymą.

"Tvarkome, statome, gražiname, galvojame apie įveiklinimą, o šis "šašas" yra gerai matomas – ypač turistams iš kruizinių laivų. Turime galvoti apie tai dabar, kad pasibaigus darbams ir kerpant juostą nereikėtų pastato dengti drobule. Prašysiu administracijos vadovų, kad šis klausimas būtų įtrauktas į artėjančių metų biudžeto planą. Kalba eina apie milijoną eurų. Manau, kad tokio pastatų komplekso kontekste tai yra nedideli pinigai", – įsitikinęs miesto vadovas.

Piliavietėje taip pat lankęsis Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys pastebėjo, kad šis klausimas gana sudėtingas.

"Architektai niekaip negali identifikuoti to pastato. Mat pirmasis jo aukštas yra paveldinis. Reikia palikti pastatą ir ieškoti pinigų jo restauracijai bei įveiklinimui. Juolab kad trūksta nedidelės vietos ir muziejaus administracijai", – užsiminė direktorius.

V.Grubliauskas, apžiūrėjęs piliavietėje vykstančius statybos darbus, pastebėjo ir tai, kad takelyje, vedančiame į pilį, žmonių saugumui užtikrinti privalo atsirasti turėklai, o šalia esančioje aikštelėje reikia pastatyti draudžiantį stovėti kelio ženklą.

Sutvarkė automobilių aikštelę

J.Genys pasakojo, kad neseniai vykusių archeologinių kasinėjimų metu rasti vertingi radiniai – viduramžių laikų monetos, papuošalai ir kiti daiktai papildys būsimą muziejaus ekspoziciją.

Taip pat džiaugiamasi, kad neseniai buvo sutvarkyta šalia piliavietės Pilies gatvės prieigose esanti automobilių stovėjimo aikštelė.

Čia buvo įrengtos vietos automobiliams ir dviračiams statyti, aikštės grindinys išklotas trinkelėmis. Darbus atliko įmonė "Kauno tiltai".

Netrukus į Kruizinių laivų terminalą bus pradėtas tiesti naujas kelias. Jis drieksis kiek piečiau dabartinio kelio, per šiuo metu čia esančias gamybines teritorijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to audrai

to audrai portretas
pasimokykite istorijos ir ten parasyta ka ir kur radovaldovu rumuose,o tamstos issigalvojimas del rusio is mistikos srities.esat atvykele ir ne karto nebuvote pilies muziejuje,nueikite i ji atsivers ne tik akys,bet ir smegenys...

DJ

DJ  portretas
Įtariu, kad bus kažkoks eilinis liberalrastų zombizmas.kaip buvo su tai dvejais zombiais namais D ir K raidžių pavidalo !.

as

as portretas
Nėra pinigu, nėra pinigu... PINIGŲ YRA !!!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių