Planuose – apžvalginis takas virš kopų

Sparčiai vasaros sezonui besiruošiantys paplūdimių prižiūrėtojai pristatė laukiančias naujoves. Šiemet pliažai taps draugiškesni neįgaliesiems, o kitąmet planuojama, kad lankytojai galės pramogauti ant virš kopų įrengto tilto, kuris sujungs Pirmąją ir Antrąją Melnrages.

Maudytis galės ir neįgalieji

Miesto vadovai prieš vasaros sezoną vakar surengė tradicinę išvyką į paplūdimius.

„Norėjome ne iš pasakojimų išgirsti, o savo akimis pamatyti, kaip vyksta pasiruošimas“, – tvirtino miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Vasaros sezonui rengiamasi intensyviai. Paplūdimiuose renkamos šiukšlės, klojami takai. Pastarųjų gamyba ir remontas atsieis 30 tūkst. eurų.

Prižiūrėtojai papasakojo ir apie šio sezono naujoves. Uostamiesčio paplūdimiuose bus pastatytos naujos persirengimo kabinos, suolai, plastikiniai konteineriai, o prieigose – šiukšlių dėžės. Inventorius atsieis 47 tūkst. eurų.

Šiemet uostamiesčio paplūdimiai daug draugiškiau pasitiks neįgaliuosius. Jiems bus pasiūlyta ir asistento pagalba. Smiltynės ir vadinamajame neįgaliųjų paplūdiuose negalią turintiems žmonėms bus pakloti takai. Pastaraisiais bus galima prieiti ar privažiuoti vežimėliu beveik iki pat jūros.

Takų pradžioje bus įrengtos stotelės. Norintieji galės paspausti mygtuką ir išsikviesti pagelbėti pasirengusį asmenį iš gelbėtojų posto ar išklausyti garsinę informaciją apie paplūdimį.

Judėjimo negalią turintiems žmonėms bus sudarytos sąlygos išsimaudyti. Ketinama nupirkti specialų vežimėlį, kuriuo neįgaliuosius galima plukdyti jūroje. Neįgaliesiems bus pritaikyta ir dalis persirengimo kabinų.

Specialūs takai neįgaliesiems ir infrastruktūra, vežimėlis atsieis 60 tūkst. eurų.

Drieksis 1,5–2 m aukštyje

Paplūdimių prižiūrėtojai atskleidė ir tolimesnius planus. Pirmosios ir antrosios Melnragės paplūdimius norima sujungti tiltu, kuris driektųsi virš kopų.

Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktorius Virginijus Urbonas tikino, kad tokia idėja kilo vienam darbuotojų. Medinis takas būtų dviejų metrų pločio, kad juo galėtų naudotis ir dviratininkai, ir neįgalieji, ir pėstieji. Numatoma, kad jo ilgis siektų apie 2,3 km.

Tiltas būtų sumontuotas ant medinių polių 1,5–2 metrų aukštyje virš kopų.

„Manome, kad šis takas galėtų atlikti tris funkcijas. Pirmiausia, jis sutvirtintų kopas. Taip pat atliktų edukacinę rolę – einant juo, matytųsi jūra, kopos, augalai. Manome, kad toks takas taptų traukos centru ne tik vasarą, bet ir žiemą“, – komentavo direktorius.

V.Urbonas tvirtino, kad idėja įrengti pėsčiųjų tiltą gimė, įvertinus apžvalgos aikštelių, kurios įkurdintos Pirmosios ir Antrosios Melnragės, Girulių paplūdimiuose, populiarumą.

Tiek vasaros, tiek šaltuoju metų laiku jose nuolat būna žmonių.

„Klaipėda turi jūrą. Jos mums pavydi kitų miestų gyventojai. Atvažiavę į uostamiestį jie pirmiausia vyksta ne pas gimines, o aplanko jūrą. Turime ją vertinti ir išnaudoti“, – pabrėžė direktorius.

V.Grubliauskas net neabejojo, kad toks apžvalgos takas taptų išskirtinis traukos objektas. Pasak mero, šiemet būtų galima pradėti projektuoti tiltą ir rengtis rangos darbų konkursams.

Įsigijo naujos technikos

Atkreiptas dėmesys, kad visi Melnragės–Girulių pliažuose esantys viešieji tualetai yra prijungti prie centrinės vandens tiekimo ir nuotekų sistemos.

Šiltuoju sezonu paplūdimiuose veiks ir trys dušai, trys geriamojo vandens fontanėliai, penki konteineriniai ir du stacionarūs tualetai, bus pastatyta biotualetų.

Renkama ir gelbėtojų komanda. Kaip ir pernai, dviem pamainomis dirbs 70 gelbėtojų ir 12 medikų. Pirmoji gelbėtojų atranka vyks balandžio 22-ąją nuo 18 iki 21 val. „Gintaro“ baseine.

Gelbėtojai sezoną pasitiks atnaujintu technikos parku. Praėjusiais metais įsigyti du keturračiai ir vienas vandens motociklas, šiemet nupirktas dar vienas vandens motociklas.

Atnaujintos ir centrinės gelbėjimo stotys Antrojoje Melnragėje bei Smiltynėje.

Klaipėda siekia ir Mėlynosios vėliavos statuso – balandžio pabaigoje tikimasi sulaukti oficialaus atsakymo, ar šis išskirtinės kokybės ženklas bus suteiktas Smiltynės paplūdimiui.

Uostamiesčio pliažams, įskaitant nuolatinę priežiūrą, infrastruktūros atnaujinimą, gelbėtojų ir medicinos personalo atlyginimus, šiemet numatyta daugiau nei 1 mln. eurų.

Taps labiau civilizuoti

Oficialią sezono pradžią ketinama skelbti gegužės 15–20 d. Tikslesnę datą padiktuos orai.

Pasak V.Grubliausko, šį sezoną miesto paplūdimiai pasitiks civilizuotesni, šiuolaikiškesni ir patrauklesni tiek klaipėdiečiams, tiek miesto svečiams, kurių labai laukiama.

„Šį sezoną Klaipėda pasitinka išskirtinai pasirengusi“, – tvirtino meras.

V.Grubliauskas džiaugėsi, kad miesto paplūdimiuose atsiranda naujų, gerų, gražių akcentų. Meras neabejojo sprendimu paplūdimių priežiūrą numatyti „Klaipėdos paplūdimiams“. Anot jo, tai pasiteisino.

„Tai viena mūsų įstaigų, kuri yra pavyzdys, kaip atsakingai ir ūkiškai tvarkantis galima padarytų daug gerų, svarbių, reikalingų darbų be didelių lėšų“, – pabrėžė mesto vadovas.


Šiame straipsnyje: paplūdimiaineįgaliejipliažas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Melnragės ruonis

Melnragės ruonis portretas
Kada pirmoje Melnragėje stacionarę gelbėjimo stotį pastatysite?

:-)

:-) portretas
LIUKS. ŠAUNUOLIAI
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių