Klaipėdos miesto gatvėse – chaosas

Nors specialus planas, numatantis, kaip turėtų būti statomi informaciniai ženklai, parengtas prieš dešimtmetį, mieste vyrauja chaosas. Kai kuriose senamiesčio vietose pastebimas ženklų perteklius, kliūva ir nevieningas namų ženklinimas, o kai kur vienas ženklas prieštarauja kitam.

Gausybė ženklų

Gausybė Klaipėdos senamiesčio gatvelėse išrikiuotų informacinių ir kelio ženklų bei vis atsirandantys nauji sudomino Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto narius.

Komiteto pirmininkas Algirdas Grublys pastebėjo, kad jog nors ir yra parengtas specialus planas, numatantis, kaip mieste turi būti ženklinamos gatvės bei statomi kiti informaciniai ženklai – senamiestyje nestinga netvarkos.

„Pastaruoju metu užkliuvo tai, kad prie daugelio aikščių ar kitų miesto vietų yra daug ženklų. Kai kurios vietos yra tiesiog perkrautos jais. Kaip stebėjome su kolegomis, Tomo gatvės kampas turi tam tikrą ir sakralinę reikšmę – buvusį prefektūros pastatą, o čia suskaičiavome bent devynis informacinius ženklus, kryptis, stendus, suoliukus ir pan.“, – pabrėžė A.Grublys.

Pažėrė kritikos

Neseniai vykusiame komiteto posėdyje, kur ir buvo svarstytas šis klausimas, dalyvavęs dizaineris Kęstutis Mickevičius nestokojo taisytinų pavyzdžių ir kritikos.

Pastebima, kad nemažai senamiestyje įrengtų kelio ženklų pastatyti „brutaliu“ būdu – tiesiog išdaužant reikiamą plotą grindinio ir įbetonuojant stulpelį, prie kurio pritvirtinamas kelio ženklas.

Ženklą išmontavus apgadintas grindinys byloja apie ankstesnį jo buvimą.

K.Mickevičiaus teigimu, daug kur senamiestyje apstu perteklinių ženklų. Esama vietų, kur stovi po porą tą pačią gatvę ženklinančių informacinių ženklų. Kai kur ženklai nėra tikslūs ar net klaidinantys, stinga vieningos sistemos.

„Ženklus deda be projekto, be sumanymo. Ateina laikas ženklais apdėti senamiestį, tai ir prideda tų ženklų“, -- kritikavo dizaineris.

Planas – prieš dešimtmetį

Pasak posėdyje dalyvavusio svečio, įdomi situacija pastebėta ir dar vienoje vietoje, kur stovi du apie tą pačią gatvę turintys pranešti ženklai, tačiau vienas jų informuoja, kad tai yra Vežėjų gatvė, o kitas – Šaltkalvių gatvė.

Dizaineris taip pat akcentavo ir itin chaotišką namų numeravimo tvarką. Gausybę mieste esančių namų ženklina vis kitokio dizaino skaičiai.

K.Mickevičius taip pat apžvelgė ir geruosius pavyzdžius, kurie yra nepertekliniai, informatyvūs.

Miesto savivaldybės administracijos atstovai pastebėjo, kad minėtas specialus planas, numatantis, kaip mieste turėtų būti statomi informaciniai ženklai buvo parengtas jau prieš dešimtmetį – 2007-aisiais.

Stinga derinimo

Vis dėlto, Klaipėdos savivaldybės Architektūros poskyrio vyriausiasis specialistas Mindaugas Petrulis pastebėjo, kad neįmanoma vienoje tvarkoje numatyti visų galimų situacijų ir išdėstyti nurodymų, kai kiekvienąkart turėtų būti statomi ženklai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tas Grėblys

Tas Grėblys portretas
tai nauja liberbobu viltis.Kadangi visi šit'oj partijoj apsisiko/kas isigano-kas nebetink/ ir rinkimus beveik prakiso iš atsarginio kelio išvaromi i prieki seni kgb garvežiai

jo jo

jo jo portretas
Grublius iki šiol buvo numires tai ir nemate kad vyksta chaosas

stulpelis

stulpelis portretas
Na ir kas iš tų kalbų, pasipiktinimų. Šuo loja o karavanas eina. Kaip tik dabar darbininkai kala dar vieną ,,labai reikalingą´´ stulpą Turgaus/Pylimo kampe. Nors Pylimo gatvė ne į gatvę panaši o ir baigiasi ji ties nepajudinamu garažų eile, užmirštu senamiesčio kampu.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių