Klaipėdos mieste – tualetų deficitas

Į Klaipėdą atvykstantys turistai iš užsienio trauko pečiais – staiga užsinorėjęs atlikti gamtinius reikalus gali atsidurti ypač nemalonioje situacijoje. Ir patys valdininkai pripažįsta – mieste trūksta viešųjų tualetų.

Žvejybos uoste – nė vieno

"Juk tai vienas esminių dalykų, parodančių miesto veidą. Sakoma, kad pirmiausia apie žmogų ar įstaigą sprendžiama pagal tualetą. Taip ir čia, jei Klaipėdoje žmogus negali jo rasti, vadinasi, kažkas yra negerai", – samprotavo klaipėdietis Petras.

Anot Žvejybos rajone gyvenančio vyro, pietinėje miesto dalyje jaučiamas viešųjų tualetų deficitas. Paskutinį kartą šis faktas nustebino ne tik jį, bet ir trimis karo laivais į Lietuvą atplaukusius japonus.

"Įsivaizduokite, prieina prie manęs keli japonai ir bando sužinoti, kur Žvejybos uoste yra tualetas. Gėda buvo pasakyti, kad čia tokio nėra. Miestui tokie dalykai garbės nedaro, juolab kad tai yra būtinybė. Parduotuvės atnaujinamos, negi sunku bent vieną tualetą šalia jų įrengti?" – retoriškai klausė pašnekovas.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotojos Irenos Nachčiunovos žodžiais, pietinė miesto dalis nėra prioritetinė vieta, kad artimiausiu metu čia galėtų atsirasi tualetas. Tačiau pripažino, kad visame mieste jų išties yra per mažai.

"Teisybė, Žvejybos uoste tikrai nėra nė vieno tualeto. Tik Naikupės gatvėje, miesto autobusų apsisukimo vietoje, stovi vienas biotualetas. Tačiau, kad jų trūktų pietinėje miesto dalyje, kol kas negirdėjome. Buvo kalbama tik dėl senamiesčio, nors yra keli automatiniai Žvejų, K.Donelaičio gatvėse, bet žmonėms turbūt vis tiek per mažai", – svarstė pavaduotoja.

Tenka susimokėti

Oficialiais duomenimis, šiuo metu Klaipėdoje gyvena 154 326 tūkst. žmonių. Tuo metu visoje miesto teritorijoje yra 53 veikiantys viešieji tualetai. Iš jų 21 – Klaipėdos paplūdimiuose.

Tad vienas viešasis tualetas tenka 2 911 gyventojų. Negana to, automatiniai tualetai mieste yra mokami. Vienas apsilankymas jame kainuoja 30 euro centų.

"Paprastai pas mus biotualetai statomi autobusų galutinėse stotelėse, bet taip yra daugiau dėl vairuotojų. Biotualetai yra nemokami, tačiau apsilankymas automatiniuose kainuoja", – pabrėžė I.Nachčiunova.

Nepigus "malonumas"

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiosios specialistės Ievos Lenkauskienės, Klaipėdos paplūdimiuose neseniai buvo pastatyti 5 nauji konteineriniai bei 7 nauji biotualetai.

32 tualetai yra išdėstyti parkuose, galinėse autobusų stotelėse, piliavietėje bei Kruizinių laivų terminale.

Iš jų 2 automatiniai-konteineriniai tualetai yra Žvejų ir K.Donelaičio gatvėse, 20 biotualetų – galinėse autobusų stotelėse, 5 – parkuose ir skveruose (Danės skvere, Poilsio ir Sąjūdžio parkuose), 4 – piliavietėje ir vienas konteinerinis dvivietis tualetas – Kruizinių laivų terminale.

Per mėnesį jų priežiūra Klaipėdos miesto savivaldybei atsieina apie 2,6 tūkst. eurų. Iš jų biotualetams išleidžiama 975 eurai, automatiniams-konteineriniams – 249 eurai, konteineriniams tualetams – 260 eurų, stacionariems tualetams Smiltynėje – beveik 730 eurų.

Asenizacinės paslaugos kainuoja dar 386 eurus.

Bendra tualetų priežiūros kaina metams viršija 31,2 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Spaudoje rašyta ir kalbėta apie tualetų trūkumą ne kartą. Bet per 10-15 metų niekas nepasikeitė. Pakalbama, parašoma - o po to tyla. Gėda. Tualetų klausimas Klaipėdoje parodo visišką valdančiųjų neįgalumą.

dar pamirso

dar pamirso portretas
apie degalines, praktiskai visada isgelbeja kokia nors artimiausia degaline kur gali pamedituot..

c

c portretas
o kaune jų turbūt pilna , kad visi kampai smirda
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių