Klaipėdos miestas šventė gimtadienį

Uostamiestis antradienį iškilmingai minėjo savo 765-ąjį gimtadienį. Šventinių renginių ciklą pradėjo burlaivių paradas, vakarop gyventojai nudžiuginti istorinėmis pramogomis, džiazo oratorija. Kaip įprasta, įteikti ir Klaipėdos miesto kultūros magistrų žiedai.

Išlydėjo burlaivius

Pastarosiomis dienomis šventinėmis nuotaikomis gyvenanti Klaipėda savo 765-ąjį gimtadienį paminėjo išlydėdama burlaivius ir puoselėdama tradicijas.

Pirmąja dovana tapo vakar vidurdienį prasidėjęs miestą paliekančių lenktynių "The Tall Ships Races 2017" burlaivių paradas.

Praėjusios savaitės pabaigoje į Klaipėdą atplaukę įspūdingi laivai ir jų įgulos mėgavosi išskirtiniu dėmesiu – gyventojai plūdo lankyti burlaivių ne tik Jūros šventės dienomis, bet ir iki pat pirmadienio vakaro.

Nenuostabu, kad netrūko ir norinčiųjų išlydėti gražuolius laivus. Nors dalį renginio lydėjo lietus, žiūrovų jis neišvaikė – saugodamiesi skėčiais ar lietpalčiais, žmonės skubėjo prie šiaurinio molo, kur burlaivių paradą uosto akvatorijoje stebėti buvo patogiausia.

Grožėdamiesi miestą paliekančiais didžiaisiais burlaiviais, klaipėdiečiai neslėpė susižavėjimo, o išplaukdami kai kurie laivai atsisveikino garso signalais.

Tikisi sulaukti ir vėl

Liepos 28 – rugpjūčio 1 d. Klaipėda tapo didžiųjų burlaivių regatos "The Tall Ships Races 2017" namais. Uostamiestyje viešėjo maždaug 84 laivai.

Vakar su regatos organizatorių – "Sail Training International" atstovais susitikęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sulaukė padėkų už sėkmingą priėmimą.

"Galiu patikinti, kad ir vėl sieksime tapti "The Tall Ships Races" burlaivius priimančiu uostu", – svečiams sakė uostamiesčio vadovas.

Artimiausia galimybė Klaipėdai ir vėl sulaukti įspūdingų lenktynių svečių – 2021-ieji.

Atgijo istorija

Burlaivių išlydėtuvėmis Klaipėdos gimtadienio renginiai nesibaigė. Pavakarę Jono kalnelio saloje gyventojų ir miesto svečių laukė neįprastos istorinės pramogos.

Čia buvo galima išvysti sakalininko pasirodymą ir plėšriųjų paukščių parodomąją programą, įsikūrė karių ir amatininkų istorinė stovykla, buvo pristatoma istorinė virtuvė, kulinarija. Nemažai apsilankiusiųjų neatsispyrė gardiems kvapams ir galimybei paskanauti šiupinio.

Taip pat buvo galima susipažinti su anuomečiais valgymo įpročiais ar paragauti tikrojo lietuviško alaus.

Adrenalino į šventę įnešė jau tradicinėmis tapusios istorinių kovų demonstracijos, buvo žaidžiami senoviniai žaidimai, skambėjo muzika.

Įvertino nusipelniusiuosius

Kaip įprasta, Klaipėdos gimimo dienos pavakarę buvo pagerbti ir šio miesto kultūrai nusipelnę menininkai – piliavietėje įteikti Klaipėdos miesto kultūros magistrų žiedai.

Šiemet regalijos atiteko aktoriui ir pedagogui Dariui Meškauskui, kompozitoriui, pedagogui Remigijui Šileikai bei dailininkui-keramikui Isroildžonui Baroti.

Klaipėdos kultūros magistrams buvo įteikti auksiniai žiedai, pagaminti pagal renesansinio žiedo, saugomo Pilies muziejuje, pavyzdį.

"Klaipėda" jau rašė, kad maksimalų kultūros magistrų vardų skaičių komisija nusprendė suteikti įvertinusi tai, kad šiemet Klaipėda yra Lietuvos kultūros sostinė.

Dovana – oratorija

Uostamiesčio gimimo dienos ryškiausiu akcentu jau iš anksto buvo tituluojama specialiai šiai progai pagal Klaipėdos krašto sakmes ir mitus sukurta džiazo oratorija "Pamario giesmės".

Kompozitoriaus Jono Jurkūno kūrinyje atsiskleidė Klaipėdos miesto istorijos išskirtinumas nuo priešistorės, "vikinginių" laikų, kovų ir savęs paieškų periodo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to marazmatikei radvilei rumsienei

to marazmatikei radvilei rumsienei portretas
Ismok miesto istorija komunistpalaike...

> to purvasklaidai

> to purvasklaidai portretas
Fufaikiniai vatnykai nerimsta prieš Rusijos krachą.Nudvėsė CCCP, nudvės ir paRaša.

Senis

Senis portretas
O ba su buremis
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių