Klaipėdos meras: paplūdimių kokybės kartelė kasmet kyla vis aukščiau

  • Teksto dydis:

Dienraštis "Klaipėda" tęsia rubriką "Klausk Klaipėdos valdžios drąsiai", kur tradiciškai skelbia Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko ir savivaldybės administracijos atsakymus į skaitytojų klausimus. Šį kartą į gyventojų klausimus atsako miesto meras.

– Vasara jau čia pat. Kas daroma, kad Klaipėdos paplūdimiai būtų patrauklesni. Kokia nauda iš vadinamųjų mėlynųjų vėliavų?

– Naujovių Klaipėdos paplūdimiuose stengiamasi pasiūlyti kasmet, o kokybės kartelė kyla vis aukščiau. Šiemet jau dviejuose paplūdimiuose – Smiltynėje ir Antrojoje Melnragėje – bus iškelta mėlynoji vėliava. Tai reiškia, kad paplūdimiai atitinka tarptautinius kokybės reikalavimus, kad kiekvienas čia atvykęs ras aukščiausios kokybės paslaugų paketą, budinčius gelbėtojus, tikrinamą vandens kokybę. Kartu tai ir puiki reklama, siekiant pritraukti užsienio turistų. Ar laikomasi tokiems paplūdimiams keliamų reikalavimų, yra griežtai tikrinama. Nustačius pažeidimų vėliavą būtina nedelsiant nuleisti. Džiugu, kad per praėjusius metus, kai vėliava plevėsavo Smiltynės paplūdimyje, nuleisti dėl pažeidimų jos neteko nė karto, tikiuosi, ir šiemet mėlynosios vėliavos paplūdimio statusą pateisinsime šimtu procentų.

Tokie dalykai kaip persirengimo kabinos, suoliukai ar šiukšliadėžės jau seniai nieko nestebina, tai privalomi civilizuoto paplūdimio atributai. Paplūdimiuose veiks ir geriamojo vandens fontanėliai, dušai, žinoma, ir tualetai.

Bus ir naujovių. Viena jų – muzikos aikštelės, kur skambės ramios, atpalaiduojančios melodijos. Dėl šiuolaikinių technologijų muzikos garsai toli nesklis, tad kitų poilsiautojų netrikdys. Tokios aikštelės bus įrengtos Smiltynės gelbėjimo stoties balkone bei Antrojoje Melnragėje, šalia apžvalgos aikštelės. Lietuviškos vasaros orai ne kasdien tinkami saulės vonioms ir maudynėms, tad tikimės, kad muzikos aikštelės didins paplūdimių patrauklumą vėsesniu oru bei taps malonia pasibuvimo vieta saulėlydžiams stebėti. Taip pat pajūryje įrengtos ir trys apžvalgos aikštelės – Pirmojoje ir Antrojoje Melnragėse bei Giruliuose.

Klaipėdos paplūdimiuose šį sezoną atsiras ir pirmieji elektroniniai stendai. Juose bus rodoma oro bei vandens temperatūra, kita poilsiautojams aktuali informacija. Svarbu ir tai, kad poilsiautojai galės mėgautis gerokai švaresniu smėliu, nes pajūryje jau darbuosis smėlio valymo mašina, kuri ne tik mechaniškai valys smėlį, bet ir užtikrins, kad jame liktų kuo mažiau bakterijų – kai smėlis purenamas, jos žūva saulėje.

Ir toliau didelį dėmesį skiriame tam, kad visi Klaipėdos paplūdimiai būtų kiek įmanoma patogesni ir draugiškesni neįgaliesiems. Šiemet negalią turintys žmonės galės naudotis patobulintais ir patogesniais takais, kuriais vežimėliais bus galima privažiuoti arti jūros, bus įrengtos poilsio aikštelės, neįgaliesiems yra pritaikyti ir konteineriniai paplūdimių tualetai.

Negalią turintys poilsiautojai galės naudotis ir pernai atsiradusiomis bei labai pasiteisinusiomis naujovėmis – Smiltynėje bei vadinamajame neįgaliųjų paplūdimyje įrengtomis daugiafunkcėmis stotelėmis, kur paspaudus mygtuką galima išsikviesti pagalbą iš gelbėtojų posto, išklausyti garsinę informaciją. Šiuose paplūdimiuose judėjimo negalią turintys žmonės taip pat gali naudotis specialiais maudynėms pritaikytais vežimėliais, su kuriais neįgaliuosius galima paplukdyti jūroje. Susisiekus su gelbėtojais, vežimėlį galima pristatyti ir į kitus paplūdimio ruožus. Pasak gelbėtojų, pernai kai kurie neįgalieji iš kitų miestų prie jūros važiavo vien dėl šios galimybės ir džiaugėsi pirmą kartą gyvenime galėję išsimaudyti jūroje.

Visas naujoves klaipėdiečiai ir miesto svečiai paplūdimiuose išvys jau netrukus, o gelbėtojai pliažus prižiūri jau dabar. Be to, paplūdimius prižiūrinti įstaiga planuoja paplūdimių stebėjimą vaizdo kameromis, jos veikiausiai atsiras liepą. Taip siekiama nuo vandalizmo apsaugoti sukurtą infrastruktūrą, dienomis kameros padės gelbėtojams stebėti paplūdimius.

Šiemet didesnio dėmesio sulauks ir šunų mylėtojai. Poilsiui su augintiniais numatytos atskiros zonos – Pirmojoje Melnragėje ties šiauriniu molu bei Smiltynėje ties pietiniu. Minėtuose ruožuose bus suoliukai, šiukšliadėžės ekskrementams, informaciniai ženklai. Daugiau infrastruktūros planuojame kitais metais – įvertinę šiųmečius srautus, išryškėjusius augintinių ir jų šeimininkų poreikius. Tai gali būti tiek vietos augintiniams pagirdyti, mini dušai, specialios aikštelės.

Kalbant apie poilsį pajūryje, vienu didžiausiu šios vasaros iššūkiu pavadinčiau transporto srautų suvaldymą. Ateityje turėsime sutvarkytą, saugesnę, platesnę Pamario gatvę, atsiras gerokai daugiau vietų poilsiautojų automobiliams, tačiau šį sezoną dėl rekonstrukcijos nepatogumų, natūralu, bus. Kad ir kokios eismo schemos šiandien yra patvirtintos, situaciją būtina nuolat stebėti ir, vos pasirodžius pirmiesiems ženklams, kad priimti sprendimai nepasiteisina, skubiai ieškoti kitokių eismo organizavimo būdų.

Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite el. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
gerbiamas mere pasakykit,kaip miesto gatvese ,parkuose ir kiemuose jaustis saugiai???

ima liūdesys

ima liūdesys portretas
Dauga kas (ypač vyresni žmonės) į paplūdimius vasarą neina. Jiems reikia žalumos mieste. Deja, miestas vis labiau virsta trinkelių rojumi, betono gniaužtais.

Dainorai

Dainorai portretas
pasapnuok dar.Užmiršai kur gyveni?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių