Klaipėdos laivų paradas skelbs vasaros pradžią

  • Teksto dydis:

Gegužės 16-ąją, prie jūros kvies jūriškas, pramoginis ir šeštasis Klaipėdos laivų paradas. Sutapus svarbioms, visame pasaulyje minimoms datoms, gegužės 16-ąją klaipėdiečių ir miesto svečių lauks Kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos renginiai, Muziejų naktį skelbiantys Pajūrio muziejai bei Gatvės muzikos dienos koncertai.


 

Gegužės 16-ąją, prie jūros kvies jūriškas, pramoginis ir šeštasis Klaipėdos laivų paradas. Sutapus svarbioms, visame pasaulyje minimoms datoms, gegužės 16-ąją klaipėdiečių ir miesto svečių lauks Kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos renginiai, Muziejų naktį skelbiantys Pajūrio muziejai bei Gatvės muzikos dienos koncertai.

Kviečia plaukti kartu

Laivybos sezoną skelbiantis Klaipėdos laivų paradas į savo gretas kviečia jungtis didelių ir mažų laivelių, kitų vandens transporto priemonių savininkus.

„Ryškiausias pavasario renginys laukia visų gerų emocijų entuziastų, kurie bendromis jėgomis jau šeštą kartą dovanoja nepaprastą renginį sau, savo miestui ir jo žmonėms. Džiaugiuosi, kad minint Europos jūros dieną kasmet sutraukiame vis didesnį būrį klaipėdiečių ir miesto svečių“, - sakė VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Laivelių savininkams norintiems tapti  Klaipėdos laivų parado dalimi, tereikia užsiregistruoti užpildant anketą. Ją galima rasti internetinėje šventės organizatorių svetainėje www.jurossvente.lt arba socialinio tinklo „Facebook“ Klaipėdos laivų parado paskyroje.

Plaukti Klaipėdos laivų parade šventės organizatoriai kviečia ir visus klaipėdiečius. „Laivų paradas teikia dar daugiau žavesio kai juo grožiesi ne nuo kranto, o pats esi gausios ir ryškios laivų kolonos dalis. Tam nebūtina turėti nuosavą jachtą, tereikia suplanuoti laiką ir rezervuoti vietą patinkančiame laive“, - sakė R. Žiubrys.

Laivų sąrašą, kurie kviečia iš anksto rezervuoti vietas plaukimui laivų parade, galima rasti  šventės organizatorių internetinėje svetainėje.

Stebins renginių gausa

Gegužės 16-oji nuo ankstaus rytoj kvies į daugybę renginių. 10 val. startuos regata „Gero vėjo!“, lankytojų lauks prekybinė mugė, Danės upės valymo akcija. 11 valandą, pakėlus Lietuvos Respublikos vėliavą, startuos Kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos renginiai.

Daugybė renginių į miesto gatves ir erdves kvies nuo vidurdienio. 12 val. bures pakels miesto simboliu tapęs burlaivis „Meridianas“, muzikuoti pradės „Gatvės muzikos dienos“ dalyviai, o Danės upėje, tradiciškai, prasidės Klaipėdos baidarių ir kanojų jaunių pirmenybės.

Nuo vidurdienio lankyti ekspozicines sales, jungtis į įvairias edukacines veiklas kvies Muziejų nakties dalyviai - Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, Klaipėdos laikrodžių muziejus, Prano Domšaičio galerija. Lietuvos jūrų muziejus edukacinę veiklą vykdys prie Pilies uostelio, kur specialiai Muziejų naktie programai bus eksponuojama burvaltė - kurėnas.

16 val. Smiltynėje, prie paminklo „Albatrosas“ kvies jūrinės kultūros srityje pasižymėjusių žmonių ir organizacijų „Albatroso“ apdovanojimai ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentų priesaika jūrai. Visą dieną Kruizinių laivų terminalo scenoje lauks įvairūs muzikiniai pasirodymai.

Gegužės 16-ąją renginiai kvies ir į Šiaurinį ragą. Čia nuo 11 val. bus verdama žuvienė, fiksuojamas nacionalinis rekordas, įvyks nacionalinės žuvies paskelbimas. 18 val. koncertą miestui dovanos savo veiklos 70-metį mininti „Smiltynės perkėla“, kurio pradžioje bus atidengta skulptūra „Kartu sujunkime krantus“.

20.30 val. Kruizinių laivų terminale lauks pagrindinis vakaro koncertas, jūrinio vilkiko šokis ir šventinis fejerverkas.

Bendruomeniškos iniciatyvos

Šventės organizatoriai džiaugiasi, kad laivų paradas, kaip ir kiti miesto renginiai skatina klaipėdiečių bendruomeniškumą.

 „Nieko nebestebina, kad į visus Klaipėdos miesto renginius noriai jungiasi miesto bendruomenės, įstaigos ir organizacijos. Štai laivų parado laivus papuoš Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokyklos siuvamos įvairiaspalvės vėliavėlės, kurių bendras ilgis sieks beveik pusę kilometro“, - sakė R. Žiubrys.

Laivų parade uostamiesčio gyventojais ir svečiais rūpinsis nuolatiniu Klaipėdos miesto partneriu tampanti Maltos ordino pagalbos tarnyba. Pirmosios pagalbos palapinė renginio metu įsikurs Kruizinių laivų terminale. 

„Laivų paradas – mažoji Jūros šventė, todėl jau dabar norime šventės svečius supažindinti su mūsų ženklu, išbandyti savo pajėgas didelių švenčių metu. Mūsų pagrindinis užsienio partneris - Vokietijos Maltos ordino pagalbos tarnyba visoje Vokietijoje yra viena didžiausių profesionalių pirmosios pagalbos mokytojų, teikia ją masinių renginių ir koncertų metu. Lietuvos maltiečiai taip pat neatsilieka. Maltiečių tikslas - teikti pagalbą visiems, kuriems ji reikalinga. Tai numatome daryti ir laivų parado metu“, mintimis dalinosi Maltos ordino pagalbos tarnybos projektų koordinatorius Klaipėdoje Bronius Einars.

Anot B. Einars, maltiečiai savo gretose turi nemažai medicinos darbuotojų, yra paruošę specialiai akredituotus pirmosios pagalbos instruktorius, kurie visi turi medicininį išsilavinimą.

Klaipėdos laivų parado tradicija gimė 2010 metais. Miestiečiai ir svečiai greitai pamėgo naują, europietišką, jūrinio miesto įvaizdį atspindinčią šventę, kuri iškilmingai paskelbia laivybos sezono pradžią.

Klaipėdos laivų paradas – reikšmingas pramoginis, kultūrinis ir informacinis renginys, akcentuojantis Klaipėdos bei visos Lietuvos ir Europos jūrinę tapatybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Ar vasara jau nuo gegužės mėnesio prasideda? Tai kur pavasaris?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių