Iš Klaipėdos – į džiungles statyti stadiono

Lietuviai pagaliau pelnė įvartį pasaulio futbolo čempionate. Taip juokavo iš Brazilijos grįžę klaipėdiečiai aukštalipiai, Manaus mieste statę milžinišką stadioną, kuriame birželį vyks pasaulio futbolo čempionato varžybos. Šiame stadione aukštalipiams ir buvo suteikta proga paspardyti kamuolį.

Lietuviai pagaliau pelnė įvartį pasaulio futbolo čempionate. Taip juokavo iš Brazilijos grįžę klaipėdiečiai aukštalipiai, Manaus mieste statę milžinišką stadioną, kuriame birželį vyks pasaulio futbolo čempionato varžybos. Šiame stadione aukštalipiams ir buvo suteikta proga paspardyti kamuolį.

Užsakė vokiečiai

37 žmonių komanda į Braziliją išvyko praėjusių metų pabaigoje, o į Lietuvą grįžo tik paskutinėmis kovo dienomis. Didžioji dalis komandos – klaipėdiečiai aukštalipiai.

Komandą surinko uostamiesčio bendrovės SIDC ir "MB Partners center", gavusios užsakymą iš Vokietijos kompanijos, kuri ir yra laimėjusi konkursą Manaus mieste pastatyti stadioną.

Jis statomas tikslingai, nes nuo birželio 12 d. iki liepos 13-osios Brazilijoje vyks pasaulio futbolo čempionatas.

Numatyta, kad jo varžybos bus rengiamos 12-oje stadionų. Kai kurie bus rekonstruoti, o kiti pastatyti nauji. Vienas tokių iškilo Manaus mieste.

Klaipėdiečių aukštalipių misija buvo atlikti baigiamuosius stadiono darbus – visą jo fasadą aptraukti specialia medžiaga.

"Kadangi darbo buvo daug, o laiko mažai, vienas didžiausių iššūkių buvo greitai surinkti komandą, kurią galėtume išsiųsti į Braziliją. Ją pavyko sukomplektuoti per tris dienas tarp Kalėdų ir Naujųjų metų. Aukštalipiams teko susivokti ne tik dėl to, kad būtina skubiai išvykti. Žmones reikėjo įtikinti važiuoti į tolimą Braziliją, o tai nėra lengva, nes tai ne ta šalis, iš kurios gali kitą dieną grįžti namo", – kalbėjo bendrovės "MB Partners center" direktorius Mindaugas Bružas.

Du doleriai – dideli pinigai

Į Manaus miestą nuvykusius klaipėdiečius pasitiko karštis, drėgmė, skurdas ir brazilų kėslai apiplėšti bet kurį užsienietį.

"Mums iškart pasakė, kad net viešbutyje galime neberasti savo daiktų. Tačiau didelių incidentų išvengėme, nes vaikščiojome grupelėmis, tad nebuvome patrauklūs užpuolikams. Tiesa, vieną mūsų komandos žmonių buvo užpuolę. Nors užpuolikų buvo trys, tačiau klaipėdietis yra gerai nuaugęs vyrukas, todėl jam nieko nedarė", – pasakojo vienas Brazilijoje dirbusių aukštalipių Manfredas Laurišonis.

Tai, kad svečioje šalyje tikrai yra nesaugu, lietuviai įsitikino jau antrą viešnagės dieną.

"Važiuodami pro automobilio langą matėme, kaip keli jaunuoliai lazdomis muša vyresnį žmogų, ir niekas niekaip į tai nereaguoja. Kitą dieną pamatėme, kaip prie vietos policininko priėjo vaikinukas be batų, matyt, apiplėštas, o pareigūnas lyg niekur nieko jam parodė eiti šalin, nes esą viskas gerai", – prisiminė M.Laurišonis.

Tokia patirtis klaipėdiečius ir vertė būti itin atsargius.
Manaus mieste yra 2 mln. gyventojų. Skaičiuojama, kad 80 proc. jų yra atsikraustę iš džiunglių, todėl vietiniai žmonės ir yra labai neturtingi.

"Du doleriai jiems – dideli pinigai, užtat ir užpuldinėja užsieniečius", – teigė bendrovės "SIDC" direktorius Aivaras Kamas.

Saugojosi krokodilų

Dar vienas klaipėdiečių Brazilijoje laukęs iššūkis – nežmoniškas karštis ir drėgmė.

Nors buvo žiema, termometro stulpeliai dienomis rodydavo 36 laipsnius karščio, o saulėje jis siekė net 52 laipsnius.

Klaipėdiečiams aukštalipiams reikėjo dirbti 48 m aukštyje, nes statomas stadionas – milžiniškas, jame tilps 44 tūkst. žmonių.

"Iš pradžių buvo tikrai nelengva, bet pamažu įpratome. Kai tik jausdavome, kad silpna, gali ištikti saulės smūgis, nusileisdavome į pavėsį, gerdavome vandenį ir taip atsigaudavome", – pasakojo M.Laurišonis.

Laisvalaikiu lietuviai mirkdavo ant viešbučio stogo esančiame baseine arba vykdavo į šalia miesto esantį paplūdimį.

"Buvo keista, kad nuo 17 val. tame paplūdimyje niekas nebelipdavo į vandenį. Kartą paklausėme vietinių žmonių, kodėl taip yra. Atsakymas buvo labai aiškus: "Nuo 17 val. vakarieniauti ateina krokodilai", – prisiminęs juokėsi pašnekovas.

Manaus miestas yra įkurtas džiunglėse, prie dviejų upių – Amazonės ir Negro – žiočių.

"Pabuvome ir tarzanais, nes teko aukštai karstytis, o geriausi mūsų draugai buvo anakondos, krokodilai, piranijos", – šypsojosi klaipėdietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Собака Баскервилей

Собака Баскервилей portretas
kazkaip negalvodavau kad ant tiek pavojinga ir degradavusi salys ..aciu uz zinias!

Собака Баскервилей

Собака Баскервилей portretas
kazkaip negalvodavau kad ant tiek pavojinga ir degradavusi salys ..aciu uz zinias!

klaipedietis

klaipedietis portretas
pagarba dirbusiems.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių