Klaipėdos dramos teatre – netikėtas aliarmas

Žiūrėti spektaklio į Klaipėdos dramos teatrą susirinkusiems miestiečiams antradienio vakaras baigėsi akibrokštu. Žiūrovams iš salės teko išeiti, pasigirdus priešgaisrinės signalizacijos aliarmui. Paaiškėjo, kad pavojus paskelbtas netyčia.

Vakaras buvo sugadintas

Klaipėdos dramos teatre antradienio vakarą buvo rodomas svečių iš Šiaulių spektaklis "Duonkepi žmona".

Praėjus maždaug pusvalandžiui nuo jo pradžios suveikė priešgaisrinė signalizacija. Žiūrovams teko palikti salę – pradėta evakuacija.

"Suveikus signalizacijai, žmonės iš pradžių sustingo. Jų buvo pilna salė. Vėliau visi stojosi ir ėjo lauk. Paėmiau mamą už rankos ir išėjome", – pasakojo klaipėdietė Lina Zubauskaitė.

Pasak žiūrovės, niekas nepaaiškino, kas nutiko. Nebuvo aišku, ar spektaklis toliau vyks. Tad ji su mama patraukė namo.

"Nieko kito neliko daryti. Gyvenu senamiestyje, už Biržos tilto. Kol ėjome su mama namo, girdėjome tebekaukiančią signalizaciją", – tvirtino moteris.

Klaipėdietė pasakojo, kad kitą dieną pradėjo domėtis, kas nutiko teatre. Moteris norėjo atgauti ir pinigus už bilietą, kurių vienas kainavo aštuonis eurus, nes spektaklio taip ir nepamatė.

"Vakaras ir nuotaika buvo sugadinti. Todėl noriu atgauti pinigus ir sulaukti paaiškinimų, kas nutiko. Bet net kitą dieną niekas neatviravo, kodėl įsijungė signalizacija, nors skambinau ir į kasas, ir teatro administracijai. Tik prasitarė, kad kažkas paspaudė kažkokį mygtuką. Dėl bilietų grąžinimo nurodė kreiptis į Šiaulių dramos teatrą. Taip ir padariau", – tvirtino moteris.

Paspaudė ne tą mygtuką

Klaipėdos dramos teatro direktorius Tomas Juočys tvirtino žinantis apie įvykusį incidentą.

"Žmonės, kurie neliko ir nematė spektaklio, turi teisę susigrąžinti pinigus. Dėl to reikia kreiptis į Šiaulių dramos teatrą. Jei taip būtų nutikę per mūsų renginį, tikrai grąžintume", – pabrėžė vadovas.

Pasak T.Juočio, viskas aišku, kodėl suveikė priešgaisrinė signalizacija ir kas dėl to kaltas. Tai užfiksavo vaizdo stebėjimo kameros.

"Gaisro gesinimo mygtuką netyčia paspaudė viena Šiaulių dramos teatro darbuotoja. Matyt, moteris supainiojo šį mygtuką su durų atidarymo. Dėl to ir suveikė priešgaisrinė signalizacija. Kas ji, tikrai neatskleisiu. Tai mūsų ir Šiaulių dramos teatro reikalas", – komentavo direktorius.

Vadovas atkreipė dėmesį, kad gaisro gesinimo mygtukas skiriasi nuo durų atidarymo. Jis yra raudonas, pažymėtas specialiais ženklais, specialioje stiklinėje dėžutėje.

Norint jį paspausti, reikia atidaryti dangtelį. Be to, jį reikia spausti gana stipriai.

"Sunku įsivaizduoti, kaip galima supainioti mygtukus, bet gyvenime visko pasitaiko", – teigė direktorius.

Grėsė milžiniški nuotoliai

T.Juočys džiaugėsi, kad incidentas baigėsi dar gana  laimingai. Po minutės nuo priešgaisrinės signalizacijos aliarmo turėjo pasipilti vanduo.

Galėjo būti užpiltos ne tik patalpos, baldai, bet ir brangi įranga. Po tokio incidento veikiausiai nemažą jos dalį būtų reikėję išmesti.

"Dėl bet kada galinčio pasipilti vandens buvo didžiausia įtampa. Mūsų budėtojas tinkamai reagavo į situaciją. Patikrino visas zonas, ar nėra gaisro ir padarė viską, kad netekėtų vanduo", – teigė direktorius.

Vadovas tvirtino, kad, nuspaudus gaisro pavojaus mygtuką, sistemą suvaldyti sudėtinga. Pavojaus negalima atšaukti, priešingai nei suveikus karščio ar dūmų davikliams.

"Sistema yra protinga. Ji mato, kad žmogus pats nori gesinti gaisrą – pats paspaudė mygtuką. Tokiu atveju komandos jau negalima atšaukti. Budėtojas 40 minučių vargo, kas dvi minutes suvedinėjo tam tikrus atšaukimo kodus, kad nebūtų užlietas teatras, kol atvažiavo sistemą aptarnaujanti įmonė ir visą sistemą sureguliavo", – tvirtino direktorius.

T.Juočys taip pat pabrėžė, kad Klaipėdos dramos teatro priešgaisrinė sistema yra tvarkinga.

Pastarąjį kartą ji buvo patikrinta praėjusią savaitę. Sistema kartą per mėnesį išbandoma, ar gerai veikia. Rezultatai fiksuojami žurnale.

Nepažiūrėjo apie 40 žmonų

Šiaulių dramos teatro vyriausioji administratorė Regina Šileikienė tvirtino, kad žmonėms, kurie dėl signalizacijos nematė spektaklio, bus grąžinti pinigai.

"Žiūrovai tikrai teisūs. Stengsimės, kad jiems būtų grąžinti pinigai", – komentavo vyriausioji administratorė.

R.Šileikienė pirmiausia spektaklio nemačiusių žiūrovų, kurie nori atgauti pinigus, prašė kreiptis į ją. Vėliau jie turėtų kreiptis į bilietų platintoją. Jis ir grąžins pinigus.

"Dar reikia viską susidėlioti, kaip viskas vyks, kokiu pagrindu platintojas turi grąžinti pinigus. Nėra labai paprasta. Paduoti grynųjų juk negali", – teigė vyriausioji administratorė.

R.Šileikienė spėjo, kad spektaklio iki galo nematė apie 20–40 žmonių.

"Daug žiūrovų liko ir, paaiškėjus, kad pavojus netikras, grįžo atgal. Apsidairius pasirodė, kad žmonių buvo nemažai, bet galiu pasakyti tik iš pažiūros. Dar net nežinau, kiek bilietų į spektaklį buvo parduota. Vis dėlto buvo įtampa. Svetima vieta, neaišku, kas vyksta, ką daryti", – pasakojo vyriausioji administratorė.

Spektaklį toliau žiūrėję žiūrovai pasakojo, kad renginio metu dar kelis kartus kauktelėjo priešgaisrinė signalizacija. Tuomet visi krūptelėdavo, bet spektaklis tęsėsi.

Pasigedo instrukcijų

R.Šileikienė nekomentavo incidento aplinkybių: "Apie techninius dalykus nieko negaliu pasakyti. Mes čia svečiai. Nesuprantame, kas įvyko. Į tokią situaciją patekome tik Klaipėdoje."

Anot vyriausiosios administratorės, dar reikės išsiaiškinti, ar tikrai pavojaus mygtuką nuspaudė Šiaulių dramos teatro darbuotojas.

"Kodėl sako, kad kažkas iš mūsų? Gal svetimi žmonės nuspaudė? Peržiūrėsime vaizdo medžiagą. Dabar nieko negaliu komentuoti, nes nemačiau ir nežinau, kas buvo", – dėstė Šiaulių dramos teatro darbuotoja.

R.Šileikienė tvirtino nusivylusi, kad žiūrovams nebuvo pranešta apie netikrą pavojų iš karto. Kad trūko informacijos, teigė ir spektaklyje likę žmonės.

"Galėjo paimti mikrofoną ir visiems pranešti, kad pavojus netikras. Juk žmonės stovėjo vestibiulyje ir nežinojo, ką daryti", – pasakojo vienas spektaklyje likęs klaipėdietis.

R.Šileikienė gastrolių Klaipėdoje metu pasigedo instruktažo apie įrenginius, sistemą.

"Jei priima, turėtų papasakoti, ko negalima spausti", – pabrėžė vyriausioji administratorė.

Suveikė pirmą kartą

Pasak T.Juočio, pagal tvarką negalima iš karto skelbti, kad pavojaus aliarmas yra ne tikras.

"Pastatas yra 6,5 tūkst. kv. metrų. Kai suveikia signalizacija, iš karto nematome visų detalių. Tik zoną, kur kilo gaisras. Pirmiausia mes siekiame išvengti aukų, pradedame evakuaciją. Tada žiūrime, ar kilo gaisras, toliau – arba jį gesiname, arba pavojų atšaukiame", – tvirtino vadovas.

Direktorius atkreipė dėmesį, kad antradienio vakarą viskas taip ir buvo padaryta. Pamačius, kad pavojaus nėra, žmonės buvo sukviesti į salę vėl stebėti spektaklio.

Gesinimo mygtukai yra įrengti ne tik užkulisiuose, bet ir viešose teatro erdvėse.

T.Juočio teigimu, Klaipėdos dramos teatras po rekonstrukcijos veikia metus. Tai buvo pirmas atvejis, kai priešgaisrinė signalizacija sutrikdė renginį.

"Gesinimo mygtukai prieinami ir lankytojams, tačiau kažkodėl nė vienas jų nepaspaudė", – akcentavo direktorius.

Svečiams parengs atmintinę

Pasak vadovo, yra pasitaikę, kai gesinimo mygtukas buvo paspaustas, dar teatro atnaujinimui artėjant prie pabaigos. Būtent tada nuspręsta juos "paslėpti" stiklinėse dėžutėse su dangteliais.

"Manėme, kad užbėgome panašiems įvykiams už akių, tačiau, pasirodo, ne. Galvosime, kokių priemonių dar imtis. Gal didesnėmis raidėmis parašyti, kam skirtas mygtukas, gal reikės dėžes uždėti", – ironizavo direktorius.

T.Juočys atkreipė dėmesį, kad mygtuką reikia spausti gana stipriai. Direktorius žadėjo paruošti atmintinę gastroliuojantiems teatrams.

"Būtinai įrašysime, kad spausti gesinimo raudonų mygtukų permatomose dėžutėse nereikia šiaip sau, o tik kilus gaisrui. Tačiau abejoju, kad tai padėtų. Juk visi žinome, kaip elgtis. Tokių klaidų numatyti neįmanoma", – tvirtino vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O pas mus direktorius rūpestingesnis

O pas mus  direktorius rūpestingesnis portretas
Mes, kultūros namuose, iškart blokavome vandenį. Vos ne per kas antrą vaikų renginį paspaudžiami priešgaisriniai mygtukai, o kur dar vaikų repeticijos... Jei reikės gesinti ateis Kultūros centro budintis atsuks priešgaisrinį kraną ir prašom maudykitės į sveikatą.

O pas mus direktorius rūpestingesnis

O pas mus  direktorius rūpestingesnis portretas
Mes, kultūros namuose, iškart blokavome vandenį. Vos ne per kas antrą vaikų renginį paspaudžiami priešgaisriniai mygtukai, o kur dar vaikų repeticijos... Jei reikės gesinti ateis Kultūros centro budintis atsuks priešgaisrinį kraną ir prašom maudykitės į sveikatą.

jo ma jo

jo ma jo portretas
wow o kur rudnosiukas energetikas buvo, jis gi elektronikos GURU
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių