Klaipėdos blusų turgus grįžta į senamiestį

  • Teksto dydis:

Uostamiesčio kolekcininkai, antikvarinių ir vintažinių daiktų mėgėjai, pastaruoju metu rinkdavęsi viename prekybos centre, vis tik neatsispyrė Klaipėdos senamiesčio magijai ir jos traukai. Todėl nuo šio sekmadienio, gegužės 8-osios, jie grįžta į Aukštąją gatvę ir kviečia į tradicinį blusų turgų.

Klaipėdos blusų turgaus iniciatyva kilo dar 2009 m. ir sėkmingai gyvavo iki 2014 m. Pats turgus bei jo metu vykę renginiai ženkliai prisidėjo prie apsnūdusiu vadinamo Klaipėdos senamiesčio pagyvinimo. Kiekvieną sekmadienį čia kildavo smagus šurmulys, kokio dažnai pasigenda klaipėdiečiai ir miesto svečiai. Blusų turgaus idėja buvo įtraukusi ir nemažai žinomų uostamiesčio žmonių, kurie ne tik ateidavo pirkti, bet ir patys nevengdavo pardavinėti sendaikčius ar kolekcines vertybes. 

Šį socialinį projektą įgyvendinančios uostamiesčio renginių organizavimo bendrovės „Renginių centras“ vadovo Mariaus Tumšio teigimu, pristigus kai kurių institucijų dėmesio bei palaikymo iš šalies, praėjusiais metais Klaipėdos blusų turgaus istorijoje teko padaryti pertrauką. Juolab kad senamiesčiui sunkiai atlaikant konkurenciją su didžiaisiais prekybos centrais, neatsilaikė ir kai kurie blusų turgaus prekeiviai, kurie nusprendė persikelti „po stogu“.

Tiesa, – ne ilgam. Kolekcininkai ir sendaikčių mėgėjai be senamiesčio ištvėrė vos metus laiko. Todėl šiemet „Renginių centras“, sulaukęs prekeivų „spaudimo“ bei užsitikrinęs Klaipėdos miesto savivaldybės palaikymą, nusprendė atgaivinti tikrąjį blusų turgų.

Jis tradiciškai vyks sekmadieniais, nuo 9 iki 15 val., Aukštosios gatvės atkarpoje tarp Klaipėdos parodų rūmų ir senojo pašto. Pirmasis šio sezono blusturgis Klaipėdos senamiestyje vyks jau šį sekmadienį, gegužės 8 d.

Pasak M. Tumšio, tie, kurie norėtų dalintis, keistis ar prekiauti kolekcinėmis monetomis, ženkliukais, senomis knygomis, antikvariniais daiktais, įvairia sena technika, plokštelėmis ar kitais rakandais, gali tiesiog ateiti į Aukštąją gatvę be jokių išankstinių registracijų.

Klaipėdos miesto savivaldybė prekiautojus nuo vietinės rinkliavos atleido, tačiau turgaus bendruomenė yra nusprendusi rinkti simbolinį mokestį nuo kiekvieno prekystalio tvarkai palaikyti. 

Organizatorius priminė, kad pagal blusų turgaus taisykles, prekiauti dėvėtais drabužiais jame nebus leidžiama.

„Nors mums blusų turgaus organizavimas labiau socialinė veikla, vis tik tai – realus veiksmas prisidedant prie senamiesčio gyvybės palaikymo nesibaigiančių kalbų apie tai fone. Todėl visus klaipėdiečius bei miesto svečius – tiek tuos, kurie turi sukaupę įvairiausių sendaikčių, tiek  norinčius įsigyti ką nors įdomaus ar reto, o gal tiesiog praleisti laiką įdomių žmonių aplinkoje – kviečiame palaikyti šią idėją ir sekmadieniais „išlįsti“ į senamiestį“, – ragino M. Tumšys.

Blusų turgus kiekvieną sekmadienį Klaipėdos Aukštojoje gatvėje vyks visą vasaros sezoną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių