Klaipėdoje vyksta iškilmingi laivų parado renginiai

Klaipėdos laivų parado šventė – uostamiestyje gimusi jūrinė tradicija, skirta laivybos sezono atidarymui ir Europos jūros dienai paminėti, miestiečius ir miesto svečius švęsti kviečia jau septintą kartą. 

Nuo ankstaus šeštadienio ryto Kruizinių laivų terminale miestiečių ir miesto svečių laukia prekybininkų mugė, kuri dėmesiu dalijasi su krantinėje prišvartuotais kariniais laivais bei sraigtasparniu „Dauphin“.

Šįsyk į Klaipėdos laivų paradą oficialiai užregistruota 40 laivų, prie jų vakare prisijungus ir kelios dešimtys pramoginių laivelių. Iki 16 val. galima aplankyti Danės upės krantinėje prišvartuotą legendinę jachtą „Lietuva“, kuri šiemet švenčia savo keturiasdešimtmetį. Taip pat aplinkos apsaugos agentūros mokslinių tyrimų laivą katamaraną „Vėjūnas“.

Kruizinių laivų terminale šventės svečiai turi galimybę išvysti specialiai Klaipėdos laivų paradui pasipuošusius karinius Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Prancūzijos laivus, dalyvaujančius tarptautinėse išminavimo pratybose. Taip pat čia eksponuojama karinė ginkluotė, technika ir įranga.

Lankytojams atviri aštuoni NATO laivai, kiti prišvartuoti Centriniame Klaipėdos terminale, kurie taip pat laukia smalsuolių.

Vidurdienį prasidėjo Kariuomenės ir visuomenės vienybės dienai skirti renginiai. Juos atidarė Kruizinių ir karo laivų terminalo aikštėje nusileidęs Karinių oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis „Dauphin“.

Susirinkusieji, koncertuojant Karinių jūrų pajėgų orkestrui, stebėjo Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimo ceremoniją. Iškart po jos buvo giedamas Lietuvos Respublikos himnas. Kiek vėliau vyko Karinių jūrų pajėgų Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų klausytojų kario ir karininko priesaikos ceremonija. Priesaiką davė ir Šaulių sąjungos nariai.

Popiet Smiltynėje, prie paminklo „Albatrosas“, tradiciškai bus įteikti jūrinės kultūros srityje pasižymėjusių žmonių apdovanojimai, vyks Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentų priesaika jūrai.

Susipažinti su darbo specifika pakvietė ir ugniagesiai aukštalipiai. Nuo 13 val. vyksta senųjų ugniagesių automobilių paroda, o 17 val. Kruizinių laivų terminale prasidės kvapą gniaužiančios ugniagesių aukštalipių parodomosios pratybos.

Vakare Klaipėdos Kuršių mariose nušvis įspūdinga laivų flotilė, o dangų nutvieks rekordiniai šventės fejerverkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių