Klaipėdoje valoma piliavietės teritorija, bus pažymėti jos kontūrai

  • Teksto dydis:

Klaipėdos piliavietės teritorijoje pradėtas griauti administracinis ir gamybinis pastatas, vietoj jo pavasarį atsiras galimybė pažymėti istorinius uostamiesčio pilies žvaigždės kontūrus.

"Nuo piliavietėje įrengtos aikštės jau kitąmet bus galima matyti visą realią buvusios pilies teritoriją. Šiuo metu tvarkomas pilies kiemas, klojama danga, kuri žymės pilies rūmų bei išorinių bastionų ir kurtinų kontūrus", - teigiama Klaipėdos miesto savivaldybės pranešime.

Savivaldybė su partneriais - Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija bei bendrove "Klaipėdos laivų remontas" - nori plėtoti piliavietę kaip reprezentacinį objektą, patrauklų miestiečiams ir svečiams, tarp jų – kruiziniais laivais atvykstantiems turistams.

Ilgainiui dabartinėje piliavietės teritorijoje turėtų nebelikti gamybinių padalinių, kuriuos "Klaipėdos laivų remontas" planuoja perkelti kitur, o visa įmonės teritorija bus pritaikyta rekreacinėms reikmėms.

Anot savivaldybės, Klaipėdos žemėlapyje atsiras ir nauja gatvė, kuri nuo Pilies bei Daržų gatvių sankryžos lanku drieksis aplink visą piliavietę, o ties pasukamuoju tilteliu susitiks su Žvejų gatve. Naujajai gatvei siūlomas Tvirtovės vardas.

Šiemet rugsėjį Klaipėdos miesto savivaldybė pasirašė sutartį su Lietuvos verslo paramos agentūra bei Ūkio ministerija dėl Klaipėdos pilies ir bastionų komplekso restauravimo – šioms reikmėms skirtas 8,5 mln. litų iš Europos regioninės plėtros fondo.

Pirmą kartą Klaipėdos pilis paminėta 1252 metų liepos 29 dienos dokumente. Pilį sudarė branduolys, kur stovėjo rentiniai pastatai, ir du priešpiliai, jie kartu su pilimi buvo apsupti grioviais ir pylimais su palisadomis. Medinę pilį bei greta buvusius gyvenamuosius ir ūkinius pastatus saugojo medinis gynybinis bokštas, pastatytas pačioje Kuršių marių pakrantėje - bergfrydas. Pilį su priešpiliais jungė tiltas.

Pilis ne kartą griauta, sudeginta ir atstatyta. 1872 - 1874 metais nugriaunami paskutiniai pilies mūrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių