Klaipėdoje – unikalus Vydūno sodelis

Skvere tarp Bokštų ir Puodžių gatvių netrukus bus pastatytas pirmasis monumentalus paminklas Lietuvoje, skirtas žymiajam Mažosios Lietuvos kultūros veikėjui Vydūnui. Diskutuojama, kokie želdiniai turėtų puošti šį lankytiną objektą.

Iki šiol buvęs bevardis skveras bus pavadintas Vydūno garbei, o jame atsiras "Versmės" kompozicija su bronzine basakojo Vydūno skulptūra ant 5 metrų skersmens pjedestalo ir aplink trykštančiu fontanu.

Skulptūros aukštis kartu su pjedestalu sieks daugiau nei tris metrus.

"Meno kūrinys statomas ant fontano, pačios figūros ilgis – 2,7 m. Ant fontano krašto palikęs batus Vydūnas savo dvasia kyla į viršų", – idėją paaiškino A.Sakalauskas.

Manoma, kad paminklas kainuos 70–80 tūkst. eurų. Jo pastatymą kuruoja verslininkas ir mecenatas Rimantas Cibauskas.

Poilsiui skirta ir renginių metu maždaug 200 žmonių talpinsianti erdvė pasikeis neatpažįstamai. Manoma, kad tai taps patrauklia vieta įvairiems kultūriniams renginiams, poezijos skaitymams, kitokiems pasibuvimams.

Puodžių skvero projektinius pasiūlymus parengusios bendrovės "Megaplantas" atstovų teigimu, bus suformuota apvali aikštė su tranzitiniais takais, lokalios salelės su suoliukais.

Skulptūros su fontanu prieigose atsiras suolai su atramomis, bus įrengtas dviejų tipų apšvietimas, pastatytos šiukšliadėžės, dviračių stovai, galbūt teks pakeisti senus šulinių dangčius.

Kol kas tik svarstoma, kokia augmenija turėtų papuošti skverą. Pastarąjį norima apsodinti visiškai naujais želdiniais.

Aikštę ir į ją vedančius takus planuojama nukloti deginto granito dviejų rūšių akmens trinkelėmis, o centrinę dalį – granito plokštėmis.

Kraštovaizdžio specialistai siūlo pašalinti visas skvere esančias tuopas. Esą kai kurių medžių būklė – itin prasta.

Tiesa, idėja apsodinti skverą magnolijomis sulaukė valdininkų kritikos. Klaipėdos savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktoriaus Kastyčio Macijausko manymu, šie augalai – neprognozuojami.

"Magnolijos kai kur, pavyzdžiui, Kaune, gyvena, tačiau pas mane jos numirė. Aš jų nesodinčiau. Šio atvežtinio augalo žiedai įspūdingi, bet jie labai trumpalaikiai. Taip pat nedaryčiau suolų su atlošais, nes jie neturi konkuruoti su skulptūra", – pastebėjo K.Macijauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių