Uostamiestyje – NATO karinė technika

Šeštadienio rytą Klaipėdos centriniame terminale prisišvartavo keltas, pilnutėlis karinės technikos. Keli šimtai iš Jungtinės Karalystės atplukdytų karinių transporto priemonių bei konteinerių bus skirta jau netrukus Baltijos šalyse prasidėsiančioms karinėms pratyboms „Arkadinė jungtis“. Pratybų tikslas – treniruotis, kaip galima efektyviau užkirsti kelią bet kokių grėsmių vystymuisi šalyje.

Ilgas kelias

Ankstų rytą Klaipėdos centriniame terminale prisišvartavo keltas, kuris iš Jungtinės karalystės atgabeno apie 350 transporto priemonių ir virš 100 konteinerių.  Šiuo metu į Lietuvą jau atvykę ir apie 200 Didžiosios Britanijos karių.

Klaipėdą pasiekęs krovinys iš laivo pradėtas gabenti dar priešpiet. Visa Lietuvos krantus pasiekusi karinė technika yra netrukus Baltijos šalyse prasidėsiančioms NATO sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgų korpuso vadavietės pratyboms „Arkadinė jungtis“.

„Iki šių pratybų nueitas ilgas kelias. Lietuvos kariuomenės Jungtini štabas kartu su sąjungininkais planavo šias pratybas ir, be abejonės, mes jose dalyvausime“, – paaiškino  Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.

Veikia ir Lietuvos kariai

Šiuo metu dalyvaujant pratybose svarbiausia Lietuvos karių užduotis – efektyviai priimti atvykstančią NATO sąjungininkų vadavietę bei pasirūpinti, kad pastaroji sklandžiai pasiektų numatytą dislokacijos vietą Latvijoje.

„Yra labai svarbu, kad atvykstant sąjungininkams mes suteiktume tinkamą priimančios šalies paramą. Tai – labai sudėtingas procesas. Tai – ne tik kariuomenės užduotis, įtraukta labai daug institucijų“, – pabrėžė V.Tamošaitis.

Šiose pratybose dalyvauja ir naujai įsteigtas NATO pajėgų integravimo vienetas.

Pirmąkart Baltijos šalyse

Pratybos „Arkadinė jungtis“ Baltijos šalyse vyksta pirmą kartą. Šįkart į Lietuvą pirmą kartą atvyko NATO greitojo reagavimo pajėgų korpusas.

Šių pratybų planavimas truko apie metus, jau įvyko ir kai kurie pirminiai pratybų renginiai. Artimiausiu metu planuojamos vadinamosios stalo pratybos.

Aktyvioji „Arkadinės jungties“ dalis vyks lapkritį. To paties mėnesio pabaigoje bei gruodžio pradžioje planuojamas greitojo reagavimo vadavietės perdislokavimas atgal į Didžiąją Britaniją.

Reaguoja į grėsmes

Anot V.Tamošaičio, „Arkadinė jungtis“ – vadaviečių pratybos, kurių metu NATO greitojo reagavimo pajėgų korpusas drauge su Lietuvos kariais treniruosis, kaip galima efektyviai užkirsti kelią bet kokių grėsmių vystymuisi šalyje.

„Arkadinė jungtis“ skirtos tam, kad būtų įvertinti 2014-aisiais Velso viršūnių susitikime priimtus sprendimus.

Anot V.Tamošaičio, šiuo metu yra būtina peržiūrėti ir NATO greitojo reagavimo pajėgų koncepciją, reagavimo laikus ir pajėgumus.

„NATO reaguoja į išorės grėsmes, pakitusią saugumo situaciją regione ir reaguoja atsižvelgdama į tai, ką gali jų pajėgumai ir tų pajėgumų panaudojimo variantus“, – paaiškino generolas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytas

Vytas portretas
Nei cia ant ko puls nei ka ,paprasciausiai Lietuvoje ikurta NATO karine baze ir viskas.

tam Kaimas

tam Kaimas portretas
ne pult,o kur begt!

agentas

agentas portretas
Taip, kažkoks Bredas Pitas darosi.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių