Klaipėdoje – pažintis su pasaulio tautomis

Klaipėdoje LCC tarptautiniame universitete Mokslo ir meno festivalio dalyviai bei miestiečiai buvo studentų pakviesti į tarptautinę mugę. Atvykėliai iš įvairių šalių kaip sugebėdami reprezentavo savo tėvynę.

LCC universiteto bendruomenė yra daugiakultūrinė, šiemet čia studijuoti ir dirbti atvyko apie 30 šalių atstovai. Šeštadienį mugėje buvo pristatyta ne tiek daug šalių, bet kiekviena jų atskleista įdomiai, su meile ir išmone.

Bene daugiausiai lankytojų pritraukė arabų ir gruzinų kalbų kaligrafijos dirbtuvės. Kiekvienas susidomėjęs galėjo pamatyti, kaip atrodytų jo vardas, parašytas arabų ar gruzinų rašmenimis. Šie užrašai daugelį vertė pripažinti, kad pasaulis yra įvairus ir daugeliu aspektų nepažintas.

Lietuvaitės vaišino besidominčiuosius lietuviškais skanėstais. Merginos atviravo, kad ne visiems jų bendramoksliams buvo priimtinas naminės duonos skonis ar sūrio su medumi derinys, tačiau šakotis nepaliko nė vieno abejingo.

Merginos iš Sirijos vaišino pernakt iškeptais keturiais tradiciniais pyragais, ukrainiečiai vaišino jiems įprastais lietiniais su obuoliene, vokiečiai kvietė žaisti jų labiausiai mėgiamus stalo žaidimus, albanai didžiavosi tolerancija visoms religijoms, rusai rodė, kokios gražios Maskvos metro stotys bei puikavosi rusų baleto garsenybėms, gruzinai stebino savo rašto vingrybėmis.

Vėliau studentai šoko savo šalių šokius ir drauge linksminosi.

„Mūsų universitete puikiai sugyvena visi studentai, net tie, kurių valstybės kovoja. Tokie renginiai ne tik parodo šalių skirtumus bet ir padeda suprasti vieniems kitus“, - teigė Vilma Songailaitė, studentų sėkmės centro vadovė.

Kiekvienas, apsilankęs mugėje, galėjo sužinoti daug naujų faktų apie valstybes, apie kurias žinios dažniausiai apsiriboja keliais stereotipais.

Ketvirtadienį vykusio renginio metu studentai iš karo apimtos Sirijos pasakojo apie savo patirtis ir išgyvenimus. Ne vieną šie liudijimai privertė kitomis akimis pažiūrėti į šios tautos likimą, pamesti savo klaidingas nuostatas. Universiteto darbuotojai ketina surengti ne vieną panašų susitikimą ir su plačiąja Klaipėdos visuomene. Galbūt pamatę iš arti karą išgyvenusius žmones uostamiesčio gyventojai labiau supras, kas žmones veja iš jų namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių