Klaipėdoje padvelkė Japonija

Kaunietis Kęstutis Ptakauskas – pasaulyje pripažintas bonsų ir japoniškų sodų meistras šiemet iš paties Japonijos imperatoriaus rankų priėmęs garbingą apdovanojimą, savo užaugintų bonsų parodą „(Ne)pavaldūs laikui“ atvežė į Klaipėdos laikrodžių muziejų.

K.Ptakausko darbai įvertinti Japonijoje, Kinijoje, Korėjoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, Anglijoje ir kitur, sulaukė susižavėjimo ir Klaipėdoje, kur jis atvežė savo augalų kolekciją.

„Čia atvežiau gražiausius savo darbus. Jie pirmą kartą eksponuojami Klaipėdoje. Noriu klaipėdiečius supažindinti su bonsų menu. Tuo domiuosi jau 30 metų. O viskas prasidėjo po tarnybos sovietų kariuomenėje, kai grįžau iš Afganistano buvo sunku susitvarkyti su savo mintimis. Paskui netikėtai pamačiau bosų medelį, bežiūrėdamas į jį supratau, kad mano mintys nuklysta į šoną. Ir ryžausi pasinerti į šį subtilų meną“, – pasakojo K.Ptakauskas.

Tuo metu informacijos apie bonsų auginimą Lietuvoje beveik nieko nebuvo galima rasti. Kęstučiui teko nemažai pasikapstyti, ieškant medžiagos. Jis parašė 40 laiškų į Japoniją, prašydamas, kad jam kas padėtų pasimokyti auginti bonsus, tačiau sulaukė tik vieno atsakymu su siūlymu, paieškoti mokytojų Europoje, nes esą „Japonija labai toli“. Esą teko daug mokytis, kad tie gyvi medžiai virstų meno kūriniais.

Pagal profesiją Kęstutis yra inžinierius-technologas. Šiais metais jis gavo ir Japonijos imperatoriaus apdovanojimą už savo veiklą, puoselėjant japonų kultūros tradicijas Lietuvoje. Pasaulyje K.Ptakauskas yra pripažintas bonsų meistras ir ekspertas.

Bonsai – tai daugelį metų prižiūrėtas, puoselėtas ir formuotas miniatiūrinis medelis, primenantis šimtametį medį.


Šiame straipsnyje: bonsaiJaponija

NAUJAUSI KOMENTARAI

:D

:D portretas
Puiki paroda :) Lauksime dažniau, o Kęstutis yra iš Alytaus, o ne Kauno. Žurnalistėj tokių primityvių klaidų daryti negalima, nebent studentė rašo...

Kaunietis???

Kaunietis??? portretas
Nuo kada Ptakauskas - kaunietis? Gal ir savo garsųjį Ryto rasos sodą į Kauną pergabeno? Gėda autorei. Kaip galima taip atmestinai dirbti?

lankytojas

lankytojas portretas
Tiksliai kaip maršrutinukų atveju - info pirmame lape tada, kai jau parodos nėra... Straipsnių honoraras sekmadieniais gal didesnis, nei pirmadienio straipsnis? :-;
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių