Klaipėdoje bauginimų sulaukusioms pabėgėlėms – gerų žmonių parama

Istorija dviejų jaunų karo pabėgėlių, Klaipėdoje apsigyvenusių su trimis mažyliais ir sulaukusių keisto darbo pasiūlymo bei grasinimo po to, kai jo atsisakė, sujaudino ne tik paprastus klaipėdiečius. Šių moterų likimu susirūpino viena uostamiestyje išrinkta Seimo narė bei ukrainiečių tautinės bendrijos pirmininkė.

Pasiūlymas nustebino

"Klaipėda" rašė, kad pabėgėlės iš Ukrainos sulaukė vieno labdaros ir paramos fondo steigėjo pasiūlymo vaikščioti Klaipėdos gatvėmis ir prašinėti paaukoti pinigų. Aukotojams moterys būtų turėjusios padovanoti po gėlę.

Už tokį darbą kiekvienai žadėta po 20 eurų per dieną. Likusias aukas jos būtų turėjusios kasdien perduoti fondo vadovui.

Pabėgėlėms buvo teigiama, kad tokia akcija jau vyksta Kaune ir Vilniuje. Paklausinėjusios vieno savo tautiečio, gyvenančio Kaune, jos išgirdo, kad laikinosios sostinės gatvėse tokios akcijos dalyvių nematė.

Keli moterų pažįstami lietuviai įspėjo atvykėles, kad tai panašiau į elgetavimą, ir patarė su tokio darbo siūlytoju nesusidėti. Giminaitės neslėpė, kad nori normaliai dirbti, o ne gatvėse vedinos vaikais prašyti išmaldos.

Žinute pranešusios, kad nesutinka dalyvauti fondo vadovo užmačiose, moterys pasakojo sulaukusios grasinimų ir bauginimų.

Tą pačią dieną jos kreipėsi į policiją. Pareigūnai apklausė pareiškėją ir patarė pro duris išstumti į koridorių dėžę su dėžutėmis aukoms rinkti bei pinigais. Minėtas vyras ukrainietėms buvo palikęs 170 eurų kelionei taksi ir gėlėms įsigyti.

Aukų dėžutes išsivežė

Telefonu vyras įspėjo, kad antradienį vakare atvyks pasiimti minėtų daiktų. Tai labai išgąsdino vieną pabėgėlių, darbo dienomis prižiūrinčią savo ir giminaitės vaikus, kol antroji dirba Vilniuje.

Perduodant minėtus daiktus pasišovė dalyvauti ir dienraščio "Klaipėda" korespondentė bei savanoris.

Pamatęs bute svetimus žmones, fondo vadovas ėmė piktintis. Klausinėjamas, kokį darbą siūlė ukrainietėms, vyras aiškino: "Šie daiktai buvo skirti darbui – rengti akciją, dalinti gėlytes, rinkti paramą fondui. Kas čia nelegalaus? Tą pačią akciją darysime Vilniuje Muzikos dienos renginiuose, ten užsiregistravome savo vietą ir palapinę."

Klausinėjamas, už kokį atlygį moterys būtų turėjusios dalyvauti tokioje akcijoje, vyras aiškino, kad būtų mokėjęs iki 50 eurų.

"Galime įdarbinti oficialiai. Ir jos sutiko, bet naktį viena jų parašė man žinutę, kad daiktus išmetė, nes draugas policininkas pasakė, kad tai yra išnaudojimas. Pas mane yra savanoriai, kurie tą patį darbą dirba, ir pats tą darbą dirbu. Nesuprantu, kur čia bėda. Kodėl lietuvių taip niekas neužstoja? Negrasinau niekada gyvenime. Keikiausi, nes visada keikiuosi. Čia tie tokie cirkai tik sukelia juoką", – bėrė žodžius ir išraiškingai gestikuliavo vyras.

Paprašytas jis parašė raštelį, kad pasiėmė paties atvežtas aukų dėžutes bei 170 eurų ir daugiau jokių pretenzijų neturi.

Pasirašęs raštelį vyras pasiėmė dėžę ir piktas išėjo. Patartas nedelsiant nuvykti į Klaipėdos apskrities policijos komisariatą, jis patikino, kad būtent taip ir pasielgs.

Moterų likimai sujaudino

Po kelių minučių į bendrabutyje įrengtą butą, kuriame šiuo metu gyvena pabėgėlės su vaikais, pasibeldė kaimynė. Ji paklausė, kokios pagalbos ukrainietėms reikia, ir pažadėjo padėti.

"Puikiai žinau ir suprantu, ką išgyvena šitie žmonės", – sako L. Girskienė.

Ši istorija sujaudino ir klaipėdiečių išrinktą Seimo narę Ligitą Girskienę. Ji ketina penktadienį susitikti su abiem šios istorijos herojėmis ir pasistengti padėti.

"Pirmiausia, vaikai negali gyventi tokiomis sąlygomis, juk visi žinome, kokios jos yra tame bendrabutyje. Kitas dalykas, ieškosime galimybės bent vienai jų įsidarbinti Klaipėdoje, – kalbėjo L.Girskienė. – Pati esu priėmusi septynis pabėgėlius, su viena moterimi ir vaiku gyvenu bendrabutyje, ji jau įsidarbino. Kita gyvena mano sodyboje kaime. Puikiai žinau ir suprantu, ką išgyvena šitie žmonės."

Pagalba jaunoms moterims pasirūpinti žadėjo ir ukrainiečių kultūros ir švietimo centro "Rodyna" vadovė Lidija Trigub.

Klaipėdos policijos komisariato vadovė Rasa Bekėžienė paaiškino, kad ikiteisminis tyrimas dar nepradėtas, pareigūnai tikslina pareiškime nurodytas aplinkybes.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekaro pabėgėlėssmurtas prieš pabėgėlius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių