Klaipėdoje atidengs istorinį paminklą

Pilies, Sukilėlių ir Daržų gatvių sankryžoje šeštadienį bus atidengtas paminklas, skirtas pirmajam Lietuvoje automobilių-motorračių klubui „M.S.C. Memelland“ ir keliautojui Antanui Poškai atminti.

Demonstruos antikvarinę techniką

Į renginį atėjusių miestiečių ir svečių laukia išskirtinis renginys. Jie galės pasigrožėti antikvarine technika.

Tokių motociklų ir automobilių savininkai prie paminklo, esančio prieš posūkį į Kruizinių laivų terminalą, kviečiami rinktis vidurdienį.

Įspūdingos transporto priemonės išsirikiuos Sukilėlių gatvėje, Teatro aikštės link, Pilies gatvės dalyje. Šiose arterijose bus ribojamas transporto priemonių eismas.

14 val. bus atidengtas paminklas. Į ceremoniją žadėjo atvykti A.Pošką pažinoję žmonės, jo vardo muziejaus atstovai.

Įkvėpė R.Bružo knyga

Idėja uostamiestyje pastatyti paminklą, skirtą pirmajam Lietuvoje automobilių-motorračių klubui „M.S.C. Memelland“ ir A.Poškai atminti kilo aktyviam klaipėdiečiui, motociklininkui Aurimui Mockui prieš penkerius metus.

Vyras pasakojo, kad viskas prasidėjo nuo žurnalisto, režisieriaus, dokumentinių-istorinių filmų kūrėjo, užkietėjusio motociklininko Rimo Bružo knygos apie Lietuvos motociklizmo istoriją, jo gimimą, raidą Lietuvoje „Biker Story LT“.

„Labai įdomi knyga. Viename puslapyje buvo nurodyta, kad pirmasis Lietuvoje motorračių klubas buvo įsikūręs Klaipėdoje, tuometinės Grabenstrasse gatvės 7 pastate. Jis vadinosi „M.S.C. Memelland“ ir gyvavo jau 1925 m. Tai buvo ir motorračių, ir automobilių klubas“, – pasakojo klaipėdietis.

Pasak A.Mockaus, knygoje taip pat nurodyta, kad pastatas, kuriame buvo įsikūręs pirmasis motorračių klubas Lietuvoje nėra išlikęs.

„Ši žinia mane suintrigavo. Pradėjau domėtis, kur buvo tas pastatas. Ieškojau istorikų, kurie galėtų tą pasakyti. Padėti neatsisakė istorikas Dainius Elertas. Jis paėmė 1925-ųjų m. Klaipėdos žemėlapį, sulygino su dabartiniu. Paaiškėjo, kur stovėjo minėtas pastatas. Šioje vietoje ir bus pastatytas paminklas. Prie pat kažkada stovėjusio Grabenstrasse gatvės 7 pastato kampo“, – pabrėžė motociklininkas.

Sunaudota 600 kg bronzos

Idėjos, kaip turi atrodyti paminklas – koks turi būti motociklas, kokioje pozoje ant jo sėdėti baikeris, kad jis turi sveikintis, autorius – A. Mockus.

Mintį įgyvendino klaipėdietis skulptorius Arūnas Sakalauskas.

Skulptūros pjedestalo gaminimui sunaudota 30 tonų akmens. Paminklo išliejimui – 600 kilogramų bronzos. Skulptūra pastatyta A.Mockaus ir rėmėjų lėšomis.

„Projekto įgyvendinimas truko penkerius metus. Buvo daug įvairių trukdžių, bet viską pavyko įveikti. Džiaugiuosi, kad šeštadienį galiu visus pakviesti į istorinio paminklo atidengimo ceremoniją. Laukiame visi“, – kvietė iniciatorius.

Faktai

Automobilių ir motorračių klubas „M.S.C. Memelland“ nuo 1925 m. reguliariai rengdavo automobilių ir motociklų lenktynes, į kurias susirinkdavo entuziastai iš Didžiosios Lietuvos, Karaliaučiaus, Lenkijos bei kitų užsienio valstybių.

Antanas Poška 1928 m. tapo pirmuoju Lietuvos motociklininku apvažiavusiu Baltijos jūrą.

Mokslininkas, antropologas, žurnalistas, vienas pirmųjų Lietuvoje esperantininkų, nepraėjus nė metams po šios kelionės, su dar vienu žinomu keliautoju Matu Šalčiumi, 1929 m. nukeliavo net iki Indijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
kas per negerbiantys savo salies, zmones rasinejasi - Memelland.

Vardas*

Vardas* portretas
Kol Rusai bandys irodyt , kad ji galybe ir bla bla bla , tol ir nebus palaikymo. Muzikiskas valstybes valdymas neprivers prie pagarbos. Baime nera pagarba, kai ta ismoks , tai speju ne viena paminkla pastatytu.

Memellander

Memellander portretas
Šaunuoliai ,kad garsinate Memelio istoriją , Grabenstrasse buvo įsikūrusios kelios kompanijos pardavinėjusios ir nuomavusios transporto priemones .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių