Klaipėdietis kuria svajonių jachtas

Neseniai Monako jachtų šou lankęsis Dastinas Steponėnas neslepia susižavėjimo prabangiu šios šalies gyvenimu ir moderniu transportu. Į miestą valstybę 22-ejų vaikinas vyko neatsitiktinai – klaipėdiečio sukurtas jachtos "Labradorite" dizainas tarptautiniame konkurse pelnė trečią vietą.

Neseniai Monako jachtų šou lankęsis Dastinas Steponėnas neslepia susižavėjimo prabangiu šios šalies gyvenimu ir moderniu transportu. Į miestą valstybę 22-ejų vaikinas vyko neatsitiktinai – klaipėdiečio sukurtas jachtos "Labradorite" dizainas tarptautiniame konkurse pelnė trečią vietą.

Be darbo ir pinigų

Šiuo metu Koventrio universitete Anglijoje studijas baigiantis Dastinas nekantrauja, kada galės pradėti darbuotis kurioje nors jachtų gamintojų kompanijoje. Mat būsimą transporto dizainerį traukia prašmatnūs laivai.

Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos absolventas į užsienį emigravo tik baigęs mokyklą. Kaip pats pasakojo – į svečią šalį jis atvyko be pinigų, neturėdamas darbo ir nuolatinės gyvenamosios vietos.

Ant tėvų sprando sėdėti nepanoręs jaunuolis iškart pradėjo dirbti, kad galėtų apmokėti nemenką studijų paskolą. "Atvykau nusiteikęs optimistiškai, sakiau – viskas bus gerai. Dabar ir pats stebiuosi, kaip paprastai į viską žiūrėjau", – šypsojosi klaipėdietis.

Pradžia nebuvo lengva. Nauja aplinka, kultūriniai skirtumai, nuovargis. Mokytis dėl ilgų darbo valandų kartais tekdavę ir naktimis. "Pamenu, beprotiškai norisi miego, beveik krenti iš padų, tačiau suimi save į rankas, sėdi ir darai", – prisiminė pašnekovas.

Kadangi studijos jaunuoliui patiko, įgytas žinias jis panoro išmėginti praktikoje.

Po beveik trejų metų studijų Koventryje dar šią vasarą klaipėdietis susikrovė lagaminą ir išvyko į Olandiją atlikti praktikos. Kartu aplankė ir Prancūziją.

"Man patinka iššūkiai, norisi išmėginti vis naujus dalykus, kelionės ir pomėgiai išties praturtina. Nusiunčiau savo gyvenimo aprašymą garsiai jachtų gamintojai ir su nekantrumu laukiau atsakymo", – sakė jis.

Už metrą – milijonas

Įrodęs, kad yra tinkamas į pretenduojamą poziciją, Dastinas penkis mėnesius darbavosi vienoje didžiausių jachtų statytojų "Feadship". Per metus ši įmonė parduoda 3–4 dizainerių, inžinierių ir kitų specialistų paruoštus projektus.

Kaip pasakojo klaipėdietis, tokios kompanijos ne tik vykdo turtingų klientų užsakymus, bet užsiima ir laivų technologijų plėtojimu – rengia koncepcinius ir inovatyvius modelius. Trumpiau tariant, investuoja laiką ir pinigus į ne visai žemiškus dalykus.

"Kūriau eksterjerą, išplanavimą, ruošiau prezentacijas, taip pat susidūriau ir su rinkodara. Taigi turėjau užsiimti ne tik jachtų dizaino, bet ir jų pardavimo strategijos kūrimu. Nors tokie laivai – savotiški turtingųjų žaisliukai, tačiau įmonė daug investuoja į technologijas. Idėjos gali atrodyti futuristinės, bet patobulintos – veiksmingos ir kur kas našesnės, dažniausiai mažiau teršiančios aplinką", – aiškino pašnekovas.

Per šį laiką Dastinas ne kartą ir pats apsilankė milijonus kainuojančiuose statiniuose. Jo žodžiais, tai daugiau nei pasiturinčiųjų pirkiniai: "Tai tarsi prašmatnūs viešbučiai ant vandens, su milžiniškomis kajutėmis, sūkuriniais baseinais, kino teatrais, bibliotekomis, restoranais, kuriuose maistą ruošia aukščiausios klasės kulinarai. Lyg plaukiojantys rūmai, kurių savininkai pas save beveik nieko neįsileidžia".

Milžinės nuo 50 iki 100 metrų ilgio pirkėjui atsieina milijonus eurų. Dastino žodžiais, vienas metras kainuoja apie vieną milijoną.

Tačiau būsimą transporto dizainerį domina ne prabanga, o kūryba, naujų idėjų generavimas, šiuo metu jau egzistuojančių modelių tobulinimas: "Būtent tai transporto industriją ir stumia pirmyn bei diktuoja naujas dizaino tendencijas".

Pergalė atpirko vargus

Dar besipraktikuodamas Olandijoje lietuvis nutarė savo jėgas išbandyti tarptautiniame jachtų konkurse.

Jo sukurtas prabangaus laivo dizainas iš keliasdešimt pasaulio studentų darbų užėmė trečią vietą. Pirmąją pelnė jaunuolis iš Amerikos.

Konkursui Dastinas turėjo sukurti eksterjero dizainą 50 metrų ilgio jachtai su atviros korpuso viršutinės dalies, vadinamojo saulės denio, išplanavimu. Jis pasakojo be atvangos darbavęsis keturias dienas.

"Pragyvenimas Anglijoje nepigus, todėl sykiu teko viską aprėpti – nuo ryto iki vakaro darbas, dar laukė keli mokslo projektai ir pasiruošimas konkursui. Likus vos kelioms dienoms jau ketinau viską mesti, laikas tirpte tirpo", – prisiminė pašnekovas.

Vis dėlto užbaigęs savo eksperimentinį jachtos modelį, kurį pats pavadino "Labradorite", rezultatu liko patenkintas. Nors, jo žodžiais, tobulybei ribų nėra, tačiau bent iš dalies pavyko įgyvendinti numatytą idėją. Esą tai buvo produktyvus ir greitas darbas.

Monakas sužavėjo

Paaiškėjo, kad iš komisijos atrinktų šešių pretendentų kelionę į Monaką laimėjo trys kūrėjai. Vienas jų – Dastinas. Tiesiai iš Olandijos jis buvo pakviestas atvykti į Monaką. Jame ir paskelbtas pagrindinis konkurso prizininkas.

"Jachtų šou – kasmetinis renginys, į jį suvažiuoja įmonių atstovai, laivų savininkai, kurių milžiniškas grožybes turėjome galimybę apžiūrėti ir mes. Galėjome pabendrauti su kūrėjais, apsikeisti kontaktais", – įspūdžiais dalijosi klaipėdietis.

Jo žodžiais, jachtų dizaino kūrimas reikalauja įvairių žinių. "Darbo specifika apima eksterjero kūrimą, stilių, erdvių išplanavimą ir paskirstymą. Būtina atsižvelgti ir į saugumo reikalavimus. Projektas negali būti vien fantazijos vaisius, tai turi veikti ir kartu atitikti klientų poreikius", – akcentavo jis.

Paklaustas, ar ketina grįžti į Lietuvą, Dastinas dvejojo: "Esu išalkęs naujų potyrių, baigęs studijas ketinu vykti į kitą šalį ir įgyti naujos patirties. Tai kaip narkotikas".

Kol kas jis kuria naują projektą savo studijų baigiamajam darbui – šįkart visos jachtos, kuri bus ilgesnė nei šimtas metrų, dizainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipediete

Klaipediete  portretas
Saunuolis!!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių