Klaipėdiečius erzino nemalonūs kvapai ir vaizdai

Šleikštulį uostamiesčio paplūdimiuose ilgąjį savaitgalį kėlusius dumblius pirmadienį išnešiojo bangos. Tačiau gamtininkai įspėja, kad nemalonaus kvapo augalų šį sezoną pasirodys dar ne vieną kartą.

Vanduo priminė košę

Prie jūros ilgąjį savaitgalį poilsiauti susiruošusių gyventojų ir miesto svečių laukė nemaloni staigmena. Vienur pliažo krantą buvo nukloję dumbliai, kitur jūros vanduo dėl jų priminė košę.

Kai kuriuose paplūdimiuose sklido itin bjaurus kvapas. Šventojoje, tarp pakrantę nuklojusių dumblių, mėtėsi ir pavienės negyvos žuvys.

Nors vaizdas ir kvapai nebuvo malonūs, karštomis vasaros dienomis poilsiautojai brido atsigaivinti į jūrą. Vandens temperatūra siekė apie 19 laipsnių šilumos.

Biudžetinės įstaigos "Klaipėdos paplūdimiai" direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki pasakojo, kad pirmadienį dumblių uostamiesčio paplūdimiuose beveik nebuvo likę. Juos išnešiojo bangos. Jūros bangavimas siekė tris balus.

"Dumbliai prasisklaidė po savaitgalio. Krante jų pasirodė prieš daugiau nei savaitę, pasibaigus štormui. Kai vėjas nurimo, viskas nusistovėjo, liko krante. Taip kasmet būna", – pasakojo pavaduotojas.

Švariau – Smiltynėje

Daugiausia dumblių užfiksuota Melnragės ir Girulių paplūdimiuose. Jais buvo nuklotas ir Šventosios pliažas. Mažiausiai jų pastebėta Smiltynėje.

"Ten vanduo švaresnis. Be to, drumzlinas vanduo prie Melnragės ir Girulių paplūdimių atkeliauja ir iš Kuršių marių. Kai plauki kateriu, matai, kaip skiriasi vandens spalva – Smiltynės pusės link jis būna skaidresnis", – komentavo pavaduotojas.

Pirmadienį jūros vandens temperatūra ties Klaipėda siekė 18 laipsnių šilumos.

"Vasara įsibėgėja. Jūros vandens temperatūra po truputį didėja. Jau nebus tokios situacijos, kaip buvo vasaros pradžioje, kai vanduo įšyla iki 18–19 laipsnių šilumos, o pakilus bangoms tesiekia vos 9–10 laipsnių. Tokių svyravimų nenumatoma, nebent kartais srovė pratekės. Tada vanduo gali atvėsti ir be bangų", – komentavo A.Siakki.

Žaliuoja ir Danė

Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo skyriaus vedėjas Saulius Karalius aiškino, kad dumblių metimas susijęs su karščio bangomis. Tačiau kol kas žydi ne jūra – dumbliai atnešami iš marių.

"Vanduo įšilo, šviesa – intensyvi. Kuršių mariose organikos netrūksta. Tad prasideda vandens žydėjimas. Iš Kuršių marių dumbliai patenka į jūrą ir yra metami į pliažus", – pasakojo vedėjas.

Pasak S.Karaliaus, jūros vandens žydėjimui – dar ankstoka. Vanduo kol kas nėra toks šiltas. Tradiciškai šis procesas prasideda liepą, rugpjūtį, rugsėjį.

"Nemanau, kad tai bus paskutinis kartas šį sezoną, kai išmetama dumblių. Vasaros metu reikia būti pasiruošusiems tokiems reiškiniams, nors jie – ir nemalonūs", – komentavo vedėjas.

S.Karalius atkreipė dėmesį, kad šiemet šie procesai prasidėjo anksčiau nei pernai. Tam įtakos turėjo karšti orai birželį. Pastebima, kad šis mėnuo dažnai būna lietingas ir vėsus.

Jau po truputį pradeda žaliuoti ir Danės upė.

"Mūsų vandens telkiniai dar nėra tokie švarūs, kad dumbliai nevešėtų", – tvirtino vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Robo

Robo portretas
Kada bus atstatytas tikrasis upes vardas Dange? Prie ko cia ta dane, sunku pasakyt... Galejo dar svede, suome pavadinti... :D
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių