Klaipėdiečiams – išskirtinė žemėlapių paroda

Klaipėdos regioniniame valstybės archyve atidaryta unikali paroda "Žemaitija – istoriniuose Europos žemėlapiuose". Apsilankiusieji galės pamatyti vertingiausius šio regiono žemėlapius.

Iš viso parodoje eksponuojama 50 žemėlapių. Jie sukurti įvairiais laikotarpiais. Seniausias – 1507 m., naujausias – 1855 m.

Klaipėdos regioninio valstybės archyvo Telšių filialo vedėja Alma Jankauskienė teigė, kad iniciatyva surengti tokią parodą kilo Vilniaus dailės akademijos profesoriui Algirdui Žebrauskui.

Įgyvendinti sumanymą paskatino dvi progos. Praėjusiais metais Telšiai minėjo 225 metų sukaktį nuo tada, kai miestui buvo suteiktos Magdeburgo teisės. Taip pat pernai Telšiai buvo paskelbti Lietuvos kultūros sostine.

"Pagrindinė parodos mintis – Žemaitiją parodyti kaip atskirą istorinę žemę. Būtent šis kraštas ir figūruoja žemėlapiuose. Praėjusiais metais Telšiai buvo Lietuvos kultūros sostinė. Šiemet estafetę perėmė Klaipėda. Tad nusprendėme ir parodą atvežti čia", – tikino A.Jankauskienė.

Pasak vedėjos, didžioji dalis eksponuojamų žemėlapių paimti iš Vilniaus universiteto bibliotekos. Taip pat jų paskolino Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka, Lietuvos nacionalinis muziejus, Lietuvos nacionalinė M.Mažvydo biblioteka.

A.Jankauskienė prisiminė, kad prie šio projekto dirbta devynis mėnesius. Peržiūrėta 10 tūkst. skaitmeninių vaizdų, iš kurių atrinkta 300.

"Tardamiesi su istorikais, parodai atrinkome 50 pačių vertingiausių žemėlapių. Pats įdomiausias – 1775 m., kur pavaizduota Europa, Azija, dalis Šiaurės Afrikos ir išskirta Žemaitija su Raseiniais", – pasakojo vedėja.

Klaipėdos regioninio valstybės archyvo direktorius Edmundas Bareiša pabrėžė, kad Klaipėda susijusi su Žemaitija.

"Norėjome, kad paroda būtų pristatyta didesnei auditorijai, jog su ja susipažintų ir klaipėdiečiai", – pabrėžė vadovas. Paroda uostamiestyje bus eksponuojama iki rugpjūčio 25 d.

Klaipėdos regioninio valstybės archyvo atstovai gyventojus apsilankyti kviečia jau penktadienį. Nuo 11 iki 15 val. įstaigoje oranizuojamos atvirų durų dienos. Taip minima Archyvų diena.

"Bus galima pamatyti ir naują parodą, ir pažiūrėti, kaip dirba archyvo specialistai, patalpas, pajudinti didžiąsias saugyklos duris ar apeiti tuneliu aplink saugyklą", – įvardijo E.Bareiša.

Ekskursija po archyvą prasidės 11 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žemėlapis

žemėlapis portretas
Žemaitija iki Nevėžio.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių