Klaipėdiečiai pagerbė žuvusius Briuselyje

Klaipėdiečiai solidarizavosi su nuo teroro atakų nukentėjusia Belgija ir pagerbė teroro išpuolių aukas tylos minute bei uždegė žvakutes. Virš pastatų plevėsavo trispalvės su gedulo ženklu.

Miestiečiai, norintys pagerbti žuvusiuosius per teroro išpuolius Briuselyje, ketvirtadienio vidurdienį buvo kviečiami prie savivaldybės.

Tarp susirinkusiųjų buvo miesto vadovai, tarybos nariai, savivaldybės darbuotojai. Žuvusieji per teroro išpuolius pagerbti tylos minute. Buvo uždegtos žvakutės.

Miesto meras Vytautas Grubliauskas susirinkusiems tvirtino, kad tai, kas įvyko Briuselyje, gali pasikartoti bet kur.

„Teroristų išpuoliai – tai perspėjimas ir grasinimas visai Europai, nes Briuselio oro uostas ir centrinė metro stotis – tai vietos, kuriose sprogimų metu galėjo atsidurti bet kas iš mūsų“, – kalbėjo V.Grubliauskas.

Vyriausybės nutarimu, kovo 24-oji, ketvirtadienis, buvo paskelbta gedulo diena. Šalies gyventojai virš pastatų iškėlė vėliavas su gedulo ženklu.

Trispalvės su juodais kaspinais plazdėjo ir uostamiestyje. Tačiau, panašu, kad ne visi žino, kaip tinkamai iškelti vėliavą su gedulo ženklu.

„Esu labai sujaudinta, kad klaipėdiečiai taip solidarizavosi su Belgija ir iškėlė trispalves, tačiau tai padaryta netaisyklingai“, – tvirtino klaipėdietė.

Pagal įstatymą juodo kaspino plotis turi būti nemažesnis nei 10 centimetrų, o ilgis turi siekti vėliavos apačią.

„Ant Tiltų gatvėje esančių pastatų vėliavų kaspinas buvo surištas kaspinėliu – kaip gėlės laidotuvių rūmuose. Gražu, kad žmonės neabejingi nelaimei, bet įstatymo reikia laikytis“, – tvirtino gyventoja.

Klaipėdietė atkreipė dėmesį, kad buvo pranešta, jog vėliavas su gedulo ženklu reikia laikyti iškeltas nuo 7 iki 22 val. Tačiau kai kurie tą padarė vėliau.

„Jei jau norime pagerbti, padarykime tą taisyklingai“, – pabrėžė moteris.

Pagal Lietuvos respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymą, minint gedulą, Lietuvos valstybės vėliava nuleidžiama trečdaliu stiebo ilgio.

Jeigu Lietuvos valstybės vėliava keliama ne ant stiebo, ji keliama su gedulo ženklu – prie vėliavos koto prisegamas 10 centimetrų pločio juodas kaspinas, kurio galai siekia vėliavos apačią.

Gedulą skelbia ir vėliavų kėlimo vietas bei laiką nustato Vyriausybė.

Vėliavos su gedulo ženklu Lietuvoje taip pat keliamas, birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną, birželio 15-ąją – Okupacijos ir genocido dieną, rugsėjo 23-iąją – Lietuvos žydų genocido dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onute

Onute portretas
Ar ne Trunciene melynu paltu, Žemėtvarkos skyriui skelbiamas konkursas į vedėjo vietą, indomu kas iš miestiečių laimės?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių