Klaipėdiečiai pagerbė karo belaisvius

Balandžio 11-ąją, tarptautinę fašistinių koncentracijos stovyklų kalinių išvadavimo dieną paminėjo ir klaipėdiečiai.

Šios dienos rytą būrys Klaipėdos buvusių fašistinių koncentracijos stovyklų kalinių bendrijos narių padėjo gėles bei uždegė gedulo žvakes prie karių kapų memorialo uostamiesčio S.Daukanto gatvėje ir Dimitravo priverčiamojo darbo stovyklos.

Dimitrave įvyko mitingas, skirtas atminti 1945 metų balandžio 11-osios įvykius, kai buvo išlaisvinti Buchenvaldo koncentracijos stovyklos kaliniai.

Po to visi mitingo dalyviai buvo pakviesti į oficialų priėmimą, kurį Klaipėdoje surengė Rusijos Federacijos generalinis konsulas Aleksandras Gračiovas.

Rusų kultūros bendrijos „Lada“ bei baltarusių tautinės bendrijos nariai surengė koncertą. Jo metu jaunieji rusakalbiai klaipėdiečiai dainavo ir deklamavo eiles, kuriose prisiminti karo žiaurumai. Žilagalviai kartu traukė nuo jaunystės pažįstamas dainas.

Susirinkusieji stebėjo ir vaizdo medžiagą, kurioje užfiksuoti Klaipėdoje gyvenantys karo belaisviai, karo žiaurumų prisiminimus ir belaisvio duonos skonį išsaugoję nuo vaikystės metų iki žilos senatvės. Filmo autorių pakalbinti senoliai vos keliais sakiniais prabilo apie svarbiausias gyvenimo vertybes: atmintį, pagarbą, savo šaknis, toleranciją, dėkingumą.

Priėmimo metu prisiminti ir neseniai anapilin iškeliavę bendrijos nariai.

Konsulato darbuotojai pasirūpino, kad senoliai galėtų patogiai nuvykti į pagerbimo vietas. Po iškilmių senoliai buvo pakviesti pasivaišinti iškilmingais pietumis.

„Mūsų draugijos narių sąrašuose įrašyta 120 žmonių. Vyriausioji yra gimusi 1924 metais, jauniausiasis gimė 1944 metais, jis pasaulį išvydo koncentracijos stovykloje, vadintoje „Mirties kilpa“, – pasakojo Klaipėdos buvusių fašistinių koncentracijos stovyklų kalinių bendrijos pirmininkas Jefimas Voroninas.

Pats draugijos pirmininkas gimė jau po karo. Jo proseneliai, seneliai ir vyresnieji broliai bei seserys Antrojo Pasaulinio karo metais buvo išvežti į Vokietiją, tuo metu tėvas kariavo karo frontuose raudonosios armijos gretose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
biauriai rasote ..ponai. sr jums gaila kad tie kitatauciai renkasi pamineti savo skausma?? jeigu jie uzsiliko Lietuvoje reiskia jiems patinka musu zeme ,musu kultura,,jie paivairina musu vientisuma! jie ne trukdo mums lietuviams jie taipogi krikscionys???!jeigu ponuliai esate religingi uzeikite ,pasilabinkite,supraskite....nesikoliokite..

vania utopist

vania utopist portretas
Šitie per visą savo supistą gyvenimą taip ir neišmoko lietuvių kalbos. už ką mes turime juos gerbti? atmatos. tegul važiuoja pas putką, gal prisegs dar po vieną medali ant papo, kad grabe gulint lygsvara butu.

Tik

Tik portretas
kada pagerbs sovietų konclageriuose kalintus vokiečių karius ir civilius Rytprūsių ir viso Pabaltijo gyventojus?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių