Klaipėdiečiai namuose pasigenda šilumos

Subjurus ir atvėsus orams, uostamiesčio gyventojai pradėjo svarstyti, ar mieste laiku baigtas šildymo sezonas. Daugelis neslepia, kad šiluma namuose kaulų nelaužytų. Dabar tenka kęsti vėsą ir drėgmę.

Orai gerokai atvėso

Oficialiai šildymo sezonas uostamiestyje baigtas prieš dvi savaites – balandžio 11 d. Jis buvo pažymėtas rekordu. Šildymo sezonas finišavo anksčiausiai per dvidešimtmetį.

Priimdama sprendimą dėl šilumos išjungimo, miesto valdžia vertina vyraujančią vidutinę paros temperatūrą. Ši buvo gerokai didesnė 10 laipsnių šilumos. Atsižvelgta ir į artimiausių dienų prognozes.

Pagal reikalavimus šildymo sezono pabaiga skelbiama, kai tris paras vidutinė temperatūra yra 10 ir daugiau laipsnių šilumos.

Už lango skaisčiai švietusi saulė ir malonūs orai signalizavo, jog šildymo sezonas, rodos, baigtas pačiu laiku, tačiau neišvengta įsišaknijusių tradicijų. Išjungus šilumą, subjuro ir orai.

Pastarųjų parų vidutinė temperatūra nesiekė 10 laipsnių šilumos. Fiksuoti vos 7–9 laipsniai aukščiau nulio, ypač vėsios naktys. Tad dalis miestiečių pabrėžė, kad šiluma kaulų tikrai nelaužytų.

Darželiai dar tebešildomi

Klaipėdos savivaldybė prašymų mieste atnaujinti šildymo sezoną nesulaukė. Jų negavo ir šilumos tiekėjas.

"Taip, ši savaitė tokia vėsi. Kaip visada, baigus šildymo sezoną", – sakė Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis.

Jis atkreipė dėmesį, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigose radiatoriai dar kaista. Mokykloms šiluma išjungta praėjusią savaitę.

"Kasdien stebime orų prognozes ir bandome numatyti, kada galėsime išjungti šildymą lopšeliuose-darželiuose. Tačiau to daryti neskubama. Dabar svarstysime pirmadienį", – tvirtino vedėjas.

Paklaustas, ar nepaskubėta skelbti oficialios šildymo sezono pabaigos mieste, A.Gaižutis atsakė: "Sunku vertinti. Kol kas tų lietingų dienų nedaug buvo. Kai šviečia saulė, visiems yra gerai. Jei šildymo nebūtume išjungę, būtume sulaukę didesnio nepasitenkinimo nei dabar. Telefonas būtų raudonavęs."

Kambariuose – vėsa ir drėgmė

A.Gaižutis pažymėjo, kad dauguma namų yra iš dalies ar visiškai renovuoti. Tokiuose namuose yra šilčiau. Vedėjo nuomone, greičiausiai atnaujinti šildymo sezoną nori tie, kurių būstai yra šiaurinėje pusėje ar šviesą užstoja medžiai.

"Tuose butuose gali jaustis drėgmė. Visai kitoks būtų pojūtis, jei bent kiek pašildytų", – komentavo vedėjas.

Klaipėdos istorijoje prieš kelis dešimtmečius pasitaikė atvejis, kai šildymo sezonas buvo baigtas, o atšalus po kelių dienų jį vėl teko atnaujinti. A.Gaižutis prisiminė, kad tada šiluma buvo išjungta dar anksčiau nei dabar – paskutinėmis kovo dienomis.

Į tokią situaciją pastaraisiais metais buvo pakliuvęs ir Vilnius.

Laukia hidrauliniai bandymai

A.Gaižutis akcentavo, kad savivaldybė sprendimą baigti šildymo sezoną priima dėl savo įstaigų. Taip pat nuo šios datos nebėra skaičiuojamos kompensacijos šiai paslaugai.

Gyventojai, kurie nenori, kad šildymas būtų išjungtas, gali nepaisyti oficialios jo pabaigos ir šildytis toliau. Tačiau tam reikia gauti daugumos (50 proc.+1) būstų savininkų pritarimą.

A.Gaižutis aiškino, kad apie tokį savo sprendimą reikia informuoti pastato karšto vandens ir šildymo sistemų prižiūrėtoją. Daugiabučio namo administratorius ar bendrijos pirmininkas taip pat turi pranešti šilumos tiekėjui įmonei "Klaipėdos energija".

Atvejai, kai gyventojai nori pratęsti šildymo sezoną name, būna labai reti.

A.Gaižutis pabrėžė, kad sprendimą dėl šildymo sezono atnaujinimo reikia priimti atsakingai. Atkreipiamas dėmesys, kad įjungti šildymą yra sudėtingiau nei jį išjungti.

Be to, gegužės pradžioje vyks šilumos trasų patikrinimai šiaurinėje miesto dalyje.

"Artėja vasara. Nesišildysime iki liepos. Juk ir vasaros mėnesiais būna ūkanotų, lietingų dienų", – teigė vedėjas.

Praėjusiais metais šildymo sezonas Klaipėdoje taip pat buvo rekordinis – ilgiausiai užsitęsęs per dvidešimtmetį. Šiluma uostamiestyje buvo išjungta tik gegužės 5 d.

Klaipėdoje šildymo sezonai baigti

2001 m. – balandžio 24 d.

2002 m. – balandžio 12 d.

2003 m. – balandžio 18 d.

2004 m. – balandžio 19 d.

2005 m. – balandžio 18 d.

2006 m. – balandžio 25 d.

2007 m. – balandžio 16 d.

2008 m. – balandžio 24 d.

2009 m. – balandžio 14 d.

2010 m. – balandžio 26 d.

2011 m. – balandžio 21 d.

2012 m. – balandžio 20 d.

2013 m. – balandžio 22 d.

2014 m. – balandžio 18 d.

2015 m. – balandžio 24 d.

2016 m. – balandžio 14 d.

2017 m. – gegužės 5 d.

2018 m. – balandžio 11 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nekompententingi

Nekompententingi portretas
p. Gaižutis ir vėl nesamones pasakoja, juk senai energo inspekcija yra išaiškinusi šilumos ūkio įstatymą, jog savivaldybė skelbia šildymo sezono pradžios ir pabaigos data visam miestui, o ne kaip gerbiamas Gaižutis sako, kad tik savivaldybės pastatams. Matyt dabar kai kakuriems miestiečiams šalta, savivaldybės tarnautojai "suka uodegas"

Janė

Janė portretas
Vienam šalta, visi moka:priprato gyventi kitų sąskaita, nusipirk šildytuvą ir truputį pasišildyk butą,o kas dėl drėgmės butą reikia vėdinti tie žiemą tiek pavasarį.

...

... portretas
Laikas baigt su centralizuota šildymo baudžiava - SGD terminalas nenaudingai stovi, REIKIA pereiti prie individualaus dujinio šildymo - VIEN atsisakę gyvatuko SUTAUPYSIM tokio katilo įrengimui. O ir šildysimės kada ir kiek norim.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių