Klaipėdiečiai apskundė darželius

Uostamiesčio gyventojus, vaikus leidžiančius į ikimokyklinio švietimo įstaigas, įsiutino šių esą akiplėšiškai švaistomi pinigai. Klaipėdiečiai skundėsi, kad darželiai iš vaikų tėvų reikalauja ne tik mokesčių, bet dar ir kanceliarinių ar kitokių prekių.

Uostamiesčio gyventojus, vaikus leidžiančius į ikimokyklinio švietimo įstaigas, įsiutino šių esą akiplėšiškai švaistomi pinigai. Klaipėdiečiai skundėsi, kad darželiai iš vaikų tėvų reikalauja ne tik mokesčių, bet dar ir kanceliarinių ar kitokių prekių.

Kur deda pinigus?

Klaipėdiečiai uostamiesčio savivaldybę užtvindė skundais. Nepasitenkinimą sukėlė tai, kad kiekvieną mėnesį mokėdami nustatytą sumą ugdymo procesui reikalingoms prekėms pirkti yra verčiami šių į darželius atnešti patys.

Žmonės svarstė, kur švietimo darbuotojai deda iš žmonių surinktus pinigus?

Klaipėdos savivaldybė ėmė tikrinti aštrių kritikos strėlių sulaukusias įstaigas.

"Sumos, kurios renkamos iš tėvų, yra nustatytos pagal patvirtintą tvarką ir apskaitomos, jokių papildomų rinkliavų būti negali", – pabrėžė Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos  kontrolierė Daiva Čeporiūtė.

Rinko po 13 litų

Tikrinimo metu kontrolierių sulaukė visos uostamiesčio ikimokyklinio švietimo įstaigos.

Jų paprašyta paaiškinti, kam naudoti iš mažųjų klaipėdiečių tėvų surinkti pinigai.

Kiekvieną mėnesį iš vaikų tėvų renkama po 13 litų higienos, ūkinėms, kanceliarinėms prekėms pirkti. Kai kurios įstaigos šiuos pinigus skyrė nedideliems remonto darbams, renginiams, žaislams.

Būta ir tokių darželių, kurie surinktomis, bet nepanaudotomis lėšomis apmokėjo komunalines paslaugas.

Taisyklės – įstaigų pusėje

Įstaigų vadovų teigimu, surinkti pinigai turėjo teigiamos įtakos užtikrinant ugdymo procesą bei padidino pajamas.

Vis dėlto, D.Čeporiūtės teigimu, iš vadovų pateiktų ataskaitų matyti, kad tik nedidelė dalis priešmokyklinio ugdymo įstaigų šias lėšas naudojo kanceliarinėms ar higienos prekėms įsigyti. Todėl tekdavo šių daiktų reikalauti iš vaikų tėvų.

Nors tėvus ir piktino tai, jog esą jie du kartus sumoka už tas pačias prekes, tačiau švietimo įstaigų ir tėvų sudaromos sutartys tai leidžia daryti. Dokumentuose numatoma, kad tėvai įsipareigoja aprūpinti vaiką individualiomis ugdymo priemonėmis.

Vadinasi, darželiai, reikalaudami papildomų reikmenų, nedaro pažeidimų.

Skyrė 2 proc. paramos

Apklausus darželių auklėtinių tėvus paaiškėjo, kad daugiau nei pusė jų nešė į ugdymo įstaigas kanceliarinių ir higienos prekių.

Nemažai klaipėdiečių darželiams skyrė 2 proc. paramos, o kai kurie ir papildomai prisidėjo prie švietimo įstaigos remonto.

Pašnekovės teigimu, nemaža dalis tėvų apklausos metu paaiškino, jog yra linkę patys atnešti reikiamų priemonių, nei leisti, kad vaikas naudotųsi švietimo įstaigos duodamomis, mat šių kokybė dažnai esanti prasta.

Skundai gali atsirūgti

Atlikus tikrinimą paaiškėjo, kad skundais savivaldybę užvertę tėvai galėjo patys prisidaryti bėdos, mat šiuo metu planuojama peržiūrėti, ar kiekvieną mėnesį darželiams mokama suma neturėtų būti didesnė.

Paaiškėjo, kad daugelyje miestų iš tėvų renkama daugiau pinigų.

Vilniuje kas mėnesį tėvai vidutiniškai už minėtas prekes sumoka per 50, Kaune – 44, Panevėžyje – 33, o Šiauliuose – 25 litus.

Tikėtina, kad darželius apskundę tėvai ateityje turės labiau paploninti pinigines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

auste

auste portretas
Tevai savo noru sumeta pinigelius? Per susirinkimus aukletojos aiskiai pasako, kad reikia grupes fondo, kad reikia grupei sio ar to, kad truksta ano ir ano... Rinklaivos - mada jau darzeliuose.

lanko darzeli

lanko darzeli portretas
mano dukryte eina i lopeslio grupe, tai reikdavo tureti tik savo dregnas serveteles kol pampersus nesiojo... o daugiau nera prase. patys tevai savo noru esame surinke grupes fonda, taigi per metus papildomu islaidu nebuna. na aisku i svente sausainiu ar vaisiu nesunku atnesti manau nei vienam teveliui :)

eik tu sau

eik tu sau portretas
na ir skupus tevai siais laikais.prisigimdo ir pusvelciui nori uzauginti vaika.ka darysi Y karta veda vaikus i darzeli.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių