Klaipėda siekia tapti Europos sporto miestu

  • Teksto dydis:

Miestas, kuriame gyvena sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą propaguojanti bendruomenė – tokia Klaipėda pristatoma čia viešinčiai Europos sporto sostinių ir miestų asociacijos ACES Europe komisijai. Šio vizito tikslas – apsispręsti, ar suteikti Klaipėdai 2018 metų Europos sporto miesto vardą. 

Klaipėda – pirmasis Lietuvos miestas, pretenduojantis tapti Europos sporto miestu. Dėl šio vardo suteikimo Klaipėda į ACES Europe kreipėsi praėjusių metų lapkritį. Iki komisijai atvykstant įvertinti situacijos, asociacijai buvo išsiųsta informacija apie sporto sistemos struktūrą, bazes, sporto šakų įvairovę, sportuojančiųjų skaičių, bendruomenės įtrauktį, sporto renginius, ateities planus ir viziją.

„Sportas – tai ne tik aukštas meistriškumas ir geri rezultatai, bet ir malonumas judėti, susirasti bendraminčių ir pasijusti didžiulės aktyvios bendruomenės dalimi. Klaipėda siekia, kad sportuotų kuo daugiau žmonių, į sportą įtraukiant pačias įvairiausias visuomenės grupes: vaikus, senjorus, šeimas, neįgaliuosius, įvairaus socialinio sluoksnio žmones. Masiškumo nauda akivaizdi: iš didžiulio būrio sportuojančiųjų išauga daugiau profesionalių sportininkų, o tie, kurie nesiekia aukšto meistriškumo, tiesiog pamilsta aktyvų gyvenimo būdą ir džiaugiasi geresne sveikata bei įdomiu laisvalaikiu. Ne veltui Klaipėda yra ir Sveikų miestų tinklo narė“, – sako Klaipėdos miesto savivaldybės mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė.

Klaipėdoje viešinti ACES Europe delegacija supažindinama su miesto sporto infrastruktūra: numatyti apsilankymai „Švyturio“ arenoje, Vlado Knašiaus krepšinio mokykloje, „Gintaro“ baseine, centriniame stadione, lengvosios atletikos manieže, „Calsberg“ teniso arenoje, sportininkų namuose, kur vyks ir „gynimasis“ – komisijai bus pristatyta išsamesnė informacija apie esamą situaciją, miesto siekius sporto srityje, atsakyta į klausimus. Komisijos darbotvarkėje – ir Klaipėdos „Neptūno“ bei Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandų rungtynių stebėjimas.

„Klaipėdiečiams jau žinoma, kad kitąmet mieste turėsime modernų baseiną, vyks Futbolo mokyklos konversija, bus rekonstruojama irklavimo bazė, Sąjūdžio parke pradės veikti BMX dviračių, riedlenčių ir riedučių aikštelė, planuojame naujos sporto salės statybą, toliau tvarkomi mokyklų stadionai. Gerinama sporto infrastruktūra, vykdomos sporto programos, organizuojami sporto renginiai padės sportu sudominti dar daugiau gyventojų. Tikime, kad pastangas įvertins ir ACES Europe delegacija“, – sako J. Simonavičiūtė.

Šiuo metu Klaipėdoje plėtojama daugiau kaip 50 sporto šakų, veikia beveik 100 sporto, laisvalaikio ir sveikatingumo bazių, 5 profesionalūs sporto klubai, 5 sporto mokyklos vaikams. Klaipėdos miesto savivaldybė pirmoji šalyje pradėjo vykdyti antros klasės mokinių mokymo plaukti programą ir įdiegė kiekvienam sportuojančiam vaikui sportininko krepšelį. Skaičiuojama, kad organizuotai sportuoja per 9 tūkstančius klaipėdiečių, tačiau realus sportuojančiųjų skaičius gerokai didesnis, mat tūkstančius žmonių pritraukia Visuomenės sveikatos biuro organizuojamos sveikatinimo ir fizinio aktyvumo veiklos, gyventojai noriai naudojasi dviračių takais, kurių mieste yra apie 120 kilometrų.

Gavus Europos sporto miesto vardą, metams pasirašoma sutartis su ACES Europe organizacija. Miestas tampa organizacijos dalimi, gali naudoti ACES Europe ženklą, yra pristatomas kaip sportą propaguojantis miestas tarptautiniu mastu. Tai puiki galimybė sukurti didesnį bendradarbiavimo tinklą su kitomis Europos sąjungos šalimis, pasidalinti gerąja patirtimi ir užmegzti ryšius su kitomis tarptautinėmis sporto organizacijomis, siekiant bendro tikslo – skatinti gyventojų bendruomeniškumą per sportą. Sprendimą, ar suteikti Klaipėdai Europos sporto miesto vardą, ACES Europe praneš po dviejų savaičių.

ACES Europe yra Briuselyje įkurta pelno nesiekianti asociacija, kuri nuo 2001 metų kasmet suteikia Europos sporto sostinės, Europos sporto didmiesčio, Europos sporto miesto ir Europos sporto bendruomenės titulus. Asociacija vienija daugiau kaip 100 narių, kuriems buvo suteikti minėti titulai. ACES Europe siekia propaguoti sportą tarp Europos Sąjungos piliečių, ypatingai mažiau galimybių turinčių grupių – vaikų, senjorų ir neįgaliųjų, skatinti viešą ir privačią iniciatyvą kaip vieną iš socialinės sanglaudos įrankių, gerinančių sveikatą ir piliečių gyvenimo kokybę, taip pat padidinti paramą profesionaliam sportui.

Europos sporto sostinės, didmiesčio, miesto ir bendruomenės titulai suteikiami iškilmingoje ceremonijoje Europos Parlamente Briuselyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valdžiai

Valdžiai portretas
Tai,kad baigiate sugriauti viską ką dar galite sugriauti.Sportą visų pirma reikia mylėti,sirgti juo,tada jis klestės.Deja,miesto vadų tarpe tokių asmenų nebėra,jie visi kaip nebūtų gaila išėjo anapilin...

Justui

Justui portretas
Turbūt labai senai rengėtės maniežo persirengimo kambary

Iš Tauralaukio

Iš Tauralaukio portretas
Judita, atvesk tuos komisijos narius i Tauralsukio mokykla , parodyk kokias "puikias salygas" sportuoti turi vaikai. Ir isvis kur sportuoti. penkiems tukstanciams Tauralaukio gyventoju? Ar tik nereikes teisingai informuoti ta komisija?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių